{{ message.message }}
{{ button.text }}

Leren praten

Onze dreumes die in oktober 2 jaar wordt begint steeds meer verstaanbare kletspraat eruit te gooien. Een nieuwe fase en wederom zo leuk!

Afbeelding blog 'Leren praten ' Achtergrond blur afbeelding

Onze dame die nu richting de 22 maanden gaat is geen snelle praatster. Alhoewel, ze is volgens mij erg gemiddeld dus dat is ook helemaal prima. Al moet ik wel zeggen dat ik het gigantisch stoer vind als ik leeftijdgenootjes zie (of hoor) die echt al korte zinnetjes kunnen maken. Of een enorme woordenschat hebben al. Die elk voorwerp of elk plaatje al kunnen benoemen wat het is.

Zo ver is onze dochter dus nog niet. Ja natuurlijk herkent ze uit de boekjes die ze heeft wel al heel wat plaatjes. Sommige wijst ze aan als wij vragen waar de bal/ballon/zon etc is en sommige woordjes spreekt ze uit zichzelf dan uit.

Daarnaast kent ze nu een aantal woordjes die ze van ons geleerd heeft. Of overgenomen. Dus we moeten nu sowieso wel uitkijken dat er niet een keer een scheldwoord uitvliegt als we onze kleine teen stoten of er iets niet gaat zoals we willen. We hebben een kleine papegaai momenteel.

Op dit moment ben ik 35 weken zwanger van haar zusje dus de afgelopen periode zijn er ook aardig wat babygerelateerde termen bij gekomen. Een groot deel van haar dag draait nu ook om haar zusje. En dat woordje horen we dan ook geregeld. Heel erg zoet. Vorige week wees ze naar de box, die we net opgezet hadden, en zei ze voor het eerst 2 (verstaanbare) woordjes achter elkaar. 'Zusje daar?' Terwijl ze naar de box wees.
Ja liefje. Daar komt straks je zusje te liggen.

Wat ze eerder ook al leek te willen zeggen (meerdere woordjes achter elkaar) is 'wasseda?' Waarmee wij echt het idee hadden dat ze daarmee aan ons vraagt wat iets is. Ze lijkt vrij nieuwsgierig naar alles om zich heen. Heeft oog voor detail en observeert veel.

Maar echt duidelijk de zin uitgesproken heeft ze dus nog niet. Maar wij begrijpen haar dan wel.
Gister had ze een vriendinnetje te spelen. Samen zaten ze lekker te spetteren in het zwembadje en vriendinnetje dronk steeds van het water. Nadat mama al een paar keer had gezegd dat ze dat niet moest doen want er zaten ondertussen al wat lekkere zandkorrels en andere troepjes in die van de voetjes afkomen dus helemaal schoon was het echt niet meer. Dus het water is om te spelen en niet om te drinken. Maar hej eigenwijze peuters he haha. Dus waar onze dochter het water eergisteren zelf nog op aan het 'vorken' was (met een plastic speelvorkje inderdaad) en ze na elke 'hapje' hmmm lekker zei was haar vriendinnetje het water gister heerlijk op aan het slurpen uit een kopje van een theeserviesje.

Onze dochter moest zich daar natuurlijk mee bemoeien ;-) en roept hard 'baaaaahhh vies!' (Oh nu wel ineens?)
Toch wel leuk dat ze nu ontdekt heeft dat je ook meerdere woordjes achter elkaar kan zeggen. Nouja in haar eigen taaltje voert ze hele gesprekken maar fijn dat er nu ook iets voor ons te verstaan is. ;-)

Leuke fase dit. Ze lijkt nu elke dag wel te proberen iets nieuws te leren qua spraak. Maar lekker op haar eigen tempo. En dat is helemaal prima. Dat ze ons momenteel nog vooral alles laat uitspreken (in boekjes vooral dan) vind ik niet erg. Komt vanzelf wel een moment dat ze het over gaat nemen. Ga het er ook niet indreunen bij haar.
Ik moet ook zeggen dat ik niet weet wat 'normaal' zou zijn qua woordenschat maar momenteel kent ze denk ik zo'n 15 tot 20 woordjes waarvan de uitspraak redelijk tot goed is en waarvan ze zelf ook echt weet wat ze bedoelt. En daar ben ik super trots op! Sommige woordjes komen er maar heel sporadisch uit maar ze gaat ze vanzelf vaker gebruiken.

Vanochtend probeerde ik haar 'Ik hou van jou' na te laten zeggen.
Iets wat ze ook wel al begrijpt (want dan komt ze altijd knuffelen of tuit ze haar lipjes *smelt*) maar nog niet herhaald heeft.
I
k: 'ik hou van jouuuuuuuu!'
Zij: 'daaaaaanke'
♡♡
Ik keur het goed haha.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je