{{ message.message }}
{{ button.text }}

Kleuter in de prestatiemaatschappij

Kleuter in de prestatiemaatschappij

Afbeelding blog 'Kleuter in de prestatiemaatschappij' Achtergrond blur afbeelding
Van de "eerste stapjes" naar de basisschool lijkt een lange weg, maar deze weg is een stuk korter dan menig ouder denkt of hoopt.

Kleuter in de prestatiemaatschappij

Voor je het weet loopt jouw zoon of dochter ( natuurlijk voorzien van de nieuwste K3 of Cars-tas ) trots maar ook met enige aarzeling die grote school binnen. De drempel over naar onze pittige prestatiemaatschappij. Vanaf hier is er geen weg meer terug. Na de eerste oefendagen, waarbij vooral de ouder even moet slikken, kan het echte werk gaan beginnen. Natuurlijk is er de befaamde poppenhoek of bouwhoek, waar ieder kind om vecht, maar uiteindelijk moeten ze er allemaal aan geloven: schrijfoefeningen, knutselen, "rekenen", kringgesprekken, fruit eten en als het mee zit ook nog even buiten spelen of gymen en dat allemaal in een tempo waar een Olympisch sporter zelfs "u" tegen zegt! Voor de meeste kinderen valt dat op commando "werken" nog helemaal niet mee, want ze missen mama, hun middagslaapje en de ongedwongenheid van de thuisomgeving of de peuterspeelzaal. Daarnaast krijgen ze in een erg korte tijd zeer veel indrukken te verwerken, want opeens in een klas zitten met wel vijfentwintig vreemde kinderen is natuurlijk niet niks.Stel: je kind ligt redelijk in de groep, dan vliegen de vriendenboekjes en speelafspraken hem of haar ook nog eens om de oren! ( voor mama overigens ook niet altijd even rustgevend...) Natuurlijk is bij een kleuter de keuze dan snel gemaakt: de serieuze zaken ( zoals puzzels met wel honderd stukjes ) moeten even wijken voor kletsen en keten met de nieuwe vriendjes en vriendinnetjes. Dat heet prioriteiten stellen;een noodzakelijk kwaad tegenwoordig. Met een beetje pech wordt er dan net in deze fase de Citotoets afgenomen. Voorheen alleen een eindtoets bij de schoolverlaters, maar nu ook al een begintoets bij de kleintjes. Het niveau is dermate hoog, waardoor veel kinderen ver onder de maat scoren. De kinderen maakt het allemaal niets uit, maar de school des te meer. Cijfertjes, cijfertjes, cijfertjes. Voor het gemak wordt er na een belabberd resultaat ook maar meteen een stempel op het kind geplakt..... zelfs niet afwasbaar in wel honderd wasbeurten!! Laten we nu met zijn allen weer terug gaan naar de basis: kinderen van vier moeten rennen, springen en natuurlijk op zijn tijd gehoorzamen, maar "werken" dat kan altijd nog. Het resultaat zal een land zijn met heel veel vrolijke, blozende kleuters en relaxte ouders....

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je