Snap
  • Kind
  • knuffel
  • Momlife
  • schoolkind
  • Pesten
  • gepest

Moet ik mijn kind veranderen zodat zij niet gepest wordt?

Ja, je leest het goed. Ik vraag mij af of ik mijn kind moet veranderen om te voorkomen dat zij gepest wordt. Dit is een onderwerp wat ik de afgelopen weken met verschillende vrienden en familieleden besproken heb. Iets waar ik soms niet van kan slapen, want waar doe je als ouder goed aan?

Mijn antwoord is nee, maar toch twijfel ik. Ik zoek bevestiging. In dit geval hebben we het over een knuffeltje. Mijn oudste dochter is inmiddels ruim 8 jaar en loopt nog steeds het liefst de hele dag met haar knuffel, genaamd Vulpix. Overal waar zij staat en gaat neemt ze Vulpix mee.

Hij mag niet mee naar school, dat zijn nou eenmaal de regels van school. Maar als zij ná school wilt buiten spelen met haar vriendjes en vriendinnetjes, neemt zij hem ook altijd mee. Dat vind ik geen enkel probleem, hier dacht ik niet eens over na. Totdat vriendlief hier een opmerking over maakte.

"Moeten we haar niet verbieden om haar knuffel mee naar buiten te nemen?" vroeg hij mij een paar weken geleden. "Nee, waarom?" was mijn reactie. In eerst intantie dacht ik dat hij misschien bang was dat ze hem kwijt zo raken, maar daar ging het hem niet om. Hij is bang dat ze er mee gepest gaat worden.

Nu komt zijn angst natuurlijk niet uit het niets. Er is al eens een opmerking gemaakt door een vriendinnetje over het feit dat Lin zoveel knuffels in haar bed heeft liggen. "Slaap jij nog met knuffels?" was haar constatering, met een gemene ondertoon.

Over het algemeen liggen Evert en ik redelijk op één lijn wat betreft de opvoeding. Maar hier kwamen wij samen gewoon niet uit, dus besloten we om de mening van verschillende vrienden en familie te vragen. Ik had stiekem verwacht dat ze achter mij zouden staan en mijn standpunten zouden begrijpen. Maar helaas, ze waren het bijna allemaal eens met Evert.

Dus vraag ik mij af in wat voor gekke wereld wij leven? Moet mijn dochter zichzelf veranderen om te voorkomen dat ze gepest wordt? Is dit iets wat ik haar moet leren? Want in mijn ogen leer ik haar dan dat ze in een maatschappij opgroeid waarin zij altijd hetzelfde moet doen als andere om normaal gevonden te zijn.

Wat betekent dat als al haar vriendinnen later een borstvergroting nemen, zij eigenlijk heeft geleerd om dit ook te doen. Want dit is normaal, toch? Of dat wanneer iedereen rook, zij dit ook moet doen, omdat ze anders iets niet doet wat andere wél doen.

Nee, dit is niet wat ik haar wil leren. Zij moet ten allen tijden haarzelf kunnen zijn. Ik heb liever dat ze het zelfvertrouwen kweekt zodat zij wéét dat iedereen anders is en dat dit goed is! Maar toch blijft het aan mij knagen. Ze is al vaker gepest en kan niet goed voor haar opkomen.

Lin is een lief meisje, maar kan niet goed voor haarzelf opkomen. Regelmatig komt zij tijdens het buiten spelen huilend thuis. Ze is ontzettend gevoelig en kan al om kleine dingen gaan huilen, maar tegelijkertijd is ze ook heel vergevingsgezind. Dat laatste vind ik een mooie eigenschap, want met sommige kinderen uit de buurt ben ik allang klaar. Maar zij? Zij vergeeft iedereen.

Toch ben ik bang dat er een punt komt waar ze schade krijgt aan het pestgedrag van andere kinderen en wellicht is dat knuffeltje precies de druppel... 

3 jaar geleden

Ja ik ben het wel met je man eens. Knuffel thuis laten. Kind tegen zichzelf in bescherming nemen. Maar wel uitzoeken waarom ze niet naar buiten durft zonder knuffel.

3 jaar geleden

Ik vind het altijd ontzettend schattig om te zien, een kindje met het knuffeltje! Wel denk ik dat je eerst moet weten waarom ze dat knuffeltje altijd bij zich wil hebben.

Kunnen jullie niet op zoek naar een ketting of een steen in de jaszak waar ze kracht uit kan halen? Als steun of een bedelarmband? Ik vraag me ook een beetje af wat het doel van deze blog is. Bijval voor jou visie ? Zodat je je partner, familie en vrienden kunt vertellen dat er een heleboel mensen het wel met je eens zijn? Hoe dan ook; succes!

3 jaar geleden

Ik zou er met mijn dochter over praten. Zowel over de voor en nadelen van het meenemen van de knuffel. Ze zal zich serieus genomen voelen en mochten kinderen opmerkingen maken dan overvalt het haar misschien niet zo. Er zijn fijne trainingen voor kinderen die hen leert op een vriendelijke manier voor zichzelf op te komen (Rots en water) Misschien heeft ze daar wat aan. Succes want makkelijk is dit niet