{{ message.message }}
{{ button.text }}

JustaMama #13

Wat is dat dan Autisme?

Afbeelding blog 'JustaMama #13'Als je het intoets op google, vind je vele antwoorden. Het Autisme Spectrum Stoornis waar we aan denken bij Thijme, is heel breed en kent vele gezichten. Informatieverwerkingsstoornis, mensen zonder autisme kunnen alles wat makkelijker filteren dan mensen met autisme. Deze prikkels zorgen ervoor dat ze uit balans raken en dingen niet meer kunnen overzien. Thijme vind bijvoorbeeld de kermis niet zo prettig. Omdat er heel veel geluiden en lampjes zijn, teveel prikkels. Hij raakt hiervan overprikkeld, waardoor hij na mate wij thuis zijn last krijgt van driftbuien omdat zoals hij zegt zijn hoofdje vol zit.

Sommige kinderen met ASS zoeken veel contact met anderen, maar op een wat vreemde manier. Andere kinderen zoeken juist helemaal geen contact. Sommige kinderen kunnen je niet aankijken. Thijme kan erg moeilijk contact maken doormiddel van aankijken. Als wij hem straffen, kijkt hij weg of doet hij zijn ogen dicht. Ook op school kan Thijme soms moeilijk contact maken, omdat het dan niet gaat zoals hij wilt. Maar ook kan hij moeilijk inschatten wanneer hij wel contact moet maken. Hij kan zo ineens midden in een kringgesprek, opstaan om de juffrouw te knuffelen. Super lief, maar niet handig.

Ook houden de meesten kinderen met autisme van structuur, duidelijkheid. Hoe ziet de dag eruit, en wat gaan we allemaal doen. Hoe en wanneer, en doe iets niet op een andere volgorde want dan word Thijme boos. Wij gebruiken sinds kort een planbord en een activiteiten lijn. Hierdoor kan Thijme zien wat we doen allemaal op een dag. Alles moeten we duidelijk benoemen en aangeven. Omdat besef van tijd soms moeilijk is, werken wij met de grote wijzer van de klok. Als hij daar op staat mag je dit, of gaan we dat doen. En zo heeft Thijme nog veel meer kleine "trekjes".

Nu is er bij Thijme nog geen Diagnose gesteld, en is het bij elk kind anders. Dit is puur gebaseerd op hoe Thijme er mee omgaat. Wij krijgen nu wekelijks hulp van de IPG ( Intensief Psychiatrisch Gezinsbehandeling) begeleiding. Hierdoor krijgen we veel tips en mogelijkheid tot praten. Want er is soms nog wat onbegrip. Want bij kinderen met autisme zie je niks aan de buitenkant. Terwijl er van binnen heel veel speelt. 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je