Snap
  • Kind
  • kind
  • verlof
  • ziek
  • rechten

Kind ziek... Wat doe je?

Meteen gaan of verlof opnemen?

Wat doe als je door school of de crèche wordt gebeld dat je kind ziek is? Ga je direct weg? Vertel je het je baas? Neem je verlof op? Wat zijn je rechten? 

Volgens de consumentenbond zijn er verschillende soorten verlof waar je gebruik van kan maken als je kind ziek is. Zo kan je calamiteitenverlof aanvragen als je kind plotseling ziek is geworden en je direct met je werk moet stoppen. 

Het moet dan wel dringend zijn: er is niemand anders die je kind kan opvangen. Je werkgever zal in het algemeen wel begrip hebben voor je situatie. Je calamiteitenverlof duurt net zo lang als nodig is om de calamiteit te regelen.

Je krijgt in principe doorbetaald tijdens calamiteitenverlof, maar als het in jouw CAO anders is bepaald dan gaan die regels voor. 

Als je kind langer ziek is, raadt de consumentenbond kortdurend zorgverlof aan. Als het mogelijk is, moet je dit zo vroeg mogelijk bij je werkgever melden. 

Kortdurend zorgverlof heeft echter wel een maximum: je mag per jaar twee keer je aantal werkuren per week opnemen. Tijdens het verlof betaalt je werkgever ten minste 70 procent van je salaris door. Is dat minder dan het minimumloon, dan ontvang je het minimumloon.

Is je kind langer ziek, dan kan je beter gebruik maken van langdurend zorgverlof. Dit moet je twee weken van te voren schriftelijk bij je werkgever aanvragen. 

Drie van de tien mensen die in aanmerking komen voor verlofregelen maken hier volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau gebruik van. In veel gevallen zijn mensen bang dat verlof geld kost, dat ze hun baan kwijt raken of ze zijn überhaupt onbekend met de mogelijkheden. 

Stel dat je werkgever een ziek kind geen calamiteit vindt... Wat doe je dan? Andries Bongers is HR-specialist vertelt het volgende over: 

Het is vage wetgeving, werkgevers en werknemers moeten zelf bepalen wat een calamiteit is. En de ene werkgever is daar strenger in dan de andere. Het kan gaan om een gesprongen waterleiding, of een kind dat opeens flink ziek is. Een calamiteit is onvoorzien en plotseling. Zelfs overleg met een werkgever is op die momenten niet altijd mogelijk. Hoe jouw werk het aanpakt, hangt af van hoe jij binnen een bedrijf staat en hoe sociaal dat bedrijf is. Maar calamiteitenverlof is een recht dat bij wet is vastgesteld, dat kan een werkgever je in principe niet ontzeggen.

Een uitzondering is dat wanneer het bedrijf door jouw afwezigheid in de problemen kan raken. ''Het moet dan echt om de bedrijfszekerheid van het bedrijf gaan. Maar het is voor het bedrijf erg moeilijk aan te tonen dat jij dusdanig onmisbaar bent. Als een bedrijf bezwaar heeft tegen jouw verlof, kunnen ze dat meestal niet hard maken bij bijvoorbeeld een rechter.''

Is jouw zieke kind geen calamiteit volgens het bedrijf dan is het altijd nog een optie om minder uren te werken of om een paar uur verlof op te nemen. 

Welke actie ondernemen jullie als je kind ziek is? 

5 jaar geleden

Laatst gehad dat school belde dat zoonlief ziek was. Ben naar mijn baas gelopen en mocht gelijk gaan. Dat is bij deze werkgever geen enkel probleem. Jaren geleden bij een ander bedrijf gewerkt en toen was onze zoon ernstig ziek. Vele dagen in het ziekenhuis doorgebracht. Bij dat bedrijf werd altijd enorm moeilijk gedaan, ondanks dat ik de uren op andere momenten inhaalde. Heb toen voor mijn kind gekozen en ontslag genomen. Had ik toen mijn huidige baas maar gehad!