{{ message.message }}
{{ button.text }}

Ik ben nog geen twee maar zeg toch lekker 'nee'

​NEE, NEE, NEE, hoor ik door de dag heen heel regelmatig uit mijn zoons mond komen.

Afbeelding blog 'Ik ben nog geen twee maar zeg toch lekker 'nee''

Nee, als hij niet aan de hand wil, nee, als hij niet het eten krijgt wat hij wil, nee, als ik niet het filmpje opzet wat hij wilde zien.

Nino is nu 20 maanden en is sinds een paar dagen enorm in de Nee-fase terecht gekomen. Behalve heel hard herhaaldelijk 'nee' roepen kan hij ook gaan slaan als hij zijn zin niet krijgt. Het is gelukkig nog niet hard maar dit gedrag tolereer ik niet. Natuurlijk weet ik dat het een fase is die erbij hoort. Maar alsnog vind ik dat hij moet leren dat je andere mensen (en dieren want hij doet het ook bij de poes) niet mag slaan. Dit kun je een kind beter eerder dan later aanleren. Maar hoe leer je dit een dreumes aan of beter gezegd af?

Zo gemakkelijk vind ik dat nog niet. Wanneer een kleuter in mijn klas kinderen slaat zoek ik eerst uit waardoor dit komt, vaak ligt er frustratie ten grond slag, bijvoorbeeld omdat het communiceren nog niet goed lukt. Naast een kind helpen hoe hij wel zichzelf kan verwoorden, zorg ik met een stickerkaart voor een positieve stimulans om zijn best ervoor te doen. Dit helpt 9 van de 10 keer goed. Maar een dreumes heeft nog niks aan een stickerkaart, ook kan ik wel mijn best doen hem beter te laten communiceren maar dit duurt nou eenmaal een tijdje. Het is dus best lastig. Ik geef elke keer wanneer Nino mij slaat aan dat dit niet mag. Dat hij wel mag aaien. Daarna moet hij sorry zeggen. Omdat hij dit nog niet verbaal kan mag hij dit doen door een knuffel of kus te geven. Als hij echt ver doorgaat zet ik hem even in de hoek. Tot nu toe lijkt het allemaal weinig effect te hebben.

Ik vraag mij af, is het weer een van die lange adem momenten of zijn er nog slimme maniertjes om dit een dreumes af te leren?

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Kind

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je