Snap
  • Kind
  • buitenspelen
  • Bingo
  • mamaplaatscollab
  • oogcheckweken
  • ikkijkverder

Lockdown-activiteit: Buiten Bingo!

Vorige week deelde ik via mijn Instagram story dat ik met de kids naar 'de Veilig Haven' (buitenspeeltuin) was en mijn inbox ontplofte vervolgens met vragen waar deze speeltuin zich bevindt. Ik snap het wel, want tijdens deze lockdown valt er helaas niet zoveel te doen voor de kinderen. Zo'n mega speeltuin voelt dus als een Efteling of misschien wel Disneyland Parijs op het moment.

Voor alle lieve mama's die te ver weg wonen van deze speeltuin heb ik een mega leuke 'lockdown-activiteit' bedacht: de buitenbingo! Voor deze activiteit heb je eigenlijk alleen een printer en een stift nodig.

Naast dat deze activiteit superleuk is, is het ook nog nuttig ;) Ik ga je vertellen waarom. Er zijn steeds meer kinderen met bijziendheid. Dat komt onder andere door een stijging van het schermgebruik, zowel thuis als op school. Belangrijk is dat je kinderen (en jijzelf) na 20 minuten dichtbij kijken, op bijvoorbeeld de iPad of telefoon, 20 seconden in de verte kijken en minimaal 2 uur per dag buiten spelen. Dit kun je makkelijk onthouden als ‘’20-20-2 lifestyle-regel’’. Ook is het regelmatig laten controleren van de ogen van je kindje verstandig. Wanneer bijziendheid namelijk in een vroeg stadium wordt opgemerkt zijn er middelen, zoals speciale lenzen, die de bijziendheid kunnen remmen.

Gebaseerd op het 2 uur per dag buiten zijn en het ver weg- en dichtbij kijken heb ik de bingokaarten ontworpen.

Onder aan deze pagina staat een link om de bingokaarten te downloaden. Mocht je geen printer hebben, dan is het natuurlijk ook mogelijk om de kaart na te tekenen.

Hoe werkt het?

Eigenlijk is het spel heel simpel. Je neemt de bingokaart en stift mee naar buiten en gaat op zoek naar alle plaatjes. Heb je er een gevonden? Streep hem dan af van de kaart. Jongere kindjes hebben wellicht wat hulp nodig met het zoeken, oudere kindjes kunnen als échte speurneuzen op pad.

Speciaal voor de OogCheckWeken van ikkijkverder.nl heb ik twee varianten gemaakt: de dichtbij bingokaart én de ver weg bingokaart. Welke kaart heeft jouw kindje eerder vol? Kan hij/zij beter van dichtbij óf juist van ver wegkijken?

 

Wist je dat...

De ogen van kinderen nog niet uitgegroeid zijn? Hierom is het belangrijk om deze regelmatig te laten checken, net zoals je ook elk half jaar de tandarts bezoekt. Via de website van ikkijkverder.nl zie je verschillende gespecialiseerde opticiens die tijdens de OogCheckWeken (hele maand maart) de ogen van kinderen (vanaf 7 jaar) kunnen nakijken, óók wanneer er (nog) geen klachten zijn. Op deze manier wordt bijziendheid sneller herkend én kan er eerder actie ondernomen worden.

De bingokaarten!

Wil jij meedoen aan de buitenbingo? Superleuk! Hieronder kun je de bingokaarten downloaden. Tag @ikkijkverder en @zusjesdebruin en gebruik #ikkijkverder als je op stap gaat met de kaart, dat vinden we leuk!

Download de bingokaarten hier

Deze blog is geschreven om bewustwording te creëren tijdens de landelijke OogCheckWeken (gehele maand maart). Wil je meer informatie? Ga dan naar ikkijkverder.nl

3 jaar geleden

Heel luek idee

3 jaar geleden

Super leuk! Gedownload hoor! Thanks!