{{ message.message }}
{{ button.text }}

Kussie voor mama

3 zoenen, een knuffel, een hand of gewoon zwaaien. Het is een keuze en geen verplichting.

Afbeelding blog 'Kussie voor mama' Achtergrond blur afbeelding

Nooit heb ik het leuk gevonden, mensen gedag moeten zeggen. En dan vooral op verjaardagen. Ik weet nog dat ik als klein meisje hier altijd zo tegen op keek. En nog steeds. Iedereen 3 kussen of een knuffel. Dat ongemakkelijke moment wanneer je iemand eigenlijk niet goed genoeg kent voor 3 kussen en dus een hand wil geven, maar die ander toch wel wilde kussen en dan sta je daar een beetje ongemakkelijk te wezen.

Als je de keuze aan mij zou geven zou ik altijd gewoon binnen komen, zwaaien en zeggen "gefeliciteerd allemaal"! Maar nee, altijd iedereen gedag zeggen. Dat is de verplichting. Dat is wat mijn ouders mij leerde. (Niets zeggende over de opvoeding die ik heb gehad. Want ik ben mijn ouders nog elke dag dankbaar voor mijn jeugd). Het is gewoon niet mijn ding. Ik hou er niet van. Allemaal mensen in mijn personal space. Nee dank je. Mijn naaste krijgen altijd 3 kussen, of vaak gewoon 1, en een hele dikke knuffel. Al die andere mensen sla ik liever over. 

Zo kwam ik laatst ergens in gesprek over 'je kind op de mond kussen', jijzelf en andere. Ik doe dit eigenlijk al sinds ze er is, zonder na te denken. Inmiddels weet ze ook dat als ik kussie zeg, ik een kusje wil en dan doet ze het uit zichzelf. De ene keer wel, de andere keer niet. De ene keer valt ze me zowat aan met liefde en de andere keer draait ze haar hoofd heel snel weg. Ook bij papa doet ze het de ene keer wel en de andere keer niet. En dat vinden we ook goed. Als ze niet wilt, dan wilt ze het niet. Het is haar lichaam en zij bepaald of ze wel of niet wilt. Dat is echt iets wat wij haar willen meegeven. Qua andere op haar mond kussen... ik ben er eigenlijk van uit gegaan dat niemand dit zal doen. Mijn familie kust haar op haar wang en dat is ook hoe we het willen. Alleen papa en mama mogen een kusje op de mond, andere niet. Nooit. (Letterlijk nooit als het aan papa ligt haha). 

Op deze manier willen wij haar echt leren dat zij bepaald wat er gebeurd met haar lichaam en dat nooit iemand ongevraagd aan haar mag zitten. Dat ze altijd nee mag zeggen. En dat iedereen dat moet respecteren. Ook opa, oma, tante, oom, wie dan ook. Dus op een verjaardag iedereen gedag zeggen met 3 zoenen? Nee hoor moppie. Tot op de dag van vandaag word ik er ongemakkelijk van en voel ik me er onprettig bij en dat is een gevoel wat we, zolang we kunnen, haar willen ontnemen. De keuze is aan haar.

Kussen jullie je kindjes op de mond? En waarom dan wel of niet? Leren jullie ze om 3 kussen te geven op een verjaardag? (Buiten corona om dan natuurlijk). Ik ben erg benieuwd naar jullie mening...

Ps. Deze foto is dan ook mijn grootste rijkdom. Mijn hartje. Mijn trots. Mijn liefde. Een foto vol liefde, gemaakt met liefde. Door de beste man/papa die er is. <3

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je