Snap
  • Kind
  • Mama
  • Gezond
  • spanning
  • onzekerheid
  • paardrijden
  • hooggevoelig

Hooggevoelig zijn

Spanning en onzekerheid

S P A N N E N D en daardoor O N Z E K E R

Gezonde spanning hebben we allemaal wel. Maar stel nou dat je als kind zijnde iets heel erg spannend vindt, echt heel eng waardoor je onzeker wordt en denkt het niet meer te kunnen. Onzekerheid hoort bij het groeien en ontwikkelen. Om te voorkomen dat je kind een negatief zelfbeeld krijgt, is het belangrijk te weten waar die onzekerheid vandaan komt. Naarmate je kind ouder wordt en de leeftijd van 6 jaar bereikt, gaat het zich beseffen wat hij wel kan en nog niet kan.

Onze dochter had haar eerste proefje/wedstrijdje met paardrijden. Super spannend en 3 weken om te oefenen. Dan zit je net in groep 3 en is het lastig om de letters te herkennen in de bak. Als dan tijdens het oefenen van het proefje ook nog eens andere benamingen worden gebruikt van de letters, dan is daar een toch wel grote inwendige paniek. In tranen naar huis gaf ze aan dat ze dit helemaal niet kan ( 6 jaar ). Eenmaal thuis bedacht ik me het volgende: Post it briefjes met daarop de letters in juiste volgorde hoe het in de bak hangt, pionnetjes voor de slalom, stiften om tussen door te rijden en natuurlijk het paardje. We hebben dit een paar keer geoefend want ik wist het proefje uit mijn hoofd....en daar ging ze, VOL TROTS de bak in toen het eenmaal zover was. :-D Deze oefening heeft haar zelfvertrouwen een enorme BOOST gegeven en met een glimlach kwam ze de bak uit. Haar spanning door onzekerheid is veranderd naar gezonde spanning waarin ze zelfverzekerd die bak in ging!

Waar is jouw kind onzeker over? Misschien heb ik ook wel een mooie tip voor jou :-)

Snap
6 jaar geleden

Natuurlijk ben ik weleens onzeker over dingen. Maar ik heb geleerd om niet meer te zeggen: nee dat kan ik niet. Ik zeg nu: dat kan ik nog niet of dat moet ik nog leren. Een voorbeeld van expres fouten maken is bij het tellen van de ogen op een dobbelsteen bij een spelletje. Als het een getal hoger is dan 10 dan telt ze de twee dobbelstenen bijvoorbeeld tegelijkertijd. Als we haar vragen om het nog eens te proberen lukt het wel omdat we weten dat ze het kan. Maar zo is het met veel dingen. Ze is bang om fouten te maken. En dat heeft ze helaas wel van mij en alle generaties boven mij. Maar we zijn ons er bewust van. Dat scheelt al een hoop.

Wat sneu voor je mannetje! Goed idee dat hij er thuis ook 1 heeft gemaakt. Dan is het een kwestie van tijd, maar je kunt hem wel eventueel begeleiden hierin. Het boekje slaapklets is een hele fijne manier om iedere avond voor het slapen gaan te doen, daarnaast masseer ik mijn dochter haar hoofd vaak en toen ze nog kleiner was, iedere avond en zetten we altijd kindermeditatie op. Misschien doe je dat al hoor, maar dat is wat in me op komt om spanningen te laten gaan :-) https://www.bol.com/nl/p/slaapklets/9200000001997358/?Referrer=ADVNLGOO002008P-G-44929004794-S-353967892727-9200000001997358&gclid=CjwKCAjw4sLVBRAlEiwASblR-zs2LV36oZp1opmwC4DMFGnX5jxSNkCUXPeakGd-3F5rvTA7bFBdyRoCZt0QAvD_BwE&gclsrc=aw.ds

6 jaar geleden

Bedankt voor je reactie. De juf loopt ook mee. Een keer of 3 per dag. Dan gaat hij ook op de wc zitten maar plast niet. Alleen gaat hij ook niet. Ze hebven ook die plasketting idd en hij heeft er thuis zelf een gemaakt die hij op school ook mag gebruiken.Hij is wel heel gevoelig. Dus van de spanning zou idd best kunnen kloppen.

Het ene kind is het andere niet, maar over het algemeen is dit wel iets wat vanaf de leeftijd van 6 jaar begint. Herken je het gedrag van je dochter bij jezelf? Word jij onzeker in bepaalde situaties? Of misschien herken je dit van toen jij zelf klein was? Grappig, vaak als ze het expres fout doen, dan zit daar toch een onzekerheid. Bedoel je meer uitsloven? Dat doet mijn dochter nu wel eens, dan vindt ze het spannend en gaat ze zich uitsloven zodat ze niet hoeft te doen wat ze eigenlijk zou moeten doen :-)