{{ message.message }}
{{ button.text }}

Kind, wees maar kind

Kinderen worden soms zo geleefd, door school, door de maatschappij, soms zelfs door de ouders. Laat ze alsjeblieft kind zijn, zolang het kan!

Afbeelding blog 'Kind, wees maar kind'

Kind, wees maar kind

Lief kind, als ik zie hoe hard je ons nodig hebt, midden in de nacht, wanneer je bang bent in het donker,
voel je dan vrij om bij ons te komen liggen, ondanks het commentaar van anderen, ondanks het advies van vele mensen om je 'gewoon even te laten huilen'. Nee, wees jij maar kind lieve jongen, voel je veilig wanneer jij dat nodig hebt.

Lief kind, als ik zie hoe graag jij in de plassen wilt stampen, midden op de dag omdat dat jou zo blij maakt, voel je dan vrij om te ontdekken en te leven, om te spelen en blij te zijn. Ondanks, dat je dan nieuwe kleren aan moet, het ongetwijfeld koud krijgt en misschien zelfs wel ietsjepietsje verkouden wordt hiervan. Nee, wees jij maar kind lieverd, voel je vrij en blij zolang je kunt!

Lief kind, als ik zie hoe graag jij met alles gooit, wanneer je boos bent, wanneer iets niet lukt of gaat zoals jij dat zou willen, voel je dan vrij om je emoties te uiten, om te laten zien hoe jij je voelt. Ondanks, dat er wat dingen zullen sneuvelen en papa of mama het slachtoffer wordt van die vliegende auto door de lucht. Nee, wees jij maar kind hoor schat, ontdek maar hoe emoties werken en hoe je daar het best mee om kunt gaan.

Lief kind, als ik zie hoe graag jij knuffelt met jouw beertje, wanneer je moe bent, of verdrietig, boos of bang, voel je dan vrij om te knuffelen, om onbeschaamd troost te zoeken bij je kleine vriendje. Ondanks dat je dan even niet praat omdat je beer verstopt zit in jouw mond, ondanks dat je tanden er misschien 2mm van opschuiven of je beertje aan het einde van de dag onwijs stinkt en weer in de was moet. Nee, wees jij maar kind liefie, geef zelf maar aan wat jij nodig hebt en schaam je hier niet voor.

Lief kind, als ik zie hoe jij soms (lees: bijna altijd) niet wilt slapen, omdat je de dag nog niet kunt afsluiten of omdat het beneden zo gezellig is, omdat je spontaan dorst of honger hebt gekregen, voel je dan vrij om dit te zeggen en je eigen wil te laten zien. Ondanks dat je niet altijd je zin krijgt, ondanks dat je de rust absoluut nodig hebt, laat maar weten wat jij wilt. Nee hoor lieverd, leer nu maar vast, leer maar vast te zeggen wat je denkt en wat je wilt. En leer dan ook maar, dat je dus niet altijd je zin krijgt. ;-)

Lief kind, als ik zie hoe graag jij dingen zelf wilt doen, de trap op lopen, uit je beker drinken, plassen op de wc, de TV aan en uit doen, helpen schoonmaken etc. om te laten zien dat je dit best wel kunt, voel je dan vrij om te testen wat wel of niet lukt. Voel je vrij om te ontdekken waar je grenzen liggen. Ondanks, dat je soms zult vallen, ondanks dat je kleren nat worden omdat je iets te snel wilde drinken, ondanks dat je de grond meer nat spuit dan droog poetst met de doek, ondanks dat er niet altijd plasjes komen wanneer je op de WC zit. (gek he? soms zijn ze op) Nee, wees jij maar kind en ontdek! Val maar, mors maar en kijk maar wat je wel of niet al zelf lukt, daar ben je kind voor! Schaam je niet en wees trots op wat je al lukt!

Lief kind, als ik zie hoe graag jij wilt praten, hoe je al 5 woordzinnen maakt, hoe je al zo goed kunt duidelijk maken wat je bedoelt, wat je wilt vragen, wat je wilt weten. Voel je dan vrij om fouten te maken, om woorden of zinnen nog niet goed uit te spreken. Ondanks dat je bang bent om het fout te doen, ondanks dat je soms verlegen bent bij nieuwe woordjes. Nee, wees jij maar gewoon kind en oefen! Praat maar, klets maar, vraag maar, klets ons de oren van ons hoofd af en oefen je klanken, oefen je woordjes en schaam je niet. Want my God wat praat je goed voor je leeftijd.

Lief kind, als ik zie hoe jij je potloodjes vasthoudt, hoe je die pengreep al belachelijk goed doet, hoe jouw fijne motoriek zich ontwikkelt, zich altijd al ontwikkelt heeft. Voel je dan vrij om trots te zijn! Voel je vrij om te zeggen: Ik kan dit gewoon heel goed! Voel je vrij om te durven benoemen waar je goed in bent. Ondanks de blikken van een ander, ondanks dat mensen je onderuit proberen te halen. Nee, wees alsjeblieft een kind en straal! Wees trots! Hoe klein het ook is in de ogen van een ander, voel je groot en voel je trots!

En lief, onwijs lief, gigantisch lief kind, als ik zie hoe lief jij bent, naar de buitenwereld, naar de mensen om je heen, naar de kindjes om je heen, hoe netjes je bent, hoe beleefd je bent, hoe knap jij alles vraagt en zegt, hoe jij je eigen grenzen al durft aan te geven. Ondanks, dat niet iedereen dat ziet, ondanks dat niet iedereen lief terug doet, ondanks dat een groot deel van de mensen op deze wereld je zal laten zien dat er ook minder lieve mensen bestaan. Lief, onwijs lief, gigantisch lief kind, blijf dan alsjeblieft jezelf. Liefde wint het van haat, liefde wint het van jaloezie, liefde wint het van alles! En dus zal jij, winnen van alles!

Lief kind, voel je vrij om te zijn, om te voelen, om te ontdekken, om fouten te maken, om trots te zijn, om hiervoor uit komen, om boos te zijn, om emoties te tonen en om zo gek te zijn als een clowntje in het circus. Wees zo vrij als een kind en neem dit kind de rest van je leven met je mee. ♥

Lief kind, ondanks dat ik het dagelijks zeg, ondanks dat ik het je keer op keer laat merken, wil ik het je nogmaals zeggen:
Ik hou van jou, ik ben trots op jou, om wie je bent, om wat je leert, om je wat kunt, om wat je nog niet kunt, om alles!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je