Snap
  • Kind
  • post

Leren fietsen, hoe pak je het aan?

Je hebt kinderen die zitten 2x op een fiets en fietsen zo weg... Onze dochter dus niet. Ze is bang voor van alles, en dus ook om te fietsen. Eén keer durfde ze het heeft ze een meter of vijf gefietst... tot ze viel. En toen wilde ze nooit meer.
En dat was zelfs nog met zijwieltjes. Nu proberen we het dan maar gelijk zonder zijwieltjes maar het is een drama. We zijn er dus even mee gestopt en proberen het binnenkort weer.
Hoe doen jullie dat? Gebruiken jullie nog speciale hulpmiddelen? Ik weet dat er speciale hesjes zijn die het kind aan moet doen en waar je dan als ouder makkelijk aan vast kunt houden. Iemand ervaring mee?
Een loopfiets schijnt ook te helpen, helaas is de loopfiets te klein geworden voor onze lange dochter maar is haar fiets (16 inch) vrij hoog omdat het zadel op z'n laagst nog vrij hoog is en ze haar voeten niet plat op de grond kan zetten.
Het is dus hopen dat ze snel nog meer groeit en we mogen de iets kleinere fiets van de over buren lenen.
Zal het ooit goed komen....?  Mijn vraag is dan ook, hoe hebben jullie je kindje leren fietsen? En wat te doen met bang kinderen? Ik zie veel kinderen van 3,5 à 4 jaar die kunnen fietsen maar is er een gemiddelde leeftijd waarop kinderen moeten kunnen fietsen? We wonen centraal en alles kunnen we lopend, met de bakfiets of fietskar of auto doen. Het fietsen is dus nog niet per se nodig maar wel makkelijk en leuk als ze het kan.

10 jaar geleden

Onze dochter heeft vanaf 2,5 jaar een loopfietsje gehad. Daar ging ze heel snel en handig mee om. Fietsen moest dus een eitje zijn dachten wij. Maar met haar fiets met zijwieltjes deed ze erg moeilijk. Stoep op en af durfde ze niet, want ze was bang dat ze viel. Fietsen zonder wieltjes wilde ze eigenlijk wel heel erg graag maar durfde ze niet. Toen kregen mijn ouders van kennissen een fiets. Een hele mooie roze met fleurige bloemen erop, maar zonder zijwieltjes. Mijn vader had ook zoiets van die maak ik er ook niet meer aan. Ze moet maar zo op die fiets fietsen.Ze was toen 4.5 jaar oud en op maandagmiddag na school gaat ze altijd naar mijn ouders. Ik heb toen tegen mijn vader gezegd als ze die fiets ziet daar wil ze perse op fietsen. Voordat ik haar kom halen kan ze het. Toen ik die maandagmiddag bij mijn ouders kwam was ons meisje supertrots want ze kon fietsen op die hele mooie fiets. We hebben toen thuis ook de zijwieltjes ervan af gehaald en het was geen probleem meer. Fiets was ook 12 inch zodat ze lekker veilig op en af kon stappen. Ze moeten er zelf aan toe zijn wil het lukken, komt allemaal goed hoor. Een vriendinnetje van haar is nu net 6 die kan ook pas sinds een maand zonder wieltjes fietsen. Succes ermee!

10 jaar geleden

Allereerst hou oud is je dochter nu? Mijn dochter is 2,5 en voor haar hebben we een loopfietsje gehaald, wanneer ze dat alleen beheerst wil ik een echte fiets gaan proberen. ik lees iig ff mee, want ben ook wel nieuwsgierig

10 jaar geleden

Ja die van mij fietst dus na een uurtje oefenen zo weg... Maar ik zie het bij de buurtkinderen dat het heel erg wisselt. Wat me opvalt is dat de kinderen die eerst een loopfiets hebben, beter hun balans leren houden en daarna makkelijker leren fietsen. Bij de kinderen met een driewieler en/of zijwieltjes duurt dat een stukje langer, lijkt het. Maar dat kan ook toeval zijn, die van mij had namelijk wel eerst een driewieler en daarna zijwieltjes en daar gaat het nu dus ook erg snel. Lekker blijven oefenen en het gaat vanzelf beter op een gegeven moment, dan valt het kwartje ineens inderdaad.

10 jaar geleden

Daar heb ik toevallig pas een blog over geschreven: http://www.mamaplaats.nl/blog/kind/ontwikkeling-kind/fysieke-ontwikkeling-kind/zus-leert-zusje-fietsen/ Mijn dochter van net 4 fietste tot mijn grote verbazing zo weg, maar zij heeft inderdaad wel een loopfiets. ( al fietst ze daar niet veel op ) Mijn tip is inderdaad: oefen op een klein fietsje ( 12 inch ) Zo leren ze ook zelf op/afstappen, remmen etc en bovendien geeft zo`n klein fietsje vaak een groter gevoel van veiligheid. Zou me niet druk maken. Ken in mijn omgeving wel meer kinderen die pas rond hun 6e verjaardag leren fietsen. Opeens hebben ze het dan door. Gemiddeld is geloof ik tussen de 4,5 en de 5 jaar, maar de één is in fietsen beter en de andere weer in gymen, tekenen of zwemmen enz.enz.