Snap
  • Kind

Lief kind, wat een prachtige wereld leef je in

De grote onschuld van een kind, wat is dat toch prachtig om te zien! Je zou bijna willen dat ze nooit met de realiteit te maken krijgen.

Mijn zoontje, nu 3 jaar oud. Volgend jaar ga je alweer naar school en ik heb mij laten vertellen dat je dan een grote verandering zult gaan doormaken. Je oprechte onschuld, die dan steeds meer wegzakt. Het hoort bij het opgroeien, maar het is zo jammer.

Van de week wandelde we langs het water met je kleine vriendinnetje. Jullie rende vrolijk voorruit en stopte ineens. Er dobberde een plastic flesje in het water en jullie waren er bijna ondersteboven van. Dat flesje was in het water gevallen en was iemand dus kwijt! Bijna willen zeggen dat één of andere aso dat flesje in het water had gegooid, verwonderde ik mij over jouw wereld. Wat een prachtige wereld leef jij in, waarin mensen geen foute dingen doen. Foute dingen gaan per ongeluk en goede dingen gaan express.

Gelovend dat de hele wereld vol zit met goede mensen. Alle mensen zijn lief en hebben het beste met mij voor. Wat een fantastisch mooie wereld! En lief kind, ik zou eigenlijk willen dat je in die wereld zou kunnen opgroeien.

Je zal er steeds meer achter komen, dat dit helaas niet altijd klopt. Maar voor nu is jouw wereld wel zo en dat laat ik ook lekker nog even zo. Het is een prachtige basis om mee te beginnen. Uitgaan van het goede in de mens en later overwegen dat er een paar rotte appels tussen zitten. Ik hoop dat je dat kunt vasthouden, want dat zal je leven veel makkelijker maken. 

8 jaar geleden

Wat goed dat je je daar niet door omver laat lopen! Ik zag het idd en vond t zo raar dat men daarbij stilstond! Ik vind het ook een mooie naam, die ineens een nare lading krijgt door zo een rotte groepering. En idd, waarom zou jou dochter eerder kennis moeten maken met de rotte appels in de wereld door haar naam. Goed hoe je ermee omgaat! En ik heb ook zoiets, lekker in een sprookje laten leven zolang het kan. Op een bepaalde leeftijd word het belangrijker om ze te wijzen op eventuele gevaren, maar voor nu zijn ze altijd nog zo dicht bij ons. Waarom zou je dat nu al introduceren? En ik denk ook dat onze kinderen misschien wel negatiever in het leven gaan staan, als ze van jongs af aan al te horen krijgen dat er ook slechte mensen zijn.

8 jaar geleden

Nee helaas niet, en ik weet nog dat hij een jaar of 1,5 was en nog naar alles en idereen zwaaide. Die eerste keer dat iemand niet terugzwaaide, dat voor mij al voelde als de eerste rotte appel. Hij kreeg namelijk ook echt een blik, alsof die niet goed was. Gelukkig besefte hij zich dat totaal niet. Maar absoluut, ik vind het zo belangrijk dat m'n kinderen vertrouwen blijven hebben in de mensen. Liever dat ze uitgaan van het goed in de mens en dan soms op hun bek gaan. Zo doe ik het ook en dat is niet altijd leuk. Maar ik zie ook vrienden en familie, die uitgaan van het slechte in de mens. Altijd iedereen wantrouwen en die komen op mij niet gelukkiger over. Continue bedenken wat iemand fout kan doen, lijkt me heel vermoeiend. En ik zou niet willen, dat m'n kinderen zo negatief in de wereld zouden staat

8 jaar geleden

Mooie blog! Goed om daar bij stil te staan. (vooral) mijn oudste leeft ook in zo'n mooie onschuldige wereld. Ik vind het heel mooi om te horen hoe zij denkt en de wereld in kijkt. Ooit reed er eens een brandweerwagen met loeiende sirenes voorbij. Madam ziet hem voorbij komen en zegt: 'mama, ik weet wat die gaan doen! Die gaan een poesje uit de boom redden'. Heerlijk vertederend. Ik ga haar echt nog niet uit die waan halen. Laat haar lekker fantaseren. Ook toen de discussie rondom haar naam was opgelaaid, enkele weken geleden (ze heet Isis), bedacht ik me: no way dat ik haar nu al ga vertellen over dat er mensen rondlopen die zulke vreselijke dingen uitvreten! Hoe heeft die moeder van die dochter die wél haar naam bewust veranderd heeft dat in hemelsnaam uitgelegd aan haar dochter?? Die was ook vijf! Nee hoor. Hier laat ik mijn kinderen ook zo lang mogelijk genieten van hun naïeve blik op de wondere wereld die ze nu nog hebben. Er komt heus nog wel een tijd dat ze helaas ondervinden dat het allemaal niet zo rooskleurig is...

8 jaar geleden

ja dat zeker! Je zou ook denken dat iedereen dat wel wil en dus ook daar zijn best voor doet, maar helaas is dat dus niet zo... Gelukkig zijn er ook niet alleen maar rotte appels op de wereld, dus een beetje vertrouwen in de mens heb ik ook zker nog wel :) Laten we hopen dat onze kinderen het inderdaad kunnen zien als een paar rotte appels.