Snap
  • Kind
  • dreumes
  • luiers
  • tandjes
  • luieruitslag

Luier uitslag (Dit was onze week)

Ik hoorde het gelijk al van anderen; “Je ontkomt er met een kind niet aan!”. Toen ik de luier los maakte zag ik een vuur rood huidje. Alsof ze verbrand was. Ze wilde niet eten en al helemaal niet zitten. Het huilen ging over in krijsen als ik haar op mijn schoot wilde zetten.

De tandjes komen door.

Daardoor zijn de poepluiers wat dunner. Zowel urine als ontlasting bevatten een stofje waardoor het huidje wat kan gaan irriteren. Bij eczeem en het gebruik van bijvoorbeeld antibiotica is de kans op luieruitslag ook wat groter. Ze had als pas geboren baby als eens een schimmel gehad door de spruw. (Lees hier; het leed dat verborgen spruw heet) Dat zag er uit als puistjes. Dit was niet het zelfde. Er wat moet ze hier een last van hebben…

Ik wilde haar niet plagen door met een billendoekje over haar pijnlijke huidje te gaan. Ik heb haar onder de douche gezet en alles goed schoon gespoeld. Het scheelde een hoop leed. Na het douchen heb ik er een flinke laag Sudocrème op gesmeerd. Een schone luier om gedaan en later op de avond heb ik de luier weer vervangen. Dit hebben we zo een paar dagen gedaan. Tot het huidje weer een normale kleur had.

Wat je  kunt doen;

- Vaker verschonen 

-Insmeren met billen zalf. Bijvoorbeeld Bepanthen/Sudocreme, Uierzalf.

-Katoenen luier. (of even geen luier) Katoen ademt wat goed voor het huidje is.

-Afleiding -> Met deze spelletjes (vorige blog) kun je de pijn misschien ook wat verzachten. 

Heeft jouw kind ook vaak last van luieruitslag? Welke zalf gebruik jij?

4 jaar geleden

Ze hebben er soms zoveel pijn van:(

4 jaar geleden

Mijn kindjes zijn gelukkig grotendeels gespaard gebleven van luieruitslag (of als het er was was het met zinkzalf direct opgelost), op één keer na toen onze jongste ruim 9 dagen zware, bloederige diarree had door een bacteriële infectie (campylobacter bacterie). We deden alles wat we konden: frequent verluieren, bij het verluieren haar poep wassen met een zacht washandje en water, speciale zalf voorgeschreven door de dokter, ... Maar zelfs met al die maatregelen lag haar poep nog open (echt open wonden op sommige plaatsen). Het beterde pas zodra we met de antibiotica startten tegen de infectie. Zo’n luieruitslag wil ik nooit meer meemaken, maar gelukkig was dat echt wel een uitzonderlijke situatie.