{{ message.message }}
{{ button.text }}

Loslaten hoe doe je dat nou?

Je kindje loslaten, iedere ouder doet het ooit en wanneer dat verschilt uiteraard per ouder.

Afbeelding blog 'Loslaten hoe doe je dat nou?'

Soms denk ik weleens dat ik mijn kindjes wat meer los moet laten. Ik zie in veel dingen nog gevaren. Ik ken mijn kinderen zelf natuurlijk het beste en weet hoe impulsief en dromerig de oudste is. De jongste kijkt overal naar behalve waar ze naartoe zou moeten kijken.

Ze mogen bij ons thuis door de weeks niet buiten het hek komen, maar in het weekend wel. Wij wonen op een industrietrein en daar is door de weeks veel vrachtverkeer. Dan wil ik niet dat de meiden over de weg aan het slingeren zijn met hun fietsjes. Terwijl ik maar thuis zit te wachten, hopend dat de vrachtwagens ze zien. Nee dan wacht ik liever nog een tijdje. In het weekend daarin tegen mogen ze wel buiten het hek komen, want dan is er geen verkeer te bekennen. Dit weten ze heel goed gelukkig. Ik zie hier ook wel jongentjes buiten spelen van de leeftijd van mijn oudste, op hun fietsje slingerend over de weg, auto’s tegenhouden, niet uitkijken. En dan hoop ik maar dat ze niet onder een vrachtauto komen.

Maar als we dus ergens op visite gaan dan kan ik ze moeilijk thuis laten. Ze willen graag spelen en andere kindjes opzoeken of een speeltuin. Nu mogen ze beetje bij beetje meer uit mijn zicht gaan, maar ondanks dat wil ik toch telkens kijken waar ze zijn. Ik wil weten of ze veilig zijn en om te weten dat ze zich wel aan de regels houden. Als we ergens zijn dan vertel ik ze wel gelijk tot hoever ze mogen en wat wel en niet mag. Houden ze zich niet aan de regels dan kunnen ze in mijn zicht blijven. Misschien ben ik hierin iets te streng, maar ze moeten wel gelijk weten wat wel en niet mag.

Nu vindt ik het nog lastiger omdat de meiden veel samen zijn buiten (als we ergens op visite zijn) en ik vind dat de oudste dus verder zou mogen, maar haar niet de jongste wil laten meenemen. Puur omdat ik de oudste die verantwoordelijkheid niet kan geven op haar zusje te letten. Je ziet wel vaak dat ouders dat doen, maar je bent zelf verantwoordelijk voor je kind en dat kan je niet op je andere kind schuiven. Dat is een dingetje daar moet ik nog even over nadenken hoe dat op te lossen. Misschien moet ik dan toch de jongste wat sneller loslaten. Hoe doen andere ouders dat?

Dan is er natuurlijk nog zoiets als dat de kinderen bij andere kindjes spelen na schooltijd. Zij mogen waarschijnlijk ook gewoon buiten mogen spelen met de andere kindjes. En dan in de buurt gaan spelen met andere kindjes. Dit vindt ik dan ook wel spannend, want dat heb je niet zelf in de hand. Dan is er natuurlijk wel het verschil dat ze dan afzonderlijk zijn en niet thuis en vaak luisteren de kindjes bij anderen beter dan thuis hihi…

Ik vind het best lastig dat loslaten, wanneer liet jij je kindje los op gebied van buiten spelen en sta je dan ook telkens te kijken waar je kindje is?

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Kind

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je