{{ message.message }}
{{ button.text }}

Moedervlekken bij kind gevaarlijk?

Je kindje wordt geboren met een prachtig babyhuidje en dan ineens zijn er moedervlekken. Lees hier wat moedervlekken nou precies zijn.

Afbeelding blog 'Moedervlekken bij kind gevaarlijk?'

Pasgeborenen hebben nog geen moedervlekken. Deze vlekken worden over het algemeen zichtbaar tussen het derde en twintigste levensjaar. Na je 40 kunnen ze afnemen en verdwijnen ze dus weer. Bijna niemand ontkomt eraan om moedervlekken te krijgen, gemiddeld zo’n 25 stuks.

Hoe ontstaan Moedervlekken?

Moedervlekken ontstaan door op opeenhoping van pigmentcellen in de huid. En dat dan ook in combinatie met erfelijke aanleg en de blootstelling van de huid aan de zon. Moedervlekken zijn er in goedaardige en kwaadaardige soorten.

Herkennen van Goedaardige/Kwaadaardige Moedervlekken

Goedaardige moedervlekken zijn bruine (of zwarte) vlekken . Deze vlekken zijn meestal vlak, maar kunnen soms ook bol zijn. Niet alle moedervlekken zien er hetzelfde uit. Ze kunnen van vorm, kleur en grootte verschillen, maar de vlekken zijn wel regelmatig.

Kwaadaardige moedervlekken zijn niet regelmatig qua vorm en kleur. Er zitten dan meerdere tinten in een vlek en meestal ook rood.

Wanneer naar de huisarts?

Voor goedaardige moedervlekken hoef je niet naar de huisarts. Echter als goedaardige moedervlekken spontaan een van volgende symptomen krijgen: groter worden, van vorm veranderen, van kleur veranderen, jeuken of pijn doen, korstjes erop en bloed dan is het raadzaam om wel even de huisarts in te schakelen. Een goedaardige moedervlek kan namelijk ook muteren in een kwaadaardige.

Kwaadaardige moedervlekken worden in het ziekenhuis onderzocht (microscopisch). Indien het een kwaadaardige betreft kan er besloten worden de moedervlek weg te halen. Dit gebeurt in het ziekenhuis door middel van wegsnijden of wegbranden van de moedervlek.

Ook laten mensen wel eens moedervlekken weg halen, omdat ze het niet mooi vinden (cosmetisch). Meer informatie over moedervlekken kunt u opvragen via het huidfonds (www.huidfonds.nl).

Heeft jouw kindje veel moedervlekken? En op welke (gekke) plaatsen?

Geschreven door mama Kim de Jong

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Kind, #Gezond

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je