{{ message.message }}
{{ button.text }}

Minder tv met nieuwe regels

Maar hoe dat gaat?

Afbeelding blog 'Minder tv met nieuwe regels'

Je hoort wel eens dat een paar simpele regels zoveel effect kunnen hebben.
Dat het echt niet zo moeilijk hoeft te zijn heb ik aan den lijve ondervonden...

Het is er een beetje ingeslopen tijdens de grote vakantie. En ja, dat is grotendeels mijn eigen schuld: mijn kinderen keken veel tv. Te veel naar mijn mening. Maar echt bepalen wanneer hij uit moest, kon ik maar moeilijk. Dan zaten ze net lekker in hun serie, of ze die niet nog even mochten afkijken... vooruit dan maar, zei ik dan. En vervolgens vergat ik op te letten of de aflevering was afgelopen en zaten ze rustig weer een uur op de bank tv te kijken.

Onze oudste is vaak afwisselend druk en moe. Het is bij hem 0 of 100, een tussenweg vindt hij niet vaak. Als hij zo moe is (overprikkeld), ben ik snel geneigd om toe te geven aan de vraag naar tv. Dan komt hij even tot rust (en breekt hij het huis niet af),聽was mijn gedachte.

Maar nu school weer begonnen is, is het genoeg besloot ik. Tijd voor een nieuwe start. En sinds ik nieuwe 'schermregels' heb ingesteld, gaat het eigenlijk fantastisch! Wat heb ik hun vermogen tot (fantasie)spel onderschat...

Vanaf nu mogen ze voor het ontbijt 30 minuten tv kijken. Na het eten mogen ze, als er nog tijd voor is, even spelen tot we naar school gaan. Uit school mogen ze een uurtje tv, gamen of op de DS, daarna gaan alle schermen uit en is het 'speeltijd'.
Daarnaast waarschuw ik nu 5 of 10 minuten van te voren hoe lang ze nog schermtijd hebben, en wanneer die tijd om is en ik meld dat de tv/game uit moet, gaat dit nagenoeg zonder bezwaar! Ze gaan heerlijk spelen en ook de oudste vindt hierin echt wel zijn rust.

Als ze op andere tijden komen vragen of ze tv mogen kijken, wordt mijn 'nee' niet met gemiep en gezeur ontvangen. Het zijn immers duidelijke regels, voor het ontbijt een half uurtje en na school een uurtje en verder niet meer.

Deels vind ik 1,5 uur per dag tv kijken nog te veel. Nou ja, eerlijker gezegd is dat volgens 'de opvoedadviezen' te veel. Maar voor het grootste deel vind ik dat ik er vooral niet teveel een issue van moet maken. Anders wordt het zo'n 'verboden vrucht', en gaan ze het聽misschien alleen nog maar meer willen omdat het eigenlijk niet mag.
En daar komt nog bij dat ik hou ook van Netflix, en weet dat je, wanneer je een goede serie op hebt staan, z贸 ongemerkt een paar uur verder bent.馃槈

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je