Snap
  • Kind

Luizen en kleuters...

Vandaag zijn de haren van mijn kleuters goed bekeken. Het resultaat? Neten en luizen bij 5 kinderen.

Luizen en kinderen. Ik krijg al gelijk jeuk. Elke week worden de hoofden van de kinderen uit mijn klas gecheckt. Mijn klassenouders hebben een lijst gemaakt en alle ouders komen een keer aan bod. Woensdag is de luizendag. Vandaag had ik een hele fanatieke moeder met een luizenkam. Elke keer wanneer zij komt, vindt ze wel iets. De luizenqueen noem ik haar. Als een echte sergeant gaat ze te werk. Haartje voor haartje wordt bekeken en gekamd. Niks Slaat ze over. Dit heeft als gevolg dat ze elke keer wel iets vindt. Zo ook vandaag.

Maar wat zijn luizen en neten nu eigenlijk. En belangrijker hoe kun je ze krijgen?

Wat is hoofdluis?
De hoofdluis is een parasiet: het beestje leeft van mensenbloed. Hij zoekt graag behaarde en warme plekjes op zoals achter de oren, in de nek of onder een pony. Een hoofdluis is ongeveer 3 millimeter groot en grijsblauw of, nadat hij bloed opgezogen heeft, roodbruin van kleur. Een neet (eitje) is ongeveer 1 mm groot en is grijs-wit. In eerste instantie kan het lijken op roos. Het verschil is dat roos los zit terwijl neten juist aan de haren kleven. Neten die dichtbij de hoofdhuis zitten, bevatten eitjes. Als de neten een paar centimeter van de hoofdhuid vandaan zitten, dan zijn ze uitgekomen en leeg. Als het haar groeit komen de uitgekomen neten steeds verder van de hoofdhuid af te zitten.

Mensen en alle diersoorten hebben een eigen luizensoort. Dierenluizen kunnen niet overleven op mensen en andersom. Hoofdluis verspreidt zich in een hoog tempo. Een jonge luis is na 7-10 dagen volwassen en is dan zelf klaar om eitjes te leggen. Snel ingrijpen is bij hoofdluis dus erg belangrijk.

Hoe krijg je hoofdluis?
Hoofdluis kun je krijgen door direct haar-op-haar contact met iemand die hoofdluis heeft. De luizenlopen van het ene hoofd naar het andere. Springen kunnen ze niet. Kinderen tussen de 3 en de 12 jaar krijgen vaker hoofdluis omdat ze tijdens het spelen vaak letterlijk de hoofden bij elkaar steken.

Een hoofdluis kan alleen op het hoofd overleven, ze sterven snel wanneer ze van hun‘’voedselbron’’ af zijn. Hoofdluizen kunnen tussen 8-24 uur overleven zonder voedsel en warmte, anders drogen ze uit en sterven ze. Vanaf het moment dat ze van het hoofd af zijn, zijn ze echter dusdanig zwak dat een besmetting onwaarschijnlijk is. Overdracht via kammen, knuffels, beddengoed en kleding is nooit wetenschappelijk aangetoond. 

Ik heb opgezocht hoe je ze kan vinden en kwam het volgende daarover tegen:

Controleer door het haar met een luizenkam/netenkam boven wit papier of de wasbak te kammen. De luizen zullen op het papier of in de wasbak vallen als kleine grijsblauw of roodbruin gekleurde spikkels. Wanneer je zonder kammen controleert, is de kans groot dat je luizen over het hoofd ziet. Controleren met een luizenkam/netenkam is 4 maal effectiever dan alleen visuele inspectie.

En wat moet je doen als je ze hebt ontdekt?

Er zijn twee manieren om hoofdluis te behandelen:
- Alleen kammen
- Kammen in combinatie met een antihoofdluismiddel

 Bij de apotheek en de drogist zijn er allemaal producten te vinden om het te behandelen. Ze kunnen je ook vertellen hoe je het moet doen. Ik zag ook dat je op internet een hoop kan vinden.

De ouders van de betreffende kinderen zijn op de hoogte gesteld en gaan ermee aan de slag. Vervelend voor hen en de kinderen. Gelukkig vinden mijn kleuters het niet zo erg. Ik praat er heel openlijk over. Vertel dat iedereen het kan krijgen en dat het niet erg is. Mijn kleuters kom dan ook vrolijk binnen huppelen om te vertellen dat ze weer luis hebben, haha. Liever zo dan dat ze gaan huilen en zich schamen.

Hoe gaan jullie om met luizen? Al eens luizen gehad?

8 jaar geleden

Oww nee alledrie. Ik merk wel dat iedereen wat anders zegt over wat je het beste kan doen.

8 jaar geleden

Dank je wel. :-)

8 jaar geleden

Haha ja. Het was deze of een hoofd vol luis. :-)

8 jaar geleden

Ja dat vind ik zou erg om te zien. Daarom praat ik er altijd over met mijn kleuters. Ze vinden het heel normaal en vertellen zelfs in de kring als ze het hebben.