Snap
  • Kind

Je bent toch geen homo?

Vaak bijt ik hard op mijn lip als ik deze opmerking over de kinderafdeling hoor schallen "je bent toch geen homo?"

Als ik sommige opmerkingen tegen kinderen op de kinderafdeling moet geloven is homoseksualiteit en genderneutraliteit nog steeds een ver van me bed show.

Kinderen denken nog niet in hokjes als man en vrouw en dat bewonder ik altijd in kinderen, die open blik. Jammer dat het door sommige ouders gelijk wordt ingekadert. 

Ik kan me nog zo goed het jongetje herinneren die vol trots zijn superhelden onderbroeken en my little pony sokken op de toonbank legde. Helemaal zelf uitgekozen, hij glunderde van oor tor oor. En zijn moeder vond het ook prachtig. Wij zaten te genieten van zijn enthousiasme over zijn aankopen. Maar hoe vaak maak ik het tegenovergestelde mee?

De afgelopen weken heb ik meerdere malen meegemaakt hoe een jongetje kwam aanlopen met een haarband of een glitter/roze item bij zijn ouders die dan gelijk riepen: "dat is voor meisjes hoor, ben jij soms een meisje?" en direct daar achteraan "je bent toch geen homo?". 

Mijn nekharen gaan dan gelijk recht overeind staan en dan wil ik eigenlijk zeggen "en wat dan nog?". Maar die ik bemoei me niet met andermans opvoeding. Zeker niet als niemand daarom gevraagd heeft. Maar wat zou ik die mensen eens even de oren willen wassen. 

Ten eerste snapt een kind de definitie van homo nog niet eens, laat staan dat ze de inhoud van de vraag snappen. Ze kunnen het wel zo uitleggen dat homoseksualiteit blijkbaar iets negatiefs is. En dat jongens geen meisjes dingen mogen leuk vinden. Hier wordt in zekere zin de basis voor homofobie gelegd. Het kind leert het op jonge leeftijd al dat het blijkbaar niet zichzelf mag zijn en dat homoseksualiteit iets is dat er niet mag zijn. 

Ik relativeer het altijd maar voor mezelf dat de ouders niet doorhebben welke impact zulke opmerkingen hebben op een kind. Dat het onwetendheid is en geen kwade opzet.

Blijkbaar is gender voor sommige mensen nog steeds heel belangrijk. Vaak krijg ik bij babykleding de vraag " het is toch wel voor een jongen/meisje?" dan stel ik ze gerust door te zeggen dat het inderdaad voor het juiste geslacht is of unisex. Maar ik begrijp het spastische gedoe er niet over. Als ik iets leuks zie voor mijn dochter op de jongens afdeling dan koop ik dat. Gewoon omdat het leuk is. Als zij later graag een spiderman onderbroek wil in plaats van prinsessen, so what? 

Ik vraag me echt af hoe we ooit van de homofobie afkomen als kinderen nog steeds zo gender vast worden opgevoed. Maar vooral hoe komen we verder als ze van kleins af aan te horen krijgen dat homo zijn iets raars is? 

Ik houd mijn hart vast voor de toekomstige generaties. En mijn lippen misschien iets minder stijf op elkaar als ik de volgende keer zo'n opmerking hoor. 

8 jaar geleden

Jammer dat er geen blauwe barbie camper bestaat. Ik vind het heerlijk om te zien dat kinderen hun eigen keuzes maken wat betreft verkleden etc. Gaaf toch pipi langkous? Ik was vroeger ook wel fan, dus volledig te begrijpen. Benieuwd waar mijn dochter tegen die tijd voor kiest.

8 jaar geleden

Hier alleen een dochter, maar ze speelt ook met auto's en duplo. We proberen wel zo divers speelgoed aan te bieden. Alhoewel ze toch ook wel meer van de poppen en knuffels is, een kind laat zich toch niet sturen wat dat betreft.

8 jaar geleden

Ik heb een jongen en een meid. Mijn zoontje wilde toen hij 3 jaar was heel graag met carnaval als pipi langkous. Dus mocht hij als pipi langkous, hij was al wel zo wijs dat hij dat op de peuterspeelzaal niet wilde, toen had hij een brandweerman vestje aangedaan, maar de rest van het weekeinde was hij pipi langkous. Hij moet doen wat hij zelf wilt. En hij is jalours op de barbiespullen van zijn zusje, hij wilt ook een groot huis, of een camper, maar dan een blauwe mama rose vind ik niet mooi. Ik struin heelinternet af, maar een blauwe barbiecamper kan mama niet vinden. Hij heeft wel een monsterbarbie jongen en van die actionman barbiemannen. En hij heeft lego, en playmobiel waar zijn zusje ook mee speeld, en zit graag op de ipad, kijkt nonstop cartoon network als hij de kans krijgt, klimt in iedere boom die hij ziet. Laat ze lekker zichzelf zijn, al vinden mensen het meestal makkelijker als een meisje jongensdingen wilt dan andersom.

8 jaar geleden

ik ben het met je eens!!! wij hebben een zoon en een dochter..... en eigenlijk hebben we dus alle soorten speelgoed in huis. en ze spelen er alle bij mee.Ons maakt het niets uit als onze zoon met de poppenwagen loopt... vindt het stiekem wel lief .... want hij zorgt dan echt voor de pop( baby) ...laat die kinderen toch lekker zelf kiezen zou ik zegen...mij is verteld dat je daarmee de creativiteit stimuleert