{{ message.message }}
{{ button.text }}

Kendama, de nieuwste rage!

Hoe kids tegenwoordig speelgoed ontdekken en aankopen

Afbeelding blog 'Kendama, de nieuwste rage!'

Kendama is de nieuwste rage in speelgoedland. Althans als ik de jongens mag geloven. Niets Spinner of Squishy, een houten stok met een balletje is het speelgoed om mee te spelen. Om precies te zijn een stokje met een puntig uiteinde, twee grote oren om de bal op te laten landen en een onderkant waar ook de bal op kan landen. Deze bal zit via een koortje vast aan het stokje. Hebben jullie de Kendama ook al voor de kids moeten bestellen?


De stok en bal uit Japan

Dan bedoel ik niet bestellen in Nederland, want daar is hij niet verkrijgbaar. De Kendama komt uit Japan. Gemaakt in één van de 47 prefecturen. Laten we voor het verhaal kiezen voor het Miyagi prefectuur, omdat iedereen mister Miyagi wel kent. In Miyagi woont de artisan Kenda-san, een meester in de houtwerk kunst, die onze kids blij maakt. In zijn werkruimte, die aan zijn woning is gebouwd, bewerkt hij al een veertigtal jaar het hout. Het hout gekapt in het woud onder de beroemde hot springs van Miyagi. In deze woning zorgt hij ervoor dat een stuk hout de medemens plezier brengt en ontstresst. Hij noemt het de Kendama, vrij vertaal stok (ken) en bal (dama).


Van Enzo Knol tot de Kendama van PSY in enkele klikken

Ik geef het toe, ik kijk iets te veel de Netflix serie 'Japanese Style Originator'. Ik mag de Kendama niet belachelijk maken, want het is een serieuze bedoeling in Japan. Er is namelijk een Japan Kendama Association (JFK) die waakt over de kwaliteit van de Kendama. Nee, onze kids zijn niet via de site van de JFK met de Kendama in aanraking gekomen. Waarschijnlijk is Daniël-san, hoe passend in dit Miyagi verhaal, op Youtube filmpjes aan het kijken. Hij begint vandaag zoals altijd bij Enzo Knol. Enzo eet een hamburger en Daniël wil meer weten over hamburgers. Hij ziet in de rechterlijst van Youtube een hamburger Squishy, alleen is dat zó 2017. Uit ergernis klikt hij onder de Squishy op een videoclip van PSY, de Koreaanse popster. PSY heeft een hamburger en een raar stokje in zijn hand met een bal eraan. Youtube laat nu in rechterlijst de beste Kendama tricks zien. Daniël klikt erop en hij vindt het mega interessant. Hij rent naar zijn ouders toe.


Ervaren de kids tegenwoordig zoveel stress?

Slecht nieuws, de Kendama moet helemaal uit Azië komen en Daniël heeft het niet meer. Niet zo gestresst Daniël, waarom stresst Daniël eigenlijk? Daniël is trouwens niet de enige. Vele kinderen zijn tegenwoordig gestresst. Is dat de de reden dat de kids tegenwoordig met speelgoed spelen die eigenlijk gemaakt is als anti stress middel. Ik begrijp niet dat kids deze artikelen interresant vinden. Kendama is niet het eerste anti stress speelgoed, de Squishy en de Spinner waren dit ook. Zo was de Spinners bedoeld om rond te draaien op je pols waardoor een puls door je lichaam ging die je ontstresst. Zie ik hier een verband, heeft het één met het ander te maken of lenen de anti stress artikelen juist goed als speelgoed?


Gelukkig is er Aliexpress

Voor Daniël-san had de artisan een speciale geel-zwarte Kendama gemaakt die na twee weken aankwam. Aangezien papa voor de Kendama naar zijn spaarpot wees, typte hij het magische woord 'AlieExpress' op de laptop in. Daar kon Daniël voor een paar euro inclusief verzendkosten een Kendama bestellen. Hoe dit mogelijk was, ik wist het niet. Tijdens het schrijven van deze blog zag ik toevallig de documentaire van ‘Tegenlicht’ over Alibaba, de moedermaatschappij van Aliexpress. Ik hoopte dat de Chinese regering de Kendama als een goede aankoop registreerde, anders komt Daniël-san in de toekomst misschien China niet in.


Als dat over 15 jaar gebeurt heeft Daniël weer een stress moment. Het enige geluk is dat hij al drie anti stress artikelen in huis heeft en misschien wel meer, want de Kendama zal over een maand of twee vervangen worden door het nieuwe beste speelgoed op de wereld. Ik denk dat de Zootzi een goede opvolger kan zijn, wat denk jij?

Afbeelding blog 'Kendama, de nieuwste rage!'

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je