Snap
  • Kind

Mijn lievelingspop: misselijkmaker of luchtverfrisser?

Aan poppen wordt soms vanillegeur toegevoegd. Waarom is dit eigenlijk en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Toen ik een jaar of zes was, kreeg ik een pop. Stoffen lijf, handjes en hoofd van vinyl, haren van zachte blauwe wol en een kunststof ijsje als ketting om haar nek. Deze pop Marietje (hoe kwam ik daar nou bij?) was een schot in de roos. Vanaf dag 1 was ze mijn absolute favoriet. Ik maakte staartjes, vlechtjes, trok haar tuinbroekje aan en uit, liet haar ijs eten en … ik … snoof haar!

Euh … WAT?
Nou, Marietje had een hoofd en handjes van vinyl waaraan vanillegeur was toegevoegd. Die geur was heerlijk zoet, vol en romig en ik rook, snoof en besnuffelde die pop tot mijn neus vol zat met die lucht, GE-WEL-DIG!

Inmiddels ben ik eigenaar van een online speelgoedwinkel. En ja, ook ik verkoop poppen met vanillegeur (en nee, ik besnuffel ze niet meer, haha). Maar waarom laat een fabrikant zijn poppen eigenlijk naar vanille ruiken?
Poppen worden vaak gemaakt van vinyl. Nieuw vinyl geeft een nogal chemische geur af die lijkt op de geur van tenten, autobanden en opblaasboten. Niet echt lekker voor een pop dus. De chemische geur kan uit het vinyl worden gehaald maar deze extra bewerking maakt een pop wel een stuk duurder. Ook verdwijnt de geur mettertijd vanzelf maar dit kan tot wel een paar jaar duren. Daarom wordt er soms vanillegeur aan het vinyl toegevoegd. Dit maskeert de chemische vinylgeur totdat alle geur uit de pop is getrokken.

Helaas is niet iedereen dol op vanille. Reacties van klanten lopen uiteen van terugsturen omdat zwangere mama het echt niet kan verdragen tot ‘Lekker frisse geur in mijn woonkamer’ en ‘ruikt heerlijk’. Gelukkig zijn de meeste mensen positief over het luchtje, maar ben je zwanger, gevoelig voor geuren of vind je gewoon vanille vreselijk vies? Check dan de geur voordat je online een pop aanschaft. Geen moeite met vanille? Geef eens een pop met geur cadeau. Wie weet is jouw kleine er net zo dol op als ik vroeger was. In dat geval geef je met zekerheid een maatje voor het leven!

1 jaar geleden

Ik wilde de poppen van Paola Reina verzamelen maar werd zo beroerd van die geur dat ik ze allemaal weg heb gedaan

1 jaar geleden

Ik vind als een van de weinige geuren vanille vreselijk. Het enige waar het goed voor is om buiten de wespen weg te jagen. Daar gebruik ik dan de wierrook voor maar wel uit de wind🤣

7 jaar geleden

Hoi Danielle, Deze poppen zijn van het merk Paola Reina. Dit Spaanse merk geeft al zijn poppen een vanillegeur. | http://www.3vosjes.nl/merken/paola-reina.html Met vriendelijke groet, Femke

7 jaar geleden

hoe heette dat merk, weet je dat nog? er is niets meer van te vinden!

8 jaar geleden

Interessant!! Ik vond het wel altijd heerlijk, die geur!