{{ message.message }}
{{ button.text }}

Mijn kinderen hebben geen tablet, ben ik nu ouderwets?

Elijah (5) en Jaenaï (2) groeien bij mij op zonder tablet. Iets wat in deze tijd bijna niet meer lijkt voor te komen. Ben ik nu ouderwets?

Afbeelding blog 'Mijn kinderen hebben geen tablet, ben ik nu ouderwets?' Achtergrond blur afbeelding

Waarom hebben ze geen tablet?

Ik vind het lastig uit te leggen, maar het komt er eigenlijk op neer dat ik het niet nodig vind. Willen ze een filmpje kijken? Dan mag dat op de televisie De reden waarom ik het beperkt houd tot de tv en ze geen filmpjes kijken op tablets of een telefoon is vanwege de afstand die de kinderen hebben tot het scherm. De tere oogjes krijgen tegenwoordig zoveel te verduren door de nieuwe technologie en ik wil het graag zoveel mogelijk beperken. 

Hoe gaat dat?

Dan wil ik natuurlijk niet zeggen dat het nooit gebeurt. Het komt wel eens voor hoor, dat mijn kinderen een filmpje of een spelletje spelen op een telefoon, het is alleen niet bij mij en niet dagelijks. Zelfs niet wekelijks. Als we bij familie zijn (denk aan verjaardagen o.i.d.) dan mogen ze soms met diegene meedoen met een spelletje op de telefoon. Maak ik daar een probleem van? Zeker niet. Een keertje kan geen kwaad. 

Maar dit is toch zielig?

Zielig? Nee, waarom? Omdat de meeste kinderen in E. zijn klas waarschijnlijk wel een tablet hebben en hij niet? E. zit in groep 3 en ik merk wel dat er op deze leeftijd steeds meer wordt vergeleken en dat er lekker wordt opgeschept, maar ik heb hem hier nog niet over gehoord. Hij weet oprecht ook niet beter dan dit. Tijdens de eerste lockdown moest hij schoolwerkjes maken op internet en toen deed hij dat gewoon op mijn laptop. Daar bleef het ook bij en dat vond hij prima. 

Schermtijd

Op doordeweekse dagen hebben we de vaste regel: Tijdens het koken mogen zij tv kijken. ’s Morgens blijft de tv uit en na school (voor het koken) en na het eten wordt er ook geen tv gekeken. In de weekenden is het erg verschillend. Soms zelfs helemaal niet omdat we dan veel buiten zijn en soms juist wat langer, omdat we dan een lui dagje hebben. Moet ook kunnen toch?!

Afbeelding blog 'Mijn kinderen hebben geen tablet, ben ik nu ouderwets?'

20-20-2

Hoe lang jij je kind achter een scherm laat is uiteraard aan jezelf. Ik ga zeker niet zeggen wat goed of wat fout is, je moet natuurlijk doen (toelaten) wat goed voelt! Houd alleen wel in je achterhoofd dat veel schermtijd ervoor kan zorgen dat je kind bijziend wordt. Wat dat precies inhoudt kun je hier vinden.

Ik ben zelf bijziend. Ik heb al sinds ik in groep 4 zit een bril. Ik ben het gewend, maar het zou fijn zijn als mijn kinderen hier niet (op zo’n jonge leeftijd) mee te maken krijgen. 

Tijdens de lockdown is het schermgebruik onder kinderen flink gestegen (volkomen begrijpelijk). Juist nu is het nog belangrijker om er goed van bewust te zijn wat lange schermtijd met de ogen van je kind(eren) doet. Kende jij de 20-20-2 regel al? Deze regel houdt in dat een kind na iedere 20 minuten naar een scherm te hebben gekeken, 20 seconden hun ogen van het scherm halen en in de verte kijken. De 2 staat voor iedere dag 2 uur buiten spelen. In het begin is het een beetje zoeken naar wat werkt en hoeft natuurlijk ook niet 2 uur achter elkaar te zijn, maar houdt dat vast als richtlijn.

Weinig buitenlicht en veel dichtbij kijken op een scherm kan op een langere termijn zorgen voor bijziendheid. Er zijn gelukkig hulpmiddelen zoals lenzen die bijziendheid kunnen remmen, dus wanneer je er op tijd bij bent is er veel te redden. Uiteraard is bijziendheid ook deels erfelijk, maar de huidige leefstijl zorgt ervoor dat de ogen sneller achteruit kunnen gaan. Houd eventuele signalen goed bij je kind in de gaten en als je twijfelt trek dan op tijd aan de bel! De gehele maand oktober staat in het teken van het laten checken van je ogen. Ik adviseer, net zoals ikzelf doe, om regelmatig een oogspecialist naar de ogen van je kindje te laten kijken. Via deze link kun je een specialist in de buurt vinden voor een afspraak.

Dit artikel is geschreven om bewustwording te creëren tijdens de landelijke OogCheckWeken (gehele maand oktober). Wil je meer informatie? Ga dan naar deze site.

Liefs, 

Nova

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je