{{ message.message }}
{{ button.text }}

Iedere dag Malala-dag

Dunya houdt een spreekbeurt over Malala. Zij komt op voor meisjes die geen onderwijs krijgen. Dat kostte haar bijna haar leven in Pakistan.

Afbeelding blog 'Iedere dag Malala-dag' Achtergrond blur afbeelding

De eerste spreekbeurt van de klas

“Zet ‘m op lieverd! Je kunt het! Je weet het toch nog? Vertellen vanuit je hart, dan komt het goed!” vertel ik nog even voordat ik de klas uit loop. Ze lacht, inmiddels heb ik het al zo vaak verteld. Dunya heeft vandaag haar spreekbeurt over Malala Yousafzai. Als eerste van de klas, want dat wilde ze graag. Zodra de intekenlijst werd opgehangen, vulde ze haar naam bij de eerste datum in. “Zo snel?” riep ik verschrikt uit. We waren al een heel eind, maar het moest perfect. Tot op de laatste avond werden er nog dingen aangepast. De ene foto werd vervangen door een andere, er werd een filmpje toegevoegd en weer afgeserveerd. We waren zo bezig met de details dat we vergaten te oefenen. “Kom op, opzeggen” dirigeer ik op een gegeven moment.

Vertel vanuit je hart!

De avond voor haar spreekbeurt zucht ik eens diep als ze aan het vertellen is. Ze houdt haar blaadje angstvallig vast en dreunt op wat ze in steekwoorden heeft opgeschreven. “Lieverd, er is één dingetje: Je weet namelijk bijna alles van Malala! Vertel dat aan de klas, in je eigen woorden, op je eigen manier, vertel over waarom ze je interesseert, wat ze met jou te maken heeft en wat er gebeurd is in de afgelopen acht jaar. Vergeet je briefje. Je hebt alles in je hoofd. Je bent er al meer dan een jaar mee bezig. Vertel vanuit je hart! Net als Malala!” Pfffff..... ik zak terug in de kussens van de bank. Na al die zinnen, al die woorden, heb ik het gevonden. “Vertel vanuit je hart!” Dat is precies wat ik haar wil meegeven. En dan vertelt ze, vanuit haar hart en zit ik trots te luisteren. Dit is het.

Succeservaringen

Ik vind zulke dingen nog spannender dan Dunya zelf. Niet omdat ik het erg vind als ze het niet perfect doet, maar omdat ik haar zo graag een succeservaring gun. Ze is niet zo zeker van zichzelf en twijfelt vaak of ze het goed doet. Ze botst met de juf en met mij. Ze heeft moeite met rekenen en ze heeft moeite met grenzen. Haar frustraties moeten ergens naar toe. Maar ik weet dat als dit lukt, dat ze hiervan groeit. Ze vraagt promotiemateriaal aan bij Amnesty International en Defence for children. Daarvan krijgt ze mooie spreekbeurtpakketten, vol dingetjes om uit te delen aan de klas. Daarmee maakt ze een geweldige indruk natuurlijk en vol trots geeft ze het aan de juf. Ze twittert met Unicef en ze leest boeken. Op de valreep kunnen we nog de dvd van Malala kijken en dan zien we alle informatie die we al hebben terug in een film. Zo ging het dus en dat maakt het ook beeldend.

Neergeschoten door de Taliban

Malala spreekt tot Dunya’s verbeelding. Ze komt uit Pakistan en is op haar vijftiende neergeschoten door de Taliban. Omdat Pakistan het buurland is van Afghanistan en haar vader ook voor diezelfde Taliban is gevlucht uit zijn land, komt het voor Dunya natuurlijk best dichtbij. Als zij daar geboren was, had ze ook niet naar school gemogen. En als zij dan op radio en in de krant had verkondigd dat dat tegen de rechten van het kind was, dan had ze waarschijnlijk hetzelfde lot ondergaan als Malala. Gelukkig overleefde Malala de aanslag en werd met spoed overgebracht naar Groot Brittanië, waar ze geopereerd werd en na haar revalidatie is blijven wonen. Daar zet ze haar strijd voort, net zolang tot alle kinderen in de wereld naar school gaan. Ondanks dat Dunya het moeilijk vindt op school, moet ze er niet aan denken dat ze er niet meer naar toe mag. Een dagje ziek zijn is al teveel en eerder weggaan voor de dokter of later beginnen omdat ze de halve nacht wakker is geweest, vindt ze eigenlijk not done. Malala is voor haar, maar ook voor vele anderen, een held en krijgt daarom de Nobelprijs voor de vrede.

De speech voor de VN

De speech die ze houdt voor de Verenigde Naties is helaas niet volledig ondertiteld beschikbaar. We kijken daarom kleine stukjes via de site van het Jeugdjournaal. Een blog-vriendin van mij heeft de tekst vertaald in het Nederlands, zodat ze die in elk geval kan doorlezen. De VN roept 12 juli, de verjaardag van Malala, uit tot Malala-dag. Zelf draagt ze deze dag op aan alle kinderen in de wereld die opkomen voor hun rechten. Want “Eén kind, één leraar, één pen en één boek kunnen de wereld veranderen! Onderwijs is de enige oplossing. Onderwijs vóór alles!” zegt ze. Daar gelooft ze in en haar strijdlust en haar vastberaden vertrouwen in een betere toekomst voor iedereen werkt aanstekelijk. Het is indrukwekkend om te zien hoe een meisje van negentien jaar, dat zoveel heeft meegemaakt, zich niet laat weerhouden door dreigementen en geweld, maar doorgaat met haar strijd voor onderwijs aan meisjes. De kracht van het woord krijgt hier een gezicht.

Geïnspireerd door woord en beeld

Dunya raakt nog meer geïnspireerd door haar woorden en door de film over haar leven. Ze kan het goed overbrengen aan de klas en vlak na haar spreekbeurt krijg ik via de Whatsapp foto’s en filmpjes van de juf. Ik zie hoe zelfverzekerd Dunya daar staat, als een kleine Malala, die de kinderen van haar klas vertelt over meisjes in verre landen die niet naar school mogen en over hoe een meisje van elf begon met haar strijd tegen dat verbod. Ik zie de kinderen in de klas ademloos luisteren. “Ging het goed?” stuur ik terug. “Super!!!!” is het antwoord. Na schooltijd wordt ze gebeld door een medewerkster van Amnesty International. Ze wil Dunya interviewen over haar spreekbeurt. “Wat was de beste tip die je van je moeder kreeg?” vraagt ze. “Vertel vanuit je hart” zegt Dunya. Die boodschap is overgekomen en ik ga ‘m onthouden voor volgend jaar.

Een tien van de juf

“Jammer dat de juf geen cijfers geeft op de basisschool” zegt Dunya. Dan komt de juf de klas in. “Stel dat u wel een cijfer zou geven, wat had ik dan gekregen?” vraagt ze. “Nou, misschien wel een dikke tien!” antwoordt de juf. Dunya is ongelooflijk trots en terecht natuurlijk. Dit geeft haar weer de erkenning die ze zo hard nodig heeft. De juf heeft op het beoordelingsformulier geschreven dat ze de volgende keer niks anders hoeft te doen. Ze heeft het gewoon heel goed gedaan. Ook de gadgets van de hulporganisaties leveren een groot compliment op. De hele klas weet nu wie Malala is en waarom ze een voorbeeld is voor alle meisjes over de hele wereld. Kinderen moeten zich bewust zijn van hun rechten. Daarom is het iedere dag Malala-dag!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Kind

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je