{{ message.message }}
{{ button.text }}

Kinderoffers: je moet er toch niet aan denken?

Kinderoffers- we halen opgelucht adem omdat we denken dat dat niet meer van deze tijd is. Maar is dat eigenlijk waar? Lees mee...

Afbeelding blog 'Kinderoffers: je moet er toch niet aan denken?'

Tegenwoordig zijn wij met z'n allen erg bezorgd om kinderen. Ik vermijd 'overbezorgd', omdat dit woord nu eenmaal een negatieve connotatie heeft. Voor alles en niets wordt iets uitgevonden. Extra gordels voor om de MaxiCosi, Isofix voor op de achterbank, extra veiligheidsspiegeltjes, traphekjes, stopcontact-covers, keukenkastjesveiligheidshaakjes (mooi Scrabble woord, overigens), warme-beker-vasthoud-gevallen, speciale buikslaapmatrasjes, badzitjes...you get the gist.

Gelukkig maar. Kinderen zijn ons kostbaarste bezit, en die willen we het minst kwijt. Ook als we gillen dat we gek van ze worden, menen we dat (meestal) niet (altijd). Het is fijn om hier even bij stil te staan, hoe we ons als mensen ontwikkeld hebben. Dat we zoveel en zo goed zorgen voor onze kroost. Dit is namelijk niet altijd zo geweest. Vroeger, heel vroeger, gingen mensen een stuk nochelanter (this must be the understatement of the year) met kinderen om.

Griekse tragedies, bijvoorbeeld, spreken over het offeren van kinderen. Neem nu Medea, de mytische tovenares uit Colchis, die vol tederheid de moord op haar eigen zonen voorbereidde. In Bijbelse tijden, kwamen in Kanaän en in Fenicië kinderoffers voor, aan de god Moloch. Kinderen werden geofferd als brandoffer. Dood door verstikking- verkoolde beenderen gevonden bij opgravingen in Israël zijn daarvan het bewijs. Uit andere archeologische opgravingen blijkt niet alleen dat kinderen (3 tot 12 maanden) op een altaar verbrand werden, maar ook dat ze bij de bouw van een huis in een muur of fundament werden gemetseld, of dat ouders hen onder de drempel van hun huis begroeven.

Het is te walgelijk voor woorden, maar bij vele volkeren was een mensenoffer dus niet vreemd. De Mexicaanse Azteken, bijvoorbeeld, offerden in Tenochtitlan kinderen (en volwassenen) op aan de zonnegod, en de rijksgod Huizilpochtli. Dit geschiedde niet alleen door verbanding, maar ook door onthoofding of hartuitsnijding. De Maya's en de Inca's waren hier ook bekend mee. Men offerde hun dierbaarste bezit, dus ook hun kinderen: soms om gebeden voor het bouwen van nieuwe steden verhoord te krijgen, of als vruchtbaarheidsriten. In het vroegere Hindoeisme en oude Chinese godsdiensten kwamen mensen- en dierenoffers voor. Zweden offerde tot in de elfde eeuw mensen, zo blijkt, en zelfs in Nederland zijn veenlijken gevonden die mogelijk van geofferde mensen waren. Of Nederland zich ook schuldig maakte aan kinderoffers, weet ik niet.

Je maag draait er vast en zeker van om. Ik ril terwijl ik dit schrijf en hier onderzoek naar doe, en dat doe ik alleen maar naar aanleiding van een gesprek over religie dat ik vandaag met iemand voerde. Ik dank God op mijn blote knietjes dat die barre tijden  in Nederland nu ver in het verleden begraven liggen.

Waarom zeg ik specifiek Nederland? Omdat kinderen in deze eeuw - hoe pijnlijk ook - nog steeds slachtoffer zijn van dit soort duivelse praktijken. In Rwanda zijn albino kinderen het doelwit omdat er geloofd wordt dat ze magische krachten zouden bezitten, en dus worden ze vermoord, in stukken gehakt, zodat er 'potions' van kan worden gemaakt.

In Oeganda en andere Afrikaanse landen, zijn heksendokters en kinderoffers nog altijd een bestaand feit. Men zegt dat dit in stand wordt gehouden door een mix van traditie en bijgeloof, versterkt door armoede en sociale taboes. Dat overheden dit vaak negeren of in de doofpot stoppen, is heel erg. Klik hier voor een artikel van de BBC uit 2010:

http://news.bbc.co.uk/2/hi/programmes/newsnight/8441813.stm

Wat zou ik die kindjes graag redden, als ik dat toch kon. Wie niet?

Als Baby straks wakker is, geef ik hem nog eens wat extra knuffels, en misschien zelfs wel een Nijntje koekje en lemonade, om te vieren dat hij veilig en tevreden bij ons op aarde is. Ik ga nu heel veilig groenten voor hem stomen, zodat hij gezond kan eten, en daarna vrolijk kan spelen met speelgoed dat onder de goedgekeurde veiligheidszegels zit.


*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Kind, #Gezond

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je