Snap
  • Kind
  • lego
  • onderzoek
  • gevaar
  • kids
  • inslikken

Kinderartsen slikken Lego-hoofdjes in, om angst weg te nemen

Want het komt er gewoon weer uit...

Het is een nogal bizar onderzoek: kinderartsen uit het Verenigd Koninkrijk en Australië hebben Lego-hoofdjes doorgeslikt. Op deze manier deden zij onderzoek naar hoelang het zou duren voordat de Lego weer via de natuurlijk weg 'terug kwam'. 

Kinderen slikken namelijk geregeld speelgoed door wat zorgt voor veel ongerustheid en paniek bij veel ouders. Maar blijkbaar is dat nergens voor nodig. 

Voor de kersteditie van de Journal of Paediatrics and Child Health hebben zes pedriatische gezondheidsspecialisten tegelijkertijd een Lego-hoofdje van 10 mm bij 10 mm ingeslikt. Dit deden zij in de genoemde nobele traditie van zelf-experimentatie. Vervolgens hebben zij hun eigen maatstaven ontwikkeld. Dat wil zeggen: de hardheid en transit van de ontlasting (Shat-score) en de gevonden en teruggehaalde tijd (Fart-score) 

Uiteindelijk bleek dat de Lego gemiddeld 1.7 dagen nodig had om door de darmen heen te gaan. De consistentie van de stoelgang bleek niet veranderd te zijn. Niemand heeft last of pijn ervaren. 

Het doel van het rapport was om bange ouders zo gerust te stellen: 

Het is oké als je koter plots één van zijn Legomannetjes onthoofdt en het kopje binnenspeelt.

Hierbij moet wel worden vermeld dat ouders wél aan de bel moeten trekken wanneer er scherp speelgoed wordt ingeslikt door hun kinderen. Met scherp wordt langer dan 5 centimeter of breder dan 2,5 centimeter bedoeld. Ook kunnen magneten, muntstukken en batterijen de oorzaak van pijn zijn. Smalle en gladde stukjes plastic kunnen dus geen kwaad. 

Grace Leo zegt het volgende over, of de ingewanden van kinderen anders zouden reageren dan die van volwassenen. 

Er is weinig bewijs om dat te denken. Integendeel, het is zelfs denkbaar dat objecten sneller passeren door een meer onvolwassen darm. Bij Lego-hoofdjes moeten ouders dus echt niet in de stoelgang van hun kinderen zitten prikken. Tenzij het figuurtje heel geliefd is.

Bron: HLN