Snap
  • Kind

Kinderen & vriendschappen

Vanaf de speelafspraken hier verwonder ik me iedere keer weer over hoe bijzonder vriendschappen van jonge kinderen eigenlijk zijn.

Wat ik het allermooiste aan kinderen vind? Zonder enige twijfel die echtheid, die puurheid. Dit komt vooral tot uiting in hun sociale contacten. Kunnen volwassenen nog wel eens dingen achterhouden, roddelen of gewoon niet eerlijk zijn tegen vrienden of vriendinnen, bij jonge kinderen is dit zeker niet het geval.

Sinds de oudste op school zit heeft ze een aantal hele hechte vriendschappenen ook een paar vriendinnetjes waar ze af en toe een keer mee speelt. Vanaf de speelafspraken hier in het leven zijn geroepen verwonder ik me iedere keer weer over hoe bijzonder vriendschappen van jonge kinderen eigenlijk zijn.

Geen zin om vandaag met dat ene vriendinnetje te spelen? Dat wordt gewoon hardop op het schoolplein gezegd. Natuurlijk niet altijd even leuk om te horen ( al lijken de moeders daar meer last van te hebben dan het kind zelf )maar wel hartstikke duidelijk en eerlijk.Morgen weer een dag en dan willen diezelfde vriendinnetjes juist niets liever dan samen spelen. Die nieuwe schoenen van je vriendin niet mooi? Dat wordt keihard gezegd. Ook wordt de waardering onderling op een prachtige manier voor elkaar uitgesproken in termen als: ''Ik vind je lief' en ''Je bent mijn allerbeste vriendin'' en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan.

Volwassenen kunnen in vriendschappen nog heel wat van jonge kinderen leren. Natuurlijk mag het wel wat subtieler, maar dat kinderen eerlijk en puur zijn is een feit.

11 jaar geleden

Dat is helemaal waar. Niet dat gedraai om de waarheid heen. Gewoon zeggen waar het op staat. Alleen jammer dat sommige volwassenen daar niet tegen kunnen. Ik heb op mijn werk vaak het probleem dat ik eerst praat en dan denk en dat kunnen sommige collega's niet waarderen, maar ik zeg dan ook altijd: als ik erover denk zeg ik niet wat ik voel nu wel, dus de waarheid.