{{ message.message }}
{{ button.text }}

Mama, ik heb zo'n jeuk

Kriebels hier, kriebels daar, kriebels overal. Niets zo vervelend als je kind te zien worstelen met vreselijke jeuk.

Afbeelding blog 'Mama, ik heb zo'n jeuk' Achtergrond blur afbeelding

Onze Kleuter heeft eczeem. Al vanaf dat hij een maand of vijf is. Opeens kreeg hij vlekjes op zijn gezicht, voornamelijk rond zijn mondje. Ik dacht aan krentenbaard, maar dat was het niet. De dokter stelde eczeem vast. We kregen een zalfje mee zodat het weg zou gaan. Ik twijfelde heel erg of ik het zalfje ook echt zou gebruiken. Het bleek namelijk een hormoonzalf te zijn. Daar ben ik absoluut geen fan van. Sterker nog, ik smeer het liever niet vanwege de troep die erin zit. Ik zag hoe mijn kleine ventje worstelde met de jeuk, dus uiteindelijk toch een klein beetje gesmeerd. Een paar uur later zag mijn kleine manneke eruit als een monster. Zijn gezicht was gezwollen, zijn ogen half dicht. Vreselijk. Met de gedachte 'ik had het ook niet moeten smeren', gooide ik de tube direct de prullenbak in.

Ik ben gaan zoeken in het alternatieve circuit. Ik geloof daar in. Onder het mom 'baadt het niet, dan schaadt het niet', ben ik bij een heel fijne homeopaat terecht gekomen. Met alle aandacht heeft ze naar mijn verhaal geluisterd (Kleuter zei met zijn 5 maanden nog niet zoveel) en een middeltje voorgeschreven. En jawel, het werkte. De eczeem verdween, mijn vrolijke ventje was er weer. In de loop van de jaren heeft ze Kleuter meerdere keren gezien en ook onze Diva is door haar met groot succes behandeld voor waterwratjes.

Het is heel lang goed gegaan met Kleuter, tot eind 2015. Vanuit het niets dook de eczeem weer op en zat hij onder. Toen hebben we besloten om wél de hormoonzalf te smeren zodat de jeukende plekken zo snel mogelijk verdwenen. Hij werd gek van de jeuk. De homeopaat zouden we daarna wel benaderen. Want, zo is onze ervaring, haar medicatie duurt langer voordat het aanslaat. En we wilden echt die jeuk zo snel mogelijk onder de duim hebben. Het is vreselijk om te zien hoeveel last je kindje heeft van de jeuk. Nu heb ik hem geregeld gezegd dat hij niet moet krabben, maar mijn ventje is 4, hij snapt daar niets van. Nageltjes kort gehouden, flink smeren met vette zalf en in minimale mate de hormoonzalf. Helaas, alles zonder resultaat. Ook het homeopathische gedeelte slaat (nog) niet aan. We hebben werkelijk alles geprobeerd de eczeem weg te krijgen. En ondertussen hebben we een chagrijnig manneke dat klaagt over vreselijke jeuk. Morgen hebben we, gelukkig, een afspraak met een dermatoloog. Ik ben benieuwd wat zij ons weet te vertellen. Ik verwacht absoluut geen wonderen, maar ik hoop dat we wel een stapje dichterbij komen. Zo niet, dan gaan we over naar plan B. Geen idee wat plan B inhoudt, daar hopen we morgen achter te komen.

Nu ga ik iets 'gevaarlijks' zeggen waar al veel discussies over te vinden zijn. Ik wil hierbij alvast aangeven dat ik absoluut géén discussie wil uitlokken en ook niemand aanval. Dit is puur mijn gevoel en beleving: Soms, als ik een emo bui heb, dan vraag ik me wel eens af of de eczeem komt door het geven van borstvoeding. Mijn zoontje heeft namelijk 'maar' drie maanden borstvoeding gehad. Het voeden liep niet zoals gewenst. Vraag en aanbod kwamen niet overeen. Al gauw kreeg mijn zoontje extra bijvoeding (kunstmatig dus) omdat hij te veel afviel en er slecht uitzag. Ik ben naar de lactatiekundige geweest en heb er alles aan gedaan om de borstvoeding te laten slagen. Bijvoeden bleek uiteindelijk de oplossing te zijn. Na drie maanden ben ik volledige overgestapt om kunstvoeding omdat dat voor veel meer rust bij mij en hem zorgde. Mijn kleine Diva daarentegen heeft negen maanden borstvoeding gehad en is aansluitend overgestapt op vast voedsel. Ze heeft wel wat kunstvoeding gehad, maar heel minimaal. In tegenstelling tot haar broer is zij vrijwel nooit ziek. Op een griepje en verkoudheid na. En haar broer tobt dus al bijna vanaf zijn geboorte met eczeem, benauwdheid, oorontstekingen, ziek zijn. Nu weet ik dat we dit nooit kunnen achterhalen en er is ook geen medisch bewijs voor. Maar soms denk ik er aan en vraag ik me gewoon af of het er mee te maken zou hebben. Al verwijt ik mezelf absoluut niets. Zoals elke mama doe ik wat het beste is voor mijn kindjes.

Mocht je een tip hebben voor de eczeem en de jeuk: Graag! 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Kind, #Gezond

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je