Snap
  • Kind
  • socialemediaenkinderen
  • pscheryl
  • socialemedia
  • herkenbaarinbeeld

Mijn kinderen komen niet herkenbaar in beeld

niet van deze tijd of heel logisch

Mijn eerste blog op mamamplaats en gelijk eentje met een groot discussie-gehalte. Kinderen op sociale media is nou eenmaal een hot item en ik neem hier ook een bepaald standpunt in. Want ik zet mijn kinderen niet herkenbaar in beeld op mijn sociaal media kanalen. Waarom? Dat vertel ik je in deze blog. 

Ieder haar mening

Ik krijg wel eens de vraag of opmerking waarom ik geen herkenbare foto van Wisse of Carice op social media zet. Of ze misschien ‘geheim’ zijn. Nee ze zijn niet geheim, maar eigenlijk ook weer wel. In de loop der tijd ben ik aardig creatief geworden in het maken van foto's van de kinderen. Hier en daar een achterhoofd, rug of voetjes, maar een echte gezichtsfoto zul je nog niet van hen gezien hebben. Toen ik zwanger was van Wisse hebben we het thuis al samen besproken. Want wat doen we als hij straks geboren is? Zetten we dan ook een foto op Facebook of Instagram? We hadden beide dezelfde ideeën hier over: “nee dit gaan we niet doen”. Iedereen mag weten dat hij is geboren, maar waarom zullen we er een foto bij zetten? Dit wilden we liever voor ons zelf en onze naasten houden. En hier alvast een disclaimer – welke keuze jij ook hebt gemaakt, ik vind dat iedereen dat voor zichzelf moet weten en respecteer dat ook zeker.

Voor altijd

Los van dat er in de media gewaarschuwd wordt om voorzichtig te zijn met het verspreiden van foto’s van je kinderen, hebben we onze eigen redenen om het niet te delen. De voornaamste reden voor ons is dat Wisse en Carice nog niet zelf kunnen aangeven wat ze er van vinden. Zonder hun medeweten gooien we anders heel internet vol met hun koppies. En alles wat je op internet zet, blijft er voor altijd op staan. Voor áltijd, dat is heel lang en dat beangstigd me. Ik moet er zelf niet aan denken dat mijn ouders al mijn baby en jeugdfoto’s op internet hadden gegooid – er van uitgaande dat dat toen al bestond. Het is net alsof mijn fotoboek op straat zou liggen en iedereen deze in kan zien.  Ook al ben ik een redelijk open boek, ik vind dat toch een stukje privé.

Risico’s

Daarnaast vind ik het eerlijk gezegd ook wel een beetje beangstigent wat de digitale wereld voor risico’s met zich meebrengt. Steeds vaker lees ik artikelen dat foto’s met kleine kinderen in handen komen van mensen die dit niet horen te hebben. Mama’s die hun eigen kinderen tegen komen op andere (Instagram)profielen of als modelletje voor websites als AliExpress of een kinderkledingshop waarvan ze nooit model hebben gestaan. En dan heb ik het nog niet eens over mensen die een andere aantrekking in kinderfoto’s zien. 

Wisse & Carice

Natuurlijk vind ik het ook wel eens lastig om dat ene leuke kiekje niet met jullie te delen. Want als Wisse en/of Carice super schattig en té leuk op een foto staat, wil ik hem ook het liefst aan heel de wereld laten zien. Maar dan doe ik het voor mezelf en niet voor hen. En dat zou niet eerlijk zijn.

Ik ben heel erg benieuwd wat jullie mening is over dit onderwerp en wat jullie aanpak is. Brengen jullie je kindje herkenbaar in beeld? Zo ja, zijn jullie wel eens bang voor misbruik van de foto’s van jullie kindjes?

Snap
Snap
4 jaar geleden

Wij hebben thuis zo een soortgelijk gesprek gehouden, met het zelfde eindresultaat. We hebben ervoor gekozen om 1 foto van zijn gezicht te plaatsen, als geboorte aankondiging, maar verder niets. Op dit moment voelen wij ons daar het fijnste bij. Wij vinden het belangrijk dat hij zelf de keuze verder heeft over welke foto's er online staan.

4 jaar geleden

Hier wel. Op fb vul ik gewoon in wie het kan zien. Heb ook hele albums op alleen ik staan. Waarom. Stel dat mijn huis afbrand, al mijn gemaakte fotoboeken weg zijn, dan heb ik de foto,s nog op fb die ik altijd op welke computer dan ook kan terugvinden. En ik heb niet veel fb vrienden ? Want wie zo geen interesse in mijn heeft, hoef ik ook niet op fb. Sommige staan nog in de twijfelzone. ? Je weet idd niet wie je foto die je plaatst opslaat, maar bij mij kunnen dus alleen degene het zien die ik dat toelaat. Heb geen openbaar profiel. En staat vaak op alleen vrienden, dus niet vrienden van vrienden. Of op specifieke vrienden. (Opa, oma, broers) Als wij een foto maken en ze roepen niet op fb, word deze zeker niet geplaatst. Al vind ik de foto,s van de achterkant vaak wel heel mooi. Als je fb verwijderd is alles wel echt weg wat er opstaat. ( buiten wat een ander er dan ooit afgekopieerd heeft)

4 jaar geleden

Mijn dochter komt helemaal niet online te staan, zelfs niet onherkenbaar. Als ze dat later zelf wil dan is het vroeg genoeg.

4 jaar geleden

Ik heb het zelfs ook niet op mn Facebook of profielfoto. Misschien draaf ik een beetje door hoor ?