{{ message.message }}
{{ button.text }}

Je kind op zijn eigen fietsje

De meeste kinderen vinden het heerlijk om zicht voort te bewegen op een eigen fietsje, maar wanneer zijn ze daar eigenlijk precies aan toe?

Afbeelding blog 'Je kind op zijn eigen fietsje'

Zodra je kind goed loopt, zoekt hij nieuwe uitdagingen. Meestal is dat eerst rennen, klimmen en klauteren, maar al vrij snel daarna krijgt een kleintje behoefte om lekker rond te crossen op zijn eigen fietsje. Wanneer is hij nou eigenlijk toe aan welk fietsje? en waar let je op bij de aankoop van een fietsje?

Kind op zijn eigen fietsje? De driewieler!

Wanneer je kindje behoefte heeft aan een eigen fietsje, maar nog geen 2 jaar is, kan de driewieler een ideale oplossing zijn. Eventueel kan je er een kopen met een duwstang zodat jij hem nog een beetje kan helpen. Driewielers gebruik je relatief kort, dus kijk eens op Marktplaats voor een leuk fietsje bij jou in de buurt. Neem eventueel je kleintje mee, zodat je kan testen of hij er al mee overweg kan.

Bijna vergelijkbaar met een echt fietsje? De loopfiets!

Tussen de 2 en de 3 jaar kunnen de meeste kinderen zich prima voortbewegen op een loopfiets. Er zijn zelfs loopfietsjes voor kinderen vanaf 1,5 jaar verkrijgbaar. Een loopfiets is de eerste stap op weg naar het echte fietsen, omdat kinderen op deze manier de balans van het echte fietsen leren aanvoelen. Hiervoor is wel een goede motorische ontwikkeling nodig, aangezien 'fietsen' op een loopfiets al heel wat vraagt van de coördinatie tussen de ogen en de handen en voeten van je kind. Vandaar dat kinderen die een loopfiets hebben gehad meestal wat sneller zelf fietsen.

Het eerste echte fietsje met zijwieltjes

Rond de 3e verjaardag is je peuter toe aan het eerste echte fietsje. Dit is meestal een 12 inch fietsje met zijwieltjes. De zijwieltjes zitten aan het fietsje vast omdat een peuter normaal gesproken nog niet voldoende gevoel voor evenwicht heeft. Koop eventueel een vlag voor aan het fietsje, zodat je kleintje altijd goed zichtbaar is. Ook een helm is prima voor wat extra veiligheid.

Wanneer gaan de zijwieltjes van het fietsje af?

Gemiddeld fietst een kleuter tussen de 4 en de 5 jaar zonder zijwieltjes. Echter,sommige kleintjes fietsen al met amper 3 jaar zonder zijwieltjes en andere kinderen durven het pas met 6 jaar. Het is belangrijk om je kind te leren fietsen op een klein fietsje, zodat hij gemakkelijk met zijn voetjes bij de grond kan. Pas wanneer hij echt goed zelf kan fietsen, koop je een groter exemplaar. Let op: er gaat nu nog een hele poos overheen voordat je kind echt veilig en zelfstandig aan het verkeer kan deelnemen.

Wat voor een fietsje heeft jouw kindje? Reageer ook!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Kind

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je