Snap
  • Kind
  • peuter
  • opvoeden
  • zelfstandigheid
  • alleenthuis
  • bewustopvoeden

Mijn peuter mag alleen thuis blijven.

Wij vinden het belangrijk dat Cato al vroeg leert om zelfstandig(er) te worden. Hoe we dat doen lees je in dit blog.

Als baby ben je super afhankelijk van je ouders. Zij zorgen voor jou, geven je eten, verschonen je luier en doen alles voor je. Maar naarmate je ouder wordt moet je toch echt zelf dingen kunnen doen zonder de hulp nodig te hebben van je ouders. Voorbereiden op haar eigen leven. Daar beginnen we al vroeg mee met Cato. En natuurlijk ook voor ons eigen gemak ;-) 

Het is echt niet zo dat we lui op de bank zitten en haar vertellen dat ze zelf maar een beker uit de kast moet pakken en melk in moet schenken. Ze is immers pas drie jaar en kinderen kunnen niet alles zich zelf aan leren. Dus om te zeggen dat we luie ouders zijn is niet terecht. We nemen de tijd en zijn er om haar te leren hoe ze een glas melk inschenkt, haar kleren moet aantrekken en hoe ze netjes haar speelgoed opruimt. Investeren noemen we dat. 

Snap

Toen Cato kon lopen leerde we haar ook meteen zelf de trap op te lopen. Zo leerde zij hoe het moest en zal ze minder snel vallen omdat ze er handig in wordt en ik hoef haar met mijn zwakke rug niet steeds de trap op te tillen. 

Als ze in bad gaat dan krijgt ze zelf een washand om zich te wassen. Inmiddels weet ze dat ze moet beginnen met haar gezicht voordat ze haar billen wast. Ondertussen vouw ik een was of maak de badkamer schoon en was ik haar natuurlijk ook nog zelf na met een schone washand. Maar het begin van zelfstandigheid is er wel. 

Ik leer haar om te gaan met een schaar en lijm. Hoe ze stickertjes van een blad afpulkt en hoe ze tandpasta op haar tandenborstel doet. 

Net als dat ze vaak zelf haar brood smeert, helpt met de vaatwasser in of uit ruimen, al vanaf dag ze zindelijk is zelf naar de wc moet gaan en ze zichzelf door een klimtoestel moet helpen of opstaan als ze valt. Het maakt haar zelfverzekerd en ze weet dat ze het zelf kan. Ik wil niet dat ze later niets zelf durft of kan. Dus we beginnen haar gewoon vroeg aan te leren om dingen zelf te doen. Hoe eerder hoe beter!

Snap

Nu vraag je je natuurlijk af hoe het dan zit met het alleen thuis blijven. Waarschijnlijk kreeg de Facebook moedermaffia meteen een mening wat voor slechte moeder ik wel niet ben door alleen de titel te lezen. Maar ik zal je het even vertellen. 

Wij hebben een hele lieve hond, Moos. En die moet voor de werkdag begint uitgelaten worden. Omdat het aankleden en ontbijten bij Cato niet zo vlotjes gaat, zet ik haar dus met haar ontbijt voor de tv en loop ik met Moos naar de hoek. Ik ben hooguit 5 minuten weg. (Side note, vroeg in de ochtend loopt de hond al een rondje. Dus.) En ja, in 5 minuten kan één klein peutertje je huis overhoop halen, een halve boterham in z'n neus proppen of een dikke smakkerd maken. Maar ik ken mijn kind. Ik weet dat ze haar verantwoordelijkheid neemt en gewoon doet wat ze moet doen, haar ontbijt opeten. Dit heeft ook wel te maken met dat wij haar duidelijke normen en waarden bij brengen. Hier wil ik ook nog eens een blog over schrijven. 

We hopen dat ze later zelf dingen durft te ondernemen.

Het is nou echt niet zo dat Cato een soort militaire opvoeding krijgt ofzo.. Vaak genoeg drukt ze haar snoeppapiertjes of lege bekers in mijn handen. Automatisch pak ik het aan en gooi het weg of zet het neer. Als we haast hebben trek ik haar schoenen aan en ze wordt ook met genoeg andere dingen gepamperd hoor. Dus het is echt niet zo dat we haar de hele dag drillen om alles goed en zelf te doen. Maar we hopen wel dat ze later zelf dingen durft te doen, te ondernemen en dat ze in zichzelf gelooft. ❤️

Snap
3 dagen geleden

Ik ben ook voorstander van je kind zelf dingen laten doen en ontdekken maar laat mijn kinderen nooit alleen thuis. Ik moet dan altijd hier aan denken https://www.ad.nl/buitenland/zoontjes-omgekomen-bij-brand-in-belgie-op-moment-dat-hun-moeder-ze-even-alleen-thuislaat~adecd098/

3 dagen geleden

Te vroeg op enter gedrukt. Wat ik wilde zeggen is dat het niet altijd aan je kindje hoeft te liggen. Zo is er bij 2 mensen die ik ken brand ontstaan door kortsluiting van hun TV. Kleine kans, maar de kans is er. Weet je kindje wat ze moet doen als er brand ontstaat? Of bevriest ze dan? En idd om over verstikking nog maar niet te spreken. Hun mondmotoriek is nog niet volledig ontwikkeld. Nee, zelfstandigheid ja! Maar alleen thuis, zeker nog niet hier.

4 dagen geleden

Ik begrijp dat heel veel mensen het oké vinden om een peuter vijf minuutjes alleen thuis te laten. Ik heb zelf vriendinnen die hun slapende baby thuis laten om te joggen rondom de blok. Mijn persoonlijke mening is, naast het feit dat ik onze dochter ook enorm zelfstandig opvoed, wat als, wat als je in die vijf minuten omver gereden bent en niet in staat bent om te spreken. Wat als je met de ambulance weggebracht wordt en het eerste uur niet in staat bent te melden dat je peuter alleen thuis. Dat worden die vijf minuten zeer lang. Het is maar een wat als maar eentje die ik altijd in mijn hoofd heb.

1 week geleden

Prima toch. Als je kind dit aan kan, kan ze gerust vijf minuten thuis blijven. Het verschilt per kind. Ik denk dat je meer schade aanricht door overmatig bezorgd te zijn, dan om te vertrouwen op je dochters kunnen.

1 week geleden

Het ligt toch ook gewoon aan het kind. De oudste kon ik ook rustig 5 minuten (soms ook iets langer) alleen laten op deze leeftijd. Deed nooit gekke dingen, luisterde trouw als we zeiden wat wel of niet mocht. De jongste daarentegen, bijna 7, mag nu heel soms 5 minuten alleen thuis blijven. Vaak wil/durft hij dat niet, dus gaat hij gewoon mee. Ieder kind is anders, iedere aanpak is anders. Ik vind het mooi dat je kijkt naar wat ze allemaal al zelf kan.