Snap
  • Kind

Logopedie, here we come

Mijn Kleuter is een kleine kletskous. Maar die gekke 'rrrrrr' blijft toch lastig uit te spleken.

Kleuter is een kleine ketskous. Vanaf het moment dat hij kon praten staat het mondje niet stil. Hij praat niet alleen veel, maar ook duidelijk. Met net 2 jaar sprak hij zonder moeite het woord 'consultatiebureau' en 'administratiemappen' uit en ook 'identiteitsbewijs' was appeltje eitje. De woorden 'pyjama' (pamia) en 'piano' (panio) daarentegen waren wat moeilijk.

Kleuter sprak al gauw in volzinnen en woorden vervoegen deed hij goed. Natuurlijk doet hij niet alles perfect en is hij regelmatig 'op straat gevalt' en is hij 'driede geworden' bij de wedstrijd op school. Ondanks de grote woordenschat en het spraakvermogen is er iets wat Kleuter niet kan. Of eigenlijk, hij kan het wel, maar hij doet het niet. Iets van eigenwijsheid. Van wie zou hij dat nou hebben....?

Kleuter spreekt de 'r' niet uit. Klinkt een beetje als een 'rrllllll'. Hij begint goed, maar eindigt in de 'l'. Best lastig als je in je eigen naam de letter 'r' hebt zitten. En nee, nog eens voor de duidelijkheid: mijn Kleuter heet in het echt geen Kleuter, maar heeft een normale naam. Hij heet alleen Kleuter in mijn verhalen vanwege een stukje privacy. Stiekem hadden manlief en ik de hoop dat als Kleuter naar school zou gaan, hij de 'r' wel normaal zou uit gaan spreken. Maar nee, hij blijft eigenwijs en doet het niet. De juffen was het ook opgevallen. Dus na een gesprekje en wat advies toch een afspraak gemaakt voor logopedie. Of zoals Kleuter met een grijns zegt 'locopedie'.

Binnenkort gaan we dus voor het eerst naar logopedie. Ik heb veel goede verhalen gehoord over deze praktijk. Ik ben reuze benieuwd hoe het zal gaan. En hoe onze Kleuter straks klinkt als hij die 'r' wel goed kan uitspreken. Kleuter vind het volgens mij allemaal wel prima. Of zoals hij zelf zegt: 'Ik vind het wel stoerrllll mama.'

Wordt vervolgd....

Dankjewel voor de lieve woorden. Jij ook succes met de logopedie. Tis idd veel hoor wat er van kindjes wordt verwacht. Ze moeten al zoveel. Gelukkig vind onze Kleuter het allemaal wel leuk bij de logopedie. Daar zeiden ze ook dat hij de RRRR al wel in zich heeft zitten, maar zijn tong niet op de juiste plek zet. Kwestie van goed oefenen zei ze. Dus ben benieuwd. Komt allemaal wel goed met onze kindjes :-)!

Leuk verhaal om te lezen. Ja hoor, het komt ook wel goed met ons ventje. Eerste logopediesessie gehad. De R zit er wel, nu alleen nog goed leren uitspreken. En hij vind het zelf geen probleem, alleen de juf had al wel gemerkt dat er kinderen zijn die hem een beetje 'plagen' met zijn uitspraak. Ze heeft dit heel netjes opgepakt in de klas. Mijn zoontje zelf had er geen last van, was ook meer een kleine plagerij. Zoals kleuters dat doen.

8 jaar geleden

Hoihoi:) wat moeten de kids al veel kunnen he op deze leeftijd;) Wij zijn ook aangemeld bij de logo en nu een maand of twee bezig. Wel werd er aangegeven dat je de RRR eigenlijk vanaf je 6e jaar zou moeten kunnen beheersen;) dus er is nog tijd haha heel veel succes liefs

8 jaar geleden

Ach toen ik klein was kon de de r ook niet uit spreken of moet ik spleken zeggen ;). Hilariteit ten top toen ik een lied moesat zingen over groenten waar een r in voor kwam. Kroten dus en die groente was niet voor op het brood. Ik snapte natuurlijk niet wat ik zong. Ik heb toen geen logopedie gehad, waarom? Ik weet het niet. Het heeft een paar jaar geduurd eer ik de r ook echt als r uit sprak. Komt wel goed en zolang hij het maar stoerrll vind is er niks mis mee.