{{ message.message }}
{{ button.text }}

​Kinderen uitroken verboden!

Roken in de auto met kinderen erbij. In een aantal landen is dit al verboden. Wat vind jij?

Afbeelding blog '​Kinderen uitroken verboden!'

In Engeland en Wales is er een wet aangenomen die het verbied om te roken in een auto waar kinderen onder de 18 meereizen. De roker wordt als verantwoordelijke aangewezen en krijgt hierop een boete.

Ook rijden met een open raam word niet goed gekeurd. Alleen roken in een open cabrio of het roken van een e-sigaret worden niet bestraft.

Vroeger was ik één van de vele duizenden kinderen, die zowel in huis als in de auto werd blootgesteld aan rook. En nee, ik heb geen Astma en ik leef ook nog. Maar ik denk wel dat er een risico is genomen destijds door ook mijn ouders. Het was de onwetendheid, die hen niet anders deed beslissen. Maar nu weten we wel beter toch?

Ik moet ook zeggen, hoewel ik wel één van die kids was vind ik het nu altijd zó kwalijk als ik een doorgerookte auto zie met kinderen op de achterbank. Zelf ben ik ook roker geweest, en tot de dag van vandaag vind ik af en toe een sigaret lekker. Maar roken in de auto bij mijn kinderen, zou nooit bij mij opkomen.

Het is geen geheim natuurlijk dat wiegendood in het eerste levensjaar of hersenvliesontsteking bij kleine kinderen, reële risico's zijn van meeroken. En ik zou het mezelf nooit kunnen vergeven als ik zoiets misschien veroorzaakt zou hebben. Ik denk ook dat ik mij altijd zal blijven afvragen, of het komt door die ene keer dat ik in de auto rookte waar ze bij waren bijvoorbeeld. En omdat ik dat alleen al weet van mezelf, zou ik die keuze nooit maken.

Het aannemen van zo een zelfde wet, zal vast een kwestie van tijd zijn. En hoewel ik roken op zich in een auto een hele andere discussie vind, waarbij ik niet zó overtuigd ben, vind ik dit wel een goede. Ik vind het dan ook prima als deze wet snel doorgang vind in Nederland. Een stukje extra bescherming van de kinderen, is toch altijd goed? 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Kind, #Gezond

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je