Snap
  • Kind

Mannen en vrouwen

Mannen en vrouwen verschillen van elkaar, uiterlijk EN innerlijk. Wat doe je daar als ouders mee?

Mannen en vrouwen verschillen van elkaar, zowel uiterlijk als innerlijk. Uiterlijk is vrij makkelijk te zien natuurlijk, maar innerlijk zijn er ook grote verschillen. De hersenen ontwikkelen zich anders en er zijn andere hormonen in het lijf in omloop. Maar, betekent dat ook dat we op die verschillen moeten opvoeden?

Ik ben van mening dat, hoewel jongens en meisjes verschillen, je niet van te voren daar je opvoedstijl op hoeft aan te passen. Ik zie dat dat wel veel gebeurt. Vooral jongens worden daarin benadeeld. Wanneer meisjes dingen willen doen die door velen gezien worden als "jongensgedrag", zoals met auto's spelen, in bomen klimmen, of stoere kleding dragen, dan wordt dat meestal wel oké gevonden. Maar wanneer jongens "meisjesgedrag" gaan vertonen, zoals met poppen spelen, roze kleding dragen, of verkleden in een prinsessenjurk, dan gaan er alarmbellen rinkelen.

Ooit sprak ik een man die serieus bang was dat zijn zoon daar homo van zou worden! Ik snap zijn angst absoluut niet, omdat punt 1: er al jaren geleden is ontdekt dat je seksuele voorkeur in je genen zit en punt 2: ik niet vind dat homoseksualiteit iets is om bang voor te zijn. Ik bedoel: stel dat je zoon inderdaad op mannen valt ... dus? Is dat erg? Ik vind van niet.

Maar terug naar het onderwerp: ik vind het niet wenselijk om kinderen op te voeden als jongen of als meisje. Ik vind het belangrijk dat kinderen worden opgevoed als kinderen. Ieder met zijn/haar eigen wensen en gebruiksaanwijzing.

Toen mijn oudste zoon zijn pop wilde verzorgen en een luier om wilde doen ... prima! Toen hij roze kleding wilde ... prima! Toen hij vooral met meisjes wilde spelen ... prima! Nu hij ouder is, wil hij niet meer met poppen spelen, maar voetballen ... prima! Hij speelt trouwens nog wel steeds veel met meisjes en houdt van roze shirts ... prima! Hij heeft trouwens een vriendin die altijd kort haar wil, niet van knutselen houdt, een hekel heeft aan roze en vooral houdt van voetballen en stoeien ... ook helemaal prima! Toen mijn jongste zoon wekenlang alleen maar met auto's en treinen wilde spelen ... prima! Toen hij zijn knuffels tot zijn baby's bestempelde ... prima! Nu hij ouder is, wil hij vooral wilde spelletjes spelen en stoeien ... prima!

Mijn punt: hang niet te veel aan man-vrouw-rollen. Laat ze experimenteren met wat zij prettig vinden en wie zij willen worden. Niet iedereen wordt een stereotype man of vrouw en dat is nou juist zo leuk, een beetje diversiteit!

10 jaar geleden

Klopt inderdaad, leeftijdsaanduidingen op speelgoed zeggen niet altijd wat. Mijn jongste is 5 en vind het heerlijk om met peuterspeelgoed te spelen, maar daarnaast zet hij ook puzzels in elkaar van 100 stukjes

10 jaar geleden

helemaal met jou eens. Net zoals dat veel ouders naar "kind is x leeftijd en zou dit al moeten kunnen". Wij kijken vooral naar haar ontwikkeling en wat zij leuk vindt en passen het speelgoed en opvoeding erop aan. Nu hebben wij een erg pienter, sociaal vrolijk meisje die ook heel erg koppig en eigenwijs kan zijn (Herken ik mezelf totaal niet in hoor ;p ) en moeten dan ook consequent zijn. Zij speelt met poppen, bouwt hoge torens, kleit wat af en racet met autos, klimt en klautert veel en wil voetballen. Prima dus...bij een jongen zouden we niet anders doen.