Snap
  • Kind

Leeftijdsverschil te groot?

Onze dochters schelen 4 jaar in leeftijd met elkaar. Niet zo gepland,​ maar het is nu eenmaal zo gelopen.

Ik wilde in de eerste instantie het liefst, zo'n 2 jaar verschil tussen beide, maar mijn man vond dat minder. Hij wilde nog wat langer wachten. Ik denk dat voor beide wat te zeggen is. Of je nu kinderen vlak achter elkaar krijgt of met wat meer jaren er tussen.

Ik hoor van sommige ouders dat ze het wel “makkelijk” vinden zo 2 kids vlak achter elkaar. De opmerking “dan ben je er in 1 keer van af”? heb ik ook meerdere malen gehoord. Persoonlijk vindt ik dat een rare conclusie. Het besluit nemen om samen een kindje proberen te krijgen is toch niet te omschrijven als “lekker makkelijk” ? En hoezo ben je er dan in 1 keer van af? Het  gaat hier niet over een ding, over iets wat je gauw gedaan wilt hebben. Het gaat om een kind op de wereld zetten. Het mooiste wat er is! Daar wil je toch niet in 1 keer vanaf? Daar geniet je toch van, dat koester je. “Lekker makkelijk, allemaal tegelijk in en uit de luiers en tegelijk naar school” hoor ik ook. Ik zou dan eerder het argument geven; ”fijn dat ze niet zoveel schelen in leeftijd en lekker met elkaar kunnen spelen, elkaars maatjes zijn en met elkaar opgroeien” Hoewel dat ook geen gegeven is. Sommige broertjes en/ of zusjes schelen weinig met elkaar qua leeftijd, maar spelen niet graag met elkaar. Dit verschilt ook echt per kind.

Mijn meiden spelen altijd samen “ondanks” (of misschien wel dankzij) het verschil in leeftijd. Mijn jongste schatert van het lachen om de gekke dingen die haar zus doet en mijn oudste komt vaak die meer bij om de gekke gezichten die haar kleine zusje trekt. Zoë helpt Demi ook altijd. Tuurlijk kunnen ze beide wel eens kattig zijn naar elkaar, maar het is dan ook gauw weer goed. Je merkt dat ze niet zonder elkaar kunnen. Zo staan ze samen te “koken” achter het keukentje in de kamer en spelen met de poppen. Demi doet Zoë in alles na. Flesjes geven aan de pop en deze in de wagen vastmaken en vooruit duwen. Ze klimt en klautert haar zus achterna. En ja, soms gaat er ook wel eens iets mis. Dan valt een kind en huilt ze tranen met tuiten. Ook dan vinden ze niet alleen troost bij mij, maar ook bij elkaar. Ze knuffelen elkaar en liggen tegen elkaar aan. Ik vind het fantastisch om te zien dat mijn allerliefste elkaar ook zo lief vinden. Dit bezorgd met elke dag weer een lach op mijn gezicht. Nee, 4 jaar verschil in leeftijd is niet veel of té veel. Het is perfect. Perfect voor ons.

8 jaar geleden

Helemaal eens hoor! Tussen mijn meiden zit 5 jaar en 3 mnd, Na de oudste duurde het een tijd en met behulp van het ziekenhuis zijn we toen zwanger geraakt van onze tweelingmeiden! Ze hebben heel veel aan elkaar, De oudste is super behulpzaam, zeker in de babytijd (twins zijn net 4 jaar nu). Maar ook nu spelen ze veel samen. Krijg wel eens de vraag of de oudste dat wel leuk vind, maar die geniet van hen, Ook samen op de bank knuffelen en tv kijken! Tuurlijk hadden we ze graag dichter op elkaar gehad, maar ach, dan had ik waarschijnlijk maar 1 van de tweeling gehad ipv nu 2 kadootjes! En daarmee ben ik dolgelukkig!!! Veel geluk met je meiden!

8 jaar geleden

Mijn kinderen schelen bijna 3 jaar. Ik zou graag nog een kindje willen en dan schelen ze ook minimaal +4 jaar mocht het allemaal goed gaan. Ik zag pas 3 zusje met een klein leeftijdverschil. Lijkt me heel leuk, maar dat heb je toch allemaal niet voor het kiezen. Ik scheel 6 jaar met mijn zus en 5 jaar met mijn zusje. Mijn broertje komt weer 7 jaar onder mijn zusje en daarna komt nog een zusje en een broertje waarbij er telkens maar 2 jaar tussen zat. Vroeger had ik vooral veel ruzie met mijn oudere zus. Nu ik zelf 34 ben kan ik zeggen dat ik een heel hecht ben met mijn zus en met de rest ook leuk. Nu merken we niets meer van het leeftijdverschil, al vond ik het vroeger wel jammer. Ik mocht ook nooit mee met haar, want ik was natuurlijk overal te klein voor...

8 jaar geleden

Dank je ELSVDP Ik geniet zeker van mijn meisjes en nog meer als ik zie hoe leuk ze het samen ook hebben. Dan smelt ik gewoon :)

8 jaar geleden

Mooi geschreven. Inderdaad is voor elk leeftijdsverschil wel iets positiefs te zeggen, maar het mooist is het dat de kindjes, hoeveel of hoe weinig ze ook in leeftijd verschillen, het samen heerlijk hebben. Natuurlijk kan dat in de toekomst (puberteit) nog alle kanten op, maar elke leeftijd heeft mooie en minder mooie kanten. Vooral genieten van je meisjes!