{{ message.message }}
{{ button.text }}

Hypermobiliteit

Afbeelding blog 'Hypermobiliteit' Achtergrond blur afbeelding

Zoals ik in mijn 1ste blog aangaf is mijn jongste zoontje Hypermobiel.
Hij heeft er in mindere maten last van. Hierdoor heeft hij er weinig hinder van.
Hoe zijn we er achtergekomen zal ik als eerst even vertellen.
Zoonlief had als baby heel erge voorkeurshouding waardoor hij fysio kreeg hiervoor. Hier kwamen we erachter dat hij hypermobiel is.
Mijn zoontje heeft het voornamelijk in enkels en polsen en vingers.
Hij heeft van zijn 3 mnd tot zijn 2 jaar fysiotherapie gehad om dingen beter aan te leren. En heeft nu ivm moeite met fijnere motoriek ergotherapie om beter te leren schrijven. Hij kan het wel maar hij is te soepel in pols waardoor hij teveel druk met zijn vingers zet en zijn pols verkeerd gebruikt.

Wat is het nu eigenlijk zal je je afvragen :

Hypermobiliteit

Als u hypermobiel bent, zijn uw banden en pezen te soepel. Uw gewrichten krijgen daardoor niet genoeg steun en worden te beweeglijk.

Er zijn twee verschillende vormen van hypermobiliteit. De eerste vorm heet 'gegeneraliseerde hypermobiliteit'. Hieronder vallen de mensen die een of meer hypermobiele gewrichten hebben, maar hier geen hinder van ondervinden. Soms zijn uw spieren sneller overbelast  doordat zij het gebrek aan stabiliteit in het gewricht gaan compenseren. Heeft u spier- of gewrichtsklachten door hypermobiliteit? Dan heeft u het hypermobiliteitssyndroom.

Mijn zoontje valt in de categorie weinig tot geen last. Wel is het zo dat hij wat meer moeite heeft gehad met bijv. kracht zetten bij het fietsen op een driewieler en iets later dingen deed dan mijn andere zoon.  Ook met zwemles deed hij er langer over omdat hij de kracht in zijn enkels miste. Sommige  hypermobiele kinderen  ontwikkelen zich in motorisch opzicht net iets langzamer dan andere kinderen. Zij gaan bijvoorbeeld vaak wat later lopen.Maar deze motorische achterstand halen zij meestal vóór hun derde jaar weer in.

Het heeft ook voordelen want je bent meestal erg lenig maar dit heeft weer als nadeel dat je gevoeliger bent voor blessure.

Ik herken het beeld van mijn zoontje wel omdat ik zelf ook hypermobiliteit heb vooral in mijn rug bekken en polsen. Ik heb er wel wat last van maar ook niet in ernstige mate hopelijk blijft dat bij mijn zoontje ook zo.

 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Kind

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je