{{ message.message }}
{{ button.text }}

Hoogbegaafdheid?

Afbeelding blog 'Hoogbegaafdheid?' Achtergrond blur afbeelding

Hoogbegaafdheid houdt meer in dan alleen een hoog IQ. Volgens het woordenboek is het:  een combinatie van een uitzonderlijke intelligentie, creativiteit en doorzettingsvermogen. Nou is die intelligentie natuurlijk wel te meten, maar die andere 2 zijn nou niet bepaald makkelijk te meten.  Hoe meet je hoe creatief iemand is, hoeveel doorzettingsvermogen iemand heeft? En belangrijker nog: hoe meet je dat bij een kind? Er zijn wel testen voor ontwikkeld, maar die zijn heel duur en dus ben je op een IQ-test aangewezen.

Toch is dat jammer. Nederland is 1 van de weinige landen die weinig tot geen aandacht en geld over heeft voor onderzoek naar en begeleiding van hoogbegaafde kinderen. Kinderen moeten hier 'gemiddeld' zijn. Niet je kop boven het maaiveld uitsteken. Dat is die oerhollandse doe-maar-gewoon-dan-doe-je-al-gek-genoeg-mentaliteit. Heel frustrerend als je niet gemiddeld bent!

In andere landen hebben veel scholen een speciaal programma, klassen en clubjes voor hoogbegaafden. Zeer intelligente kinderen worden daardoor gestimuleerd om hun vaardigheden te benutten. En dat is zo nodig!

Kinderen die hoogbegaafd zijn hebben een IQ van 130 of hoger, waar 100 gemiddeld is. Zij zitten dus minstens 30 'punten' boven het gemiddelde. Wanneer een kind 30 'punten' onder het gemiddelde zou zitten, met een IQ van 70 dus, zou hij het niet redden op een gewone basisschool. Hij zou gesubsidieerd naar speciaal onderwijs kunnen. Logisch, want het kind heeft bijzondere aandacht nodig. Maar waarom moet een kind dat net zoveel afwijkt van het gemiddelde, maar dan naar boven toe, dan maar blij zijn dat hij zo makkelijk kan leren en naar gewoon onderwijs gaan? Natuurlijk, er zijn Leonardoscholen, maar die zijn duur voor ouders en ook niet overal beschikbaar, waardoor je ook nog vervoerskosten gaat maken.

Je raadt het misschien al, ik spreek hier uit eigen ervaring. Zelf zat ik op de basisschool in de jaren 80 en toen was er nog erg weinig aandacht voor kinderen met een hogere intelligentie, waardoor ik altijd met 2 vingers in mijn neus door alle lesstof heen liep en nooit heb geleerd hoe ik ergens mijn best voor moest doen. Dat breekt me nu nog steeds op: ik wil wel nieuwe dingen leren, studies doen, maar ik weet niet hoe ik moet leren of ergens hard voor moet werken.

Mijn 2 zoons hebben iets meer geluk; zij hebben een moeder die het snapt en ze zitten op een school, waar ze graag een stapje harder lopen voor 'pluskinderen'. Helaas blijft het ook hard werken voor mij. Ik moet namelijk steeds in de gaten houden of de jongens nog steeds naar hun kunnen worden uitgedaagd en als dat niet het geval is, moet ik, samen met de juf, gaan bedenken hoe het anders moet.

Begrijp me niet verkeerd, ik hou zielsveel van mijn jongetjes, maar soms wordt ik zo moe van alle extra werk die het kost om ze gelukkig te houden. Gemiddeldheid is soms wel te verkiezen boven 'anders' zijn!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Kind

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je