{{ message.message }}
{{ button.text }}

Kinderopvang Duitsland

Kinderopvang in Duitsland is anders geregeld dan in Nederland. Op de eerste plaats gaan kinderen tot ongeveer 6 jaar hiernaartoe.

Afbeelding blog 'Kinderopvang Duitsland' Achtergrond blur afbeelding

Kinderopvang Duitsland is anders geregeld dan in Nederland. Op de eerste plaats gaan kinderen tot ongeveer 6 jaar hiernaartoe. Vanaf 6 begint hier de basisschool. Tot voor kort gingen kinderen vanaf 3 jaar naar de Kindergarten (kita), nu kunnen kinderen net zoals in Nederland vanaf een maand of 3 gebracht worden.  Op de tweede plaats maakt het niet uit of ouders werken of niet, of dat ze heel veel verdienen, elk kind kan erheen. Ze willen er hier zelfs naartoe dat elke kind vanaf 3 jaar recht heeft op een plek. Nu lukt dat nog niet, dus nu krijgen mensen die geen plek vinden, een vergoeding. De reden dat ze dat willen is dat er op de kita ook veel geleerd wordt aan de kinderen. Vanaf 5 jaar worden de kinderen echt voorbereid op de basisschool. 1 middag in de week krijgen ze 'les' zoals op school en leren ze netjes op de stoel te zitten, alleen werken, stil zijn enz. En niet te vergeten, ze leren sociale vaardigheden.

Onze dochter van 5 gaat al 3 jaar naar de kita. Onze zoon van 3 zit er nu 1,5 jaar en de jongste van bijna 1,5 gaat vanaf augustus ook. Ik kan de kinderen vanaf 7 uur brengen, maar wij gaan meestel om 8 uur weg. Thuis hebben ze dan al een broodje gegeten. Een klein ontbijtje geef ik ze mee, brood en een stukje fruit. 's Middags krijgen ze een vers gekookte warme maaltijd. De kleintjes gaan dan nog even slapen , de ouderen gaan snoezelen of er wordt voorgelezen en om half vijf haal ik ze weer op. Tussendoor krijgen ze daar nog wat fruit of een andere lekkertje.  1 keer per twee weken krijgen ze ontbijt van school met vers fruit, brood met lekker beleg en cornflakes. Middageten kost me 2,20 per dag per kind. Voor de kleintjes 1,10 per dag.

De oudste zit in een groep met 25 kinderen en 3 juffen. De middelste komt vanaf augustus in een groep met 20 kinderen en 3 juffen, nu zit hij nog in de baby groep. Zijn nieuwe groep is een speciale groep met kinderen die extra hulp nodig hebben, zoals onze zoon. Samen met nog 3 kindjes krijgt hij een juf voor hen alleen die extra aandacht geeft. Onze jongste komt in een babygroep met 10 kindjes tot 3 jaar en 2 juffen.

Ze doen op de kita ontzettend veel aan bewegen. Er is een turnzaal met matten, trampoline, touwen, banken enz. Onze zoon gaat zowat elke dag turnen, de 'gewone' kinderen 2 keer per week. En de kinderen die geen luier meer dragen gaan ook nog 1 keer per week naar een hele grote turnzaal op een basisschool en kunnen zich daar helemaal uitleven. Voor de kinderen die extra hulp nodig hebben is er een speciale turnjuf, die ze in de gaten houdt qua ontwikkeling en bewegen. Zij gaat ook mee naar de grote turnzaal. Natuurlijk wordt er ook vaak disco gehouden in de turnzaal:-)

Natuurlijk zijn er wel kosten verbonden aan de kita, maar dit gaat per inkomen en hoeveel uur je afneemt. Je kunt kiezen tussen 25, 35 en 45 uur. Wij hebben voor alle drie de kinderen 45 uur gekozen. Het kost maximaal 320 euro in de maand geloof ik. En nu komt het mooiste: er hoeft maar voor 1 kind per gezin betaald te worden!! Kinderen in de babygroep zijn wel wat duurder, dus die moet je dan betalen. Als een kind 3 is, gaat het bedrag aanzienlijk omlaag. Dit jaar hebben we dus maar voor 1 kind hoeven betalen, terwijl er twee op de kita zitten. En we kwamen er vorige maand achter, dat we volgend jaar helemaal NIETS moeten betalen, en dat met drie kinderen!! Er schijnt een nieuwe regel te zijn, dat kinderen die in hun laatste jaar op de kita zitten, gratis zijn. En daardoor zijn de anderen ook gratis of zo. We snappen de regel niet helemaal, maar zijn natuurlijk wel blij. Scheelt toch weer een bult in de maand.

Nou, een heel verhaal, maar ik vind het ook ontzettend leuk om iedereen te vertellen hoe het er hier aan toe gaat. Ik kan zo nog een half uur doorschrijven. Onze kinderen hebben ontzettend veel plezier op de kita, gaan altijd met een glimlach naar 'school'. Ze zitten niet bij elkaar in de groep, maar spelen 's middags wel even met elkaar. Maar dat hoeft niet altijd van ze, ze hebben hun eigen vriendjes gemaakt en zien elkaar altijd thuis natuurlijk.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je