{{ message.message }}
{{ button.text }}

Je bent toch geen homo?

Vaak bijt ik hard op mijn lip als ik deze opmerking over de kinderafdeling hoor schallen "je bent toch geen homo?"

Afbeelding blog 'Je bent toch geen homo?'

Als ik sommige opmerkingen tegen kinderen op de kinderafdeling moet geloven is homoseksualiteit en genderneutraliteit nog steeds een ver van me bed show.

Kinderen denken nog niet in hokjes als man en vrouw en dat bewonder ik altijd in kinderen, die open blik. Jammer dat het door sommige ouders gelijk wordt ingekadert. 

Ik kan me nog zo goed het jongetje herinneren die vol trots zijn superhelden onderbroeken en my little pony sokken op de toonbank legde. Helemaal zelf uitgekozen, hij glunderde van oor tor oor. En zijn moeder vond het ook prachtig. Wij zaten te genieten van zijn enthousiasme over zijn aankopen. Maar hoe vaak maak ik het tegenovergestelde mee?

De afgelopen weken heb ik meerdere malen meegemaakt hoe een jongetje kwam aanlopen met een haarband of een glitter/roze item bij zijn ouders die dan gelijk riepen: "dat is voor meisjes hoor, ben jij soms een meisje?" en direct daar achteraan "je bent toch geen homo?". 

Mijn nekharen gaan dan gelijk recht overeind staan en dan wil ik eigenlijk zeggen "en wat dan nog?". Maar die ik bemoei me niet met andermans opvoeding. Zeker niet als niemand daarom gevraagd heeft. Maar wat zou ik die mensen eens even de oren willen wassen. 

Ten eerste snapt een kind de definitie van homo nog niet eens, laat staan dat ze de inhoud van de vraag snappen. Ze kunnen het wel zo uitleggen dat homoseksualiteit blijkbaar iets negatiefs is. En dat jongens geen meisjes dingen mogen leuk vinden. Hier wordt in zekere zin de basis voor homofobie gelegd. Het kind leert het op jonge leeftijd al dat het blijkbaar niet zichzelf mag zijn en dat homoseksualiteit iets is dat er niet mag zijn. 

Ik relativeer het altijd maar voor mezelf dat de ouders niet doorhebben welke impact zulke opmerkingen hebben op een kind. Dat het onwetendheid is en geen kwade opzet.

Blijkbaar is gender voor sommige mensen nog steeds heel belangrijk. Vaak krijg ik bij babykleding de vraag " het is toch wel voor een jongen/meisje?" dan stel ik ze gerust door te zeggen dat het inderdaad voor het juiste geslacht is of unisex. Maar ik begrijp het spastische gedoe er niet over. Als ik iets leuks zie voor mijn dochter op de jongens afdeling dan koop ik dat. Gewoon omdat het leuk is. Als zij later graag een spiderman onderbroek wil in plaats van prinsessen, so what? 

Ik vraag me echt af hoe we ooit van de homofobie afkomen als kinderen nog steeds zo gender vast worden opgevoed. Maar vooral hoe komen we verder als ze van kleins af aan te horen krijgen dat homo zijn iets raars is? 

Ik houd mijn hart vast voor de toekomstige generaties. En mijn lippen misschien iets minder stijf op elkaar als ik de volgende keer zo'n opmerking hoor. 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Kind

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je