{{ message.message }}
{{ button.text }}

Mama ik heb zo'n jeuk - vervolg

Onlangs schreef ik een blog over de eczeem bij mijn zoontje. Inmiddels zijn we bij de dermatoloog geweest en weten we meer....

Afbeelding blog 'Mama ik heb zo'n jeuk - vervolg' Achtergrond blur afbeelding

Vorige week schreef ik een blog over eczeem bij mijn zoontje. Hier heb ik heel veel lieve reacties op gekregen en heel veel tips. Het was iets teveel van het goede om iedereen persoonlijk te bedanken hiervoor, dus bij deze: super bedankt! Ondanks dat ik niemand de jeuk van eczeem toewens, was het voor mij wel fijn te lezen dat er zoveel herkenning is. Ik heb heel veel tips voorbij zien komen waar ik me erg in kan vinden en die ik zeker ga onthouden. Tot op heden heb ik nog geen tips toegepast. Waarom niet? Dat vertel ik graag hier:

Op naar het ziekenhuis.
Daar zaten we dan, in de wachtkamer bij de dermatoloog. Stiekem wel een beetje spannend hoor. De dermatoloog was een heel lieve vrouw. Zelf ook een mama van eczeemkinderen. Ze weet dus niet alleen vaktechnisch waar ze over praat, maar ook uit ervaring! Ze bekeek de plekken van Kleuter aandachtig en kwam al gauw tot de conclusie: Kleuter mist een eiwit. Daar kan hij niets aan doen. De arts grapte dat het de schuld van ons als ouder is. Wij hebben hem gemaakt, maar niet helemaal compleet. Het eiwit is van groot belang voor de huid. Als wij gaan douchen, dan herstelt de huid zich heel snel zodat de huid niet uitdroogt. De huid maakt als het ware een soort vet aan. Bij Kleuter mist het eiwit voor het aanmaken van het vet en daardoor droogt zijn huid uit. Het herstel van zijn huid duurt geen 10 minuten, maar veel langer. Tegen de tijd dat zijn huid is hersteld, gaat hij weer douchen, etc. Uiteindelijk zit je dan een cirkel waar je niet uitkomt. Dit was (in het kort) wat de arts ons vertelde. Eerste zaak was nu dat de jeuk zou verdwijnen, de eczeem weg en de huid rust. We kregen drie nieuwe zalven voorgeschreven, waarvan één hormoon bevat en de andere twee niet. Volgens een streng advies moesten we een week lang smeren en mocht Kleuter niet meer in bad en moesten we het douchen beperken tot max. twee keer per week. En we kregen een afspraak mee voor een week later. Vol goede moed gingen we naar de apotheek en namen een tas vol tubes zalf mee naar huis.

Smeren maar!
We hebben ons de afgelopen week suf gesmeerd. Kleuter werd er op een gegeven moment helemaal kriebelig en chagrijnig van. “Moet je nu alweer smeren mama?”. Vond hij het in het begin allemaal wel best, de laatste dagen rende hij steeds hard lachend weg en werd boos als ik toch probeerde te smeren. Hij was die polonaise aan zijn lijfje duidelijk beu. Natuurlijk wilde hij van zijn jeuk af. Maar helaas gaat dat niet met een simpele hocus, pocus. Met heel veel geduld en praten als Brugman is het gelukt. Mét super resultaat. De plekken in zijn gezicht zijn helemaal weg. Op eentje na, maar die is al bijna weg. Ook de plekken op de rest van zijn huid zijn of verdwenen of duidelijk afgenomen. De roodheid is weg en het allerfijnste: Kleuter heeft nauwelijks jeuk meer! YES! Dat is wat voor vooral wilden. Het douchen mistte Kleuter wel, maar hij begreep het wel. Hij genoot van de keren dat hij wel even vlug onder de douche kon. Daarna wel heel zijn lijfje insmeren. Ik snap nu ook waarom we een tas vol tubes zalf mee kregen, want stiekem hebben we best wel veel gesmeerd.

Daar zijn we weer
Vanmorgen hadden we de controle afspraak in het ziekenhuis. De arts was zeer tevreden over het behaalde resultaat. Vanaf nu kunnen we de hormoonzalf afbouwen en hopelijk hoeven we die dan niet meer te gebruiken. Mocht het terugkomen, dan kunnen we direct weer smeren. Verder is het erg belangrijk dat we voorzichtig zijn met water. Want water is de grootste vijand voor de eczeem van Kleuter. Behoorlijk sneu voor onze waterrat. De arts begrijpt dat Kleuter water enorm leuk vindt en ze heeft ook niet verboden dat bijvoorbeeld zwemmen niet meer mag. In tegendeel, hij mag het gewoon doen. Maar... daar komt ie: wel pas als hij van top tot teen is ingesmeerd met een speciale zalf. Dus hebben we die zalf in veelvoud bij de apotheek meegenomen en zal er standaard een tube in zijn zwemtas zitten. Glibbert hij mooi de zwemles door. En na het douchen, ook smeren.

En nu?
Eigenlijk niet veel. Advies is smeren, smeren, smeren en nog eens smeren (geen hormoonzalven meer, mits de eczeem dus terugkomt). En opletten met water (douchen en zwemmen) en dan dus weer smeren. We hebben gevraagd in welke mate voeding en het gebruik van bijvoorbeeld geparfumeerde producten (wasmiddel/shampoo) effect hebben op zijn eczeem. De arts heeft ons verzekerd dat het bij Kleuter eigenlijk geen effect heeft. Hij heeft echt de pech dat hij een eiwit mist en de eczeem niet veroorzaakt wordt door bijvoorbeeld gebruik van geparfumeerde producten. Wasmiddel hoef ik niet te vervangen. Wel is het raadzaam voorzichtig te zijn met gebruik van douchegel, maar dat hangt weer samen met vijand nummer 1: water. En qua voeding was ze ook duidelijk: de eczeem komt niet door een bepaalde soort voeding. Kortom: water en uitdroging zijn de grote boosdoeners. En dan in combinatie met het koude weer en weerstand. Al bij al een enorme opluchting. Belangrijkste voor ons en zeker voor Kleuter is dat de eczeem nu bijna helemaal weg is en daarmee de jeuk ook. Dat is zo fijn. Het was zo sneu om ons manneke zo te zien krabben en continue verdrietig te zien door de jeuk. Ik zie nu ons blije ventje weer. Dat is zo ontzettend fijn!

Ook al is de eczeem onder controle en heeft het volgens de arts niets te maken met voeding, toch ga ik me, zeker na alle tips die ik voorbij heb zien komen, me wat meer verdiepen in voeding en eczeem. Kan nooit kwaad. En ik ga binnenkort nog eens langs onze homeopaat voor een gesprek. Wellicht heeft zij nog tips en adviezen die we kunnen gebruiken. Baadt het niet, dan schaadt het zeker ook niet.

In mijn vorige blog schreef ik overigens iets over het geven van borstvoeding en eczeem. Ook hier heb ik veel lieve reacties over gehad. Dat ik me niet schuldig moest voelen. Dat doe ik zeker niet! Ik heb natuurlijk veel info over eczeem gezocht op internet en kwam meerdere keren tegen dat het geven van borstvoeding en eczeem aan elkaar wordt gelinkt. Of het ook bewezen is? Dat kon ik niet vinden. En aangezien mijn zoontje 'maar' drie maanden borstvoeding heeft gehad en eczeem heeft en zijn zusje 9 maanden en niets heeft, speelt dat wel eens door mijn hoofd. Gewoon uit nieuwsgierigheid. Bewijzen kan niet, hoeft ook niet. Er zijn ook kindjes met eczeem die ruim een jaar borstvoeding hebben gehad en eczeemkindjes die alleen flesvoeding hebben gehad. Maar schuldig? Nee hoor, dat voel ik me absoluut niet. Kleuter en ik waren gewoon geen goed team wat borstvoeding betreft. En bovendien mist Kleuter een eiwit, foutje van zijn papa en mama. Oeps, moet ik me dan toch schuldig voelen ;-).

Ik ben enorm blij dat het nu goed gaat met mijn manneke. En hopelijk blijft het ook zo. Er bestaat een kans dat hij er overheen groeit, maar dat is pas over een paar jaar te merken. Dus tot die tijd blijven we smeren, smeren en nog eens smeren. En zien we in juni de arts nog eens terug voor een controle.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Kind, #Gezond

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je