Snap
  • Kind

Moet ik mijn kind pushen als hij iets eng vindt?

​Eén van de zorgen van ouders met een teruggetrokken kind: Zal mijn kind gelukkig worden als hij blijft zoals hij is? Of moet ik hem pushen?

Eén van de grootste zorgen van ouders, met een stil, teruggetrokken of verlegen kind, is: Zal mijn kind succes hebben en gelukkig worden in een extraverte wereld, als mijn kind blijft zoals hij is. Moet hij niet meer gepusht worden om te ‘doen’’?

Het antwoord is: “Nee”. Je kind proberen te pushen of proberen te veranderen in extravert persoon werkt averechts. Het zorgt juist voor minder zelfvertrouwen en meer schuld- en schaamtegevoelens bij je kind. Ook kan er (meer) verlegenheid bij je kind ontstaan.

Omgaan met je kind die lang(er) de tijd nodig heeft om zich ergens op zijn gemak te voelen, kan soms best moeilijk zijn. Zeker in de extraverte en haastige maatschappij van vandaag de dag. En door de druk die voelt om als ouder alles goed te moeten doen.

Ontspan. Deze drie stappen helpen je om je kind rustig te laten wennen, waarna hij zelfverzekerd mee gaat doen.

1. De voorbereiding. Bereidt je kind voor op wat er komen gaat.

  • Leg je kind uit wat hij gaat doen, waar hij dat gaat doen, wanneer hij dat gaat doen en waarom je kind daarheen gaat. Leg de voordelen uit en benadruk de positieve kanten.
  • Praat met je kind over situaties waarin hij eerder succes had. Bijvoorbeeld toen hij een soortgelijke angst overwon of toen het hem ook lukte om met een groep mee te doen.

2. De situatie die je kind eng vindt of waar hij geen behoefte aan heeft.

  • Erken dat je kind het eng vindt of niet wilt. Heb begrip voor hem.
  • Zet er niet te veel haast en druk achter om je kind mee te laten doen. Gun je kind voldoende tijd om te wennen aan nieuwe mensen, plaatsen en activiteiten.
  • Als je kind een poging doet om mee te doen en deze lukt niet, neem dan met hem een paar minuten pauze en probeer het nog een keer. Je kind verdient nog een kans. Net zoveel als hij nodig heeft om zich in een nieuwe situatie zelfverzekerd te voelen.
  • Help je kind om betrokken te zijn in de situatie. Koppel hem aan een spelend kind, vraag hem om ergens bij mee te doen of te helpen. Ook al blijft je kind de hele tijd bij je staan, het is goed als hij meedoet.

3. Na afloop.

  • Praat met je kind over de situatie. Als er iets misging, bespreek dan hoe dit de volgende keer anders kan. Verander het of oefen het, voordat je kind weer met eenzelfde soort situatie te maken krijgt.
    Geef je kind een compliment. Ook als het niet zo goed ging als verwacht. Er is altijd iets positiefs waar jij je kind voor kan prijzen.
    Stel voor aan je kind om de hele situatie nog een keer te herhalen en te blijven oefenen. Misschien doet zich binnenkort nog een keer eenzelfde soort situatie voor.

Succes!

Door Linda Ketting van Quiet Kids. Linda is auteur van het speciaal uitgegeven e-boek ‘In 5 stappen het zelfvertrouwen van je kind vergroten.’ Ga naar www.quietkids.nl voor het aanvragen van je eigen gratis exemplaar.

8 jaar geleden

Dit was een reactie van mij. Ik was alleen niet ingelogd onder de naam Quiet Kids ;-).

8 jaar geleden

Beste EVAD, ik kan je daar helaas niet bij helpen. Ik richt me specifiek op introverte en verlegen kinderen om hen, met zelfvertrouwen, zichzelf te laten zijn. En uit te laten komen voor wat ze waard zijn. Misschien weet iemand anders, die deze reacties leest, iemand die jou kan helpen?

8 jaar geleden

Heb je ook tips voor het tegenovergestelde? ;) Dit bovenstaande lijkt me ook niet makkelijk, maar mijn dochter is juist te sociaal. Die spreekt iedereen aan en denkt dat dit de normaalste zaak van de wereld is. Ze is sociaal, heel fijn hoor, daar niet van. Maar het mag ook een stuk minder, soms bang dat ze zomaar met een onbekende mee zou gaan oid.

8 jaar geleden

Dankjewel MAMAVANEENMEISJE voor het delen van je verhaal.