{{ message.message }}
{{ button.text }}

Kiezen tussen 2 kwaden

Ik kan dus het beste mijn zojuist aangeschafte zonnebrandproduct de container ingooien na dit onderzoek, want deze is zo slecht als de pest!

Afbeelding blog 'Kiezen tussen 2 kwaden'

De laatste dagen met het mooie weer, wil je natuurlijk niets liever dan erop uitgaan met je kids. Maar de zon is fel en UV stralen zijn schadelijk. Niet alleen kunnen UV stralen tot huidkanker leiden, verbranding door de zon is zeer pijnlijk. Smeren dus. Maar met wat?

DNA Storing

Zonnebrandmiddelen bestaan al heel lang, al zeker 100 jaar. Vroeger waren ze veel dikker en meer een soort zinkzalf dan de heldere substanties melk of olie die we vandaag de dag kennen. Echter zitten deze vaak boordevol chemicaliën. Deze Chemicaliën werden toegevoegd om de substantie smeerbaar te maken. Onderzoek heeft aangetoond dat de zogeheten factor die op het flesje van de zonnebrandcrème staat de huid NIET beschermd tegen DNA storing veroorzaakt door de zon.

Vitamine D

Wat? Hoor ik je denken. “Zonnebrand crème is toch juist ontwikkelend om dit tegen te gaan?” En je te beschermen tegen de slechte invloed van UV straling?” Blijkbaar is het goedje dat we met z'n allen smeren op de mooie zomerdagen, helemaal niet zo goed voor je. Het doet niet wat je van een zonnebrandproduct verwacht. Het beschermd je huid niet en er zitten bovendien veel stoffen in die de hormoonhuishouding verstoren. Zo voorkomen ze tevens de opnamen van Vitamine D.

Oxybenzeen

Verstandig is om per dag 20 minuten in de zon te zitten zonder bescherming. Zo neemt je huid wel Vitamine D op en schaad je de huid zelf niet. De chemische stoffen die zonnebrand bevat, worden opgenomen in de bloedbaan door de huid en is ook terug te vinden in urine en moedermelk. Oxybenzeen zit onder andere is zonnebrandproducten en zou beschermen tegen UV straling, maar alleen in combinatie met andere filters. Het gevaar van Oxybenzeen is daarin tegen dat het onder invloed van zonlicht, wordt geoxideerd tot een stof die onze Antioxidanten aanvalt en juist die Antioxidanten zijn zo belangrijk voor ons. Deze beschermen ons tegen celschade en kanker.

Slechte stoffen

Behalve Oxybenzeen zitten er vaak in de bekende zonnebrandproducten; Parabenen, (Die verstoren de hormoonbalans) Propyleenglycol, (dat zou schade aan het zenuwstelsel kunnen veroorzaken )

PABA, (zou kunnen leiden tot huidpigmentatie of erger nog, huidkanker )

Cinnamaten (cinoxaat, ethylhexyl, p-methoxycinnamaat) (kan huidklachten, zonneallergie veroorzaken. Nanodeeltjes zorgen ervoor dat zonnebrandcrème smeerbaar is, deze zouden bij inademing kankerverwekkend kunnen zijn.

Parfum in zonnebrandcrème zorgt vaak voor huidirritaties. Parfum wordt vaak gebruikt om de crème langer houdbaar te maken, maar droogt tegelijk de huid uit. Kijk dus goed op de zonnebrandcrème zelf wat erin zit, voordat je deze aanschaft.

Dagelijkse producten

Een onderzoek dat in 2014 werd gedaan, toont aan dat ondanks het gebruik van factor 50 de schadelijke straling van de zon onze huid binnen dringt. Ondanks het feit dat je niet verbrand richt de zon schade aan. Oxybenzeen zit overigens in veel producten die we dagelijks gebruiken zoals Shampoo, Lippenbalsem & Cosmetica..

Smeren slecht?

Dit alles doet mij duizelen. Waar doe ik nu goed aan? Niet alleen voor mezelf, maar ook zeker voor mijn kinderen. Tot nu toe smeerde ik mijn dochters, bij het eerste zonnestraaltje dat door brak, van top tot teen in met zonnebrandcrème factor 50+. Ik dacht dan JUIST het juiste te doen om zo mijn kinderen volledige te beschermen tegen de UV straling, maar nu blijkt dit wellicht wel schadelijker te zijn dan de Uv-straling zelf.

Factor uitleg

De Factor die op het flesje van je zonnebrandproduct staat voor het aantal minuten dat je ermee in de zon kan zonder te verbranden. Je kan 10 ( max 20) minuten in de zon, zonder beschermende factor. Gebruik je een factor met een beschermingswaarde 4 dan kan je 4x10 minuten in de zon zitten zonder te verbranden. Bij een factor 15, is dat dus 150 minuten. Je moet dan wel goed smeren. Zeker 2 milligram per vierkante centimeter. Dat is een beetje te vergelijken met een borrelglaasje ( vol) voor je hele lichaam, maar liever nog wat meer.

Natuurlijke oliën

Maar wat is er dan wél goed ? Natuurlijke olie bevatten geen chemicaliën.

Hieronder het lijstje van Natuurlijke oliën met vermelde beschermingsfactor;

Advocado ( Factor 4 )

Olijfolie ( Factor 7 )

Shea Butter ( Factor 3 )

Kokosnoot olie ( Factor 7 )

Amandel Olie ( Factor 5 )

Jojoba Olie ( Factor 5 )

Hennepzaad olie ( Factor 6 )

Sesamolie ( Factor 6 )

Wat te doen?

Ga bewust om met de zon, zoek vaker de schaduw op, trek je kind een shirt aan en doe een petje op. Ga de eerste 20 minuten de zon in zonder factor, zo neemt de huid wel de broodnodige vitamine D op. Speur het internet af naar een zonnebrand crème die zo min mogelijk chemicaliën bevat ( Vermijdt hierbij in ieder geval de stof Oxybenzeen).

Hoe dikker de substantie hoe minder toevoeging van chemicaliën. Dus hoe moeilijker smeerbaar, hoe minder slecht de zonnebrandcrème is. Zo wordt ook een lotion of crème aanbevolen boven een spray. Ik kan dus het beste mijn zojuist geschafte zonnebrandproducten de container ingooien na dit onderzoek, want mijn geliefde Vision factor 50 is zo slecht als de pest. Ik ga nu op zoek naar een zonnebrand lotion zonder Oxybenzonen, Parabenen, Parfum en zonder nano..

Welke zonnebrandcrème ik aanraad op basis van mijn onderzoek

Lovea Bio Kids factor 50, 100ml voor €18,99,- ( Mineraal filter, geen nano, geen zink Oxide, geen Parfum, geen parabenen, wel alchol )

of

Lavera Sun Cream Factor 30, 75ml voor €9,99.- ( Mineraal filter, geen nano, geen parfum, geen parabenen, geschikt voor de gevoelige huid, laat wel een witte substantie waas achter)

of

Mexitan Tropical sands factor 30, 236ml voor €23,95- ( Natuurlijk, geen chemische ingrediënten, geen nano, ongeparfumeerd, laat wel een witte waas achter op je huid)

of

Pure Nuff Stuff Lotion factor 20, 250ml voor € 19.25 (  GEEN Nanotechnologie (ook geen gecoate nanodeeltjes), geen parfum en geen chemische of onveilige ingrediënten. Geschikt voor het hele gezin, ook voor baby's.

Succes allemaal met het kiezen van een geschikt zonnebrandproduct!

 

1

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Kind

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je