{{ message.message }}
{{ button.text }}

Kleuters: spelen of werken?

Verschillende scholen zijn er mee bezig... laat je kleuters spelen of werken? Waren leren ze het meeste van?

Afbeelding blog 'Kleuters: spelen of werken?'

In een artikel heb ik gelezen dat het brein van een kleuter er nog niet aan toe is om te leren lezen en schrijven. Kinderen ontwikkelen ze op hun eigen tempo en kunnen zelf goed aangeven wanneer ze er klaar voor zijn.

Ook stond er in dat artikel dat leuters voornamelijk leren door te spelen." spelen en bewegen in de ruimte om het brein klaar te maken voor werk op het platte vlak." "door te bewegen leren de hersenhelften beter samen te werken en daarmee het lichaam beter aan te sturen. Als je die fase overslaat, kunnen kinderen later problemen krijgen met bijvoorbeeld lezen of schrijven. En dan zijn ze ineens “probleemleerlingen”. Dat is onterecht als ze niet eens de kans hebben gekregen om zich te ontwikkelen."

Zo leer ik mijn kleuters tellen door te springen in mijn klas. Als kikkers gaan we overal heen en tellen we tot twintig. De kinderen vinden het geweldig en leren er ook nog van. Verder zorg ik altijd voor uitdagende hoeken waar de kinderen graag inspelen. Afgelopen weken had ik een restaurant in mijn klas waar de kinderen in mochten spelen. Geweldig om te zien hoe ze samen tot een mooi spel komen. Op briefjes werd er geschreven wat de klant wilde hebben. De kok maakte dit in de keuken klaar en daarna werd het naar de klant gebracht. Hoe mijn kleuters betaalden? Met hun eigen pinpas natuurlijk. Een elke pakten hun creditcard, haha

Een ander opmerkelijk stukje vond ik het volgende:

‘Laat kleuters weer gewoon spelen. Klimmen, klauteren, met voorwerpen omgaan, hun fantasie gebruiken, met anderen communiceren. Net zo lang tot ze zelf belangstelling tonen voor letters, cijfers en werkjes aan tafel. Leerkrachten kunnen dat uiteraard wel ondersteunen, maar het kind bepaalt het tempo.’ 

Ze geven vanzelf wel aan wanneer ze er klaar voor zijn. Tot die tijd leren ze het meesten van spelen. Lekker ontdekken in de verschillende hoeken. In mijn klas probeer ik de hoeken zo uitdagend mogelijk te maken. En mochten ze erop uit gekeken zijn? Dan verander ik de hoek. Zo blijven ze ontdekken en leren!

Hoe gaat dat bij jullie kind op school? Is het voornamelijk spelen of beginnen ze al vroeg met de werkjes?

http://www.theoptimist.nl/laat-kleuters-weer-gewoo...

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Kind

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je