{{ message.message }}
{{ button.text }}

Kinderen en tablets: hoe ga je daarmee om?

Afbeelding blog 'Kinderen en tablets: hoe ga je daarmee om? '

Tablets zijn de laatste tijd razend populair onder (kleine) kinderen. De kinderen van anno nu weten al van jongs af aan hoe ze moeten klikken, swipen en appen. Waar wij ouders vroeger tot het avondeten buiten speelden, zijn kinderen nu steeds vaker te vinden achter een tablet. En eerlijk, het is ook wel makkelijk af en toe... Maar, wat is nou 'gezond' tablet gebruik? 

Voor- en nadelen tablet

Op een tablet kunnen kinderen leerzame spelletjes spelen waardoor ze beter leren puzzelen, rekenen en analyseren. Er zijn ook veel leuke filmpjes te vinden. Dit zorgt voor een momentje rust in huis voor zowel ouder als kind. Maar omdat kinderen steeds vaker naar een tablet staren heeft de 'tablet-nek', ook wel bekend als de 'iPad-rug, helaas zijn intrede gedaan. 

Daarnaast betekent meer tijd achter de televisie of tablet betekent ook dat kinderen minder vaak buitenspelen en dus minder van de 'echte' wereld meemaken. 

Schermtijd

Uit onderzoek van Mamaplaats is gebleken dat de meeste kinderen overdag na school of in het weekend even buitenspelen, maar dat ze 's avonds en op regenachtige dagen vooral tv kijken of spelletjes spelen / filmpjes kijken op de tablet. Vooral als je als ouder haast hebt of een keertje wil uitslapen is het makkelijk om je kind(eren) achter de tablet te zetten. Echte regels voor schermtijd zijn er niet, maar je kunt de volgende richtlijnen hanteren voor wat houvast:

  • Kinderen van 2 tot 4 jaar: maximaal een half uur per dag
  • Kinderen tussen de 4 en 6 jaar: maximaal 1 uur per dag, opgesplitst in vier momenten van een kwartier
  • Kinderen tussen de 6 en 8 jaar: maximaal 1 uur per dag, opgesplitst in twee momenten van een half uur 

Een kwartiertje of een half uur is zo voorbij gevlogen! Om te voorkomen dat je kindje alsnog drie uur op de tablet zit kun je een wekker zetten. 

Er zijn ook andere manieren om de schermtijd van je kindje te beperken, zo kun je gebruikmaken van Google WiFi of Circle with Disney. Met deze twee apparaten kun je instellen hoelang kinderen gebruik kunnen maken van draadloos internet.

Er zijn zelfs bepaalde apps en waarmee je een tijdslimiet kunt instellen! Wil je geen extra apparatuur in de woonkamer, dan is de app Boomerang (betaald) wellicht een oplossing, met deze app kun je het tablet gebruik van zoon of dochter in de gaten houden en zelfs de telefoon/tablet overnemen.

Onze dochter heeft een tablet maar speelt veel liever buiten. Met vies weer of als ik aan het koken ben zit ze op de tablet, dat vind ik best handig!

Als het regent zit mijn zoon op de tablet, maar als het mooi weer is speelt hij buiten!

Schadelijk

Onderzoek toont aan dat kinderen die meer tijd doorbrengen achter een scherm, minder goed presteren op verschillende tests. Wetenschappers bestudeerden de ontwikkeling van 2.400 kinderen tussen de twee en vijf jaar oud in relatie tot de tijd die ze besteedden achter een computerscherm, op hun telefoon of voor de tv.

Gemiddeld brachten kinderen op tweejarige leeftijd 17 uur per week door achter de tv of de tablet. Als ze drie jaar waren was dat 25 (!) uur per week en op vijfjarige leeftijd liep de hoeveelheid schermtijd terug naar elf uur. Volgens het onderzoeksteam ontstond een duidelijke trend: hoe meer tijd kinderen achter een scherm doorbrachten, hoe slechter ze scoorden op de ontwikkelingstests. “Excessieve schermtijd kan verhinderen dat kinderen zich optimaal ontwikkelen,” schrijven de wetenschappers. “Als jonge kinderen naar een scherm staren, missen ze belangrijke gelegenheden om interpersoonlijke, motorische en communicatieve vaardigheden te ontwikkelen". (The Guardian).

Wil jij meer weten over digitale opvoeding? Dat lees je hier.

Sponsored: dit artikel is geschreven in samenwerking met KPN. 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je