Snap
  • Kind
  • jongeren
  • keuzesmaken
  • ouderekinderen

Jouw kind leren kiezen: tips & tricks!

Elke dag sta je voor keuzes, de één met meer impact dan de ander, maar ze moeten allemaal gemaakt worden. Daarom is leren kiezen erg belangrijk en niet alleen voor jou. Ook jouw kind kan het lastig vinden om keuzes te maken, terwijl sommige, belangrijke keuzes al vroeg gemaakt moeten worden. 

Vroeg beginnen

Al op jonge leeftijd moet jouw kind nadenken over zijn of haar toekomst. De keuzes voor een middelbare school, een opleiding en een baan komen allemaal al vroeg voorbij. Je kunt dus beter vroeg beginnen met je kind keuzes laten maken, want dat zal nog vaak moeten gebeuren. Hoe eerder je begint, hoe makkelijker het zal worden. 

Leren kiezen zorgt voor meer zekerheid, verantwoordelijkheid en vertrouwen. Als jouw kind makkelijk kan kiezen, dan heeft hij of zij meer energie over voor andere dingen, beslist hij zelf over zijn eigen leven en durft hij fouten te maken. 

Oorzaken

Er zijn ontzettend veel redenen waardoor je kind moeite kan hebben met keuzes maken. Zo heeft het ene kind een besluitvaardiger karakter dan het andere kind. Jouw kind kan bijvoorbeeld last hebben van:

Perfectionisme en angst om de verkeerde keuze te makenAngst voor nieuwe dingenHet tevreden houden van de omgeving Onwetendheid en de gevolgen van de keuze niet overzienEen eerdere nare ervaring die opspeelt en lijkt op dit keuzemomentBeide keuzes zijn nadelig, waardoor hij liever niet kiest. 

Tips om te leren kiezen

Je kind leren kiezen: hoe pak je dat dan aan? 

Kijk mee met de beslissing die je kind moet maken. Bij de open dag van een middelbare school kun jij ervoor zorgen dat het van te voren duidelijk is waar jullie allemaal heen moeten, zodat je kind daar niet naar om hoeft te kijken. Let wel op dat je niet de hele controle grijpt; laat ze zelf de vragen stellen. Op deze manier heeft jouw kind de controle en kan hij zelf keuzes maken, maar ben jij er wel bij om op terug te vallen.De meest simpele manier om een keuze te maken: kop of munt. En niet omdat het zo simpel is, maar omdat jongeren zichzelf nog lang niet helemaal kennen en een andere keuze ze nieuwe inzichten geeft. Als het muntje op de andere kant valt dan op de kant waarop ze hadden gehoopt is dat misschien een mooie uitdaging om eens te kiezen voor de 'onverwachte' kant. Een andere manier is door, voordat je de kant van het muntje laat zien, te vragen op welke kant hij hoopt dat het muntje is gevallen. Dan heeft hij zelf te keuze al gemaakt. Relativeer de situatie, want foute keuzes maken is niet erg. Een verkeerde studiekeuze kan bijvoorbeeld gebeuren, maak dat ook duidelijk. Het is niet erg om er tijdens de studie achter te komen dat het toch niet de juiste keuze was. Relativeer de situatie en vertel dat een studiekeuze niet bindend is voor de rest van zijn of haar leven. Je kunt altijd nog beslissen om je kind toch een andere opleiding te laten volgen. 

Keuzes maken kun je leren en bij een verkeerde keuze is er vaak nog een omweg of een weg terug. Bouw het langzaam op, dan wordt je kind vanzelf beter in het maken van zijn eigen keuzes!

Hoe help jij je kind bij het maken van keuzes?

Bronnen: AD, Apetrotse Kinderen