{{ message.message }}
{{ button.text }}

Kind in de moestuin

Mam, de aardbeien krijgen babies!

Afbeelding blog 'Kind in de moestuin'

Ik heb sinds vorig jaar een klein moestuintje. Geen volkstuin of zoiets, maar gewoon in mijn eigen achtertuin.

Eigenlijk ben ik helemaal geen tuinier, maar mijn zusje is een tijdje geleden gestart met haar eigen moestuin en ik vond dat wel heel erg leuk om te zien. Vorig jaar kreeg ik van haar 2 komkommerplanten en daarmee wilde ik mijn eigen moestuintje ‘opstarten’. Zo heb ik meteen een wijze les geleerd: komkommerplanten zijn heel fragiel en houden er niet van om verhuisd te worden. Oftewel: poging 1 mislukt. Maar niet getreurd, want ik had de smaak te pakken.

Dit voorjaar heb ik met de kinderen zaadjes gezaaid: komkommer, tomaat, paprika en een kruidenmix met zaadjes van bieslook, peterselie en basilicum door elkaar. Later in het jaar heb ik daar nog een paar aarbeiplantjes bij gekocht (ook daarover heb ik namelijk een les geleerd: aardbeien zelf opkweken van zaadjes valt vies tegen) en ons tweede moestuinproject kon beginnen. De kinderen vonden het maar bijzonder: een paar zaadjes in de grond en na een tijdje, ziedaar! Er groeien plantjes! Ze wisten natuurlijk wel dat dat zo ging, maar ze hadden het nog nooit ‘in het echt’ gezien. Helemaal gaaf vonden ze het dat de aardbeiplantjes ineens “jonkies” kregen! (Uitlopers waar een nieuw plantje aan groeit)

Nogmaals een paar lessen geleerd over moestuinen. 1: Zelfs als je heel voorzichtig doet, houden komkommerplanten niet van verpoten! Volgend jaar poot ik ze meteen daar waar ik ze wil houden. 2: Er zijn een heleboel termen in de moestuinerij en google is een must voor de beginnende tuinier. Ik had nog nooit gehoord van dieven en toppen als werkwoorden, maar al doende leert men. 3: Niet te veel zaadjes in 1 keer poten, want tjongejonge wat hebben we veel tomatenplanten en paprikaplanten opgekweekt! Met als gevolg dat ze elkaar nu haast verdringen in de plantenbak waar ze staan. 4: Ik wil volgend jaar meer ruimte voor de planten.

Mijn man, schat als hij is, heeft al ruimte gemaakt in de achtertuin waar hij, waarschijnlijk volgend jaar, een grote ‘plantenbak’ voor me gaat maken, zodat ik alle ruimte heb om mijn, nu al aangeschafte, zaadjes in te poten.

En de kinderen, die vinden het wel grappig: mama aan het dieven in de tuin, de hele zomer aardbeien uit eigen tuin eten, zien hoe een bloemetje in een tomaat kan veranderen, zien hoe een aardbeiplant een stengel kan maken waar dan een baby-aardbeiplantje uit groeit. Ze helpen met het onderhoud, geven water en kijken of er al nieuwe vruchten groeien.

Helaas heeft het er nog niet toe geleidt dat ze groenten nu ineens lekkerder vinden ...

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je