{{ message.message }}
{{ button.text }}

Inlevingsvermogen van een peuter

Ik was altijd in de veronderstelling dat kinderen pas rond de basisschool echt empathie beginnen te vertonen. Toch verbaasde onze zoon van 2,5 jaar mij gisteren.

Afbeelding blog 'Inlevingsvermogen van een peuter' Achtergrond blur afbeelding

Elke avond lezen we onze zoon voor, gisteravond wilde hij het verhaal horen van de kikker koning. Voor de mensen die niet bekend zijn met dit sprookje: Prinses speelt met gouden bal, deze laat ze vallen en komt in het water. De Prinses is heel verdrietig en een kikker belooft de bal uit het water halen in ruil dat hij haar "vriendje" mag zijn, dus van haar bord wil eten, uit haar beker drinken en in haar bed mag slapen. De Prinses belooft dit, maar rent weg als ze haar bal heeft. De kikker volgt haar, en van haar vader moet ze haar belofte nakomen. Wanner de kikker gegeten heeft wil hij bij haar in bed slapen. De Prinses wordt boos, gooit de kikker tegen de muur en hij verandert in een knappe Prins en ze leven nog lang en gelukkig.

Op het moment dat de Prinses moet huilen omdat ze haar bal kwijt is, begint onze zoon ook hartstochtelijk te huilen. Ik vraag wat er is en of hij verdrietig is omdat de prinses moet huilen omdat ze haar bal kwijt is? Het antwoord is "Ja". Ik ga verder met lezen en zijn verdriet is ook weg. Later in het verhaal moet de prinses nogmaals huilen en mijn zoon doet wederom mee.

Uiteraard was ik erg verbaasd omdat ik er van uit ging dat kinderen dit soort empathie en inlevingsvermogen pas op latere leeftijd ontwikkelen. Je leest overal dat voor de peuter de wereld om hun heen draait, dus dat inleven nog niet mogelijk is. Uiteraard kan hij ook gewoon experimenteren met emoties en wat ze betekenen. Maar ergens was ik wel heel trots op onze zoon.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je