{{ message.message }}
{{ button.text }}

Mijn kind kreeg een label, maar vooral hulp.

Afbeelding blog 'Mijn kind kreeg een label, maar vooral hulp.' Achtergrond blur afbeelding

"Tegenwoordig heeft iedereen ADHD, vroeger was het gewoon een druk kind." Ik geef het toe: ook ik deed die uitspraak vroeger, maar inmiddels gaan mijn nekharen overeind staan als ik het nu hoor zeggen. Mijn lieve Lotte is niet gewoon druk, ze heeft ADHD... Ja, ze kreeg een label, maar wat veel belangrijker is: ze krijgt daardoor hulp.

Lotte beweegt inderdaad de hele dag door, stilzitten kan ze niet. Ze praat de hele dag en valt heel moeilijk in slaap. Als dit alles was, maakte ik maakte ik mij echt geen zorgen. Maar al vanaf de kleuterklas merkte ik dat iets haar belemmerde om op een normaal tempo te kunnen ontwikkelen. Opletten in de klas is bijna een onmogelijke opgave. Als de juf iets uitlegt heeft Lotte alles gezien: het cijfer van de digitale klok die verandert, de mooie rok van de juf met bloemen, oh straks ga ik ook bloemetjes plukken! "Oeps, wat heeft de juf nu net uitgelegd?" 

Om deze reden gaat ze nu naar een speciale school waar de klasjes kleiner zijn en prikkelarm. Om deze reden krijgt ze medicatie waardoor ze zich beter kan concentreren, überhaupt beter kan functioneren. En om deze reden krijgt ze hulpmiddelen, zowel thuis als op school. Om dit alles te krijgen was er nu eenmaal dat label nodig, niet om interessant te doen aan de schoolpoort...

Lotte is onhandig zonder haar medicatie. Glazen vallen gegarandeerd van tafel, ze loopt per ongeluk een kindje omver of er gaat iets stuk. Lotte heeft geen rem zonder medicatie. Ze maakt ongelukkige uitspraken en onderbreekt gesprekken vaak. Haar beleving is als volgt: "Ik wil mijn pilletje, want anders wordt iedereen boos op mij." Als dat pilletje haar kan helpen, waarom dan niet? In combinatie met de verandering van school, voelt Lotte zich nu goed in haar vel.

Wist je dat ADHD ook ontzettend veel positieve dingen met zich meebrengt? Onze meid is heel creatief en heeft voor elk probleem een oplossing, ze doet me regelmatig versteld staan! Ze heeft een hartje van goud en is heel vergevingsgezind, ze ziet het goede in iedereen. Hoewel ik soms gek word van dat eeuwige gekwebbel, is ze ons zonnetje in huis. Zelf is ze ervan overtuigd dat ADHD haar superkracht is, als dat geen positieve kijk op haar label is dan weet ik het ook niet meer. 

Ondanks de moeilijkheden waarmee ze al worstelde in verleden kunnen we nu eindelijk zeggen: "ADHD is OK!"

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Kind, #School, #ADHD

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je