{{ message.message }}
{{ button.text }}

Hoogbegaafd, nou en?

Afbeelding blog 'Hoogbegaafd, nou en?' Achtergrond blur afbeelding

Nou, daar was dan dus de oorzaak van het gedrag van onze oudste. Die komende week zouden we een uitvoerig gesprek krijgen en daarbij een uitgebreid verslag over onze dochter. We kregen het dringende advies alvast een gesprek met school in te plannen omdat er z.s.m. iets moest veranderen. Nou daar zaten we dan samen aan de eettafel die avond, hoogbegaafd.. En dan? Beiden hadden we ons hier nog nooit in verdiept, ook wij kwamen niet verder dan 'Het is toch fijn als je kind lekker kan leren'. Nooit hadden we ons gerealiseerd dat dit ook andere problemen kon geven. Na een uitgebreid gesprek met de psychiater en een duidelijk verslag, waarin we godzijdank ons kind enorm herkenden, gingen we gewapend met boeken om ons in te lezen weer naar huis. Ook voor dochter zelf werd er therapie ingezet, om haar er weer bovenop te krijgen.
Het gesprek met school was lastig, de goodwill was er heus wel, maar in een klas met 32 leerlingen waren ze allang blij als kinderen 'gewoon' meekomen, en aangezien dochter geen probleemgedrag op school liet zien konden zij niet anders bieden dan wat pluswerk. De realiteit werd dat dochter de gehele schooldag op de gang zat te werken, waarbij het gemaakte werk niet werd nagekeken. Dochter raakte steeds gedemotiveerder, en werd ook brutaal naar de leerkrachten toe. Niet oké, maar ergens snapte ik het wel. Ze voelde zich niet serieus genomen. Uiteindelijk kwam in december het finale gesprek: Wij kunnen haar nooit bieden wat ze vraagt, ze kan nu doorstromen naar groep 7 en dan loopt ze weer wat op schema, waarschijnlijk is ze dan in een jaar klaar met groep 7/8 en kan naar het voortgezet onderwijs. Ik weet dat er ouders zijn die daarvoor kiezen en ik ga er vanuit dat een ieder doet wat hij denkt dat goed is voor zijn kind. Wij wilden dit echter niet voor dochter, vonden haar vooral sociaal nog lang niet klaar voor de middelbare school en willen echt iets anders voor haar. Dat werd dus zoeken naar een school gespecialiseerd in hoogbegaafdheid. In datzelfde gesprek werd het volgende nog aangekaart, dochter twee is met drie jaar en zes maanden naar school gegaan, vanwege een aantal redenen. Zij was nog drie ten tijden van het gesprek, maar de intern begeleider wilde graag aanstippen dat zij ervan overtuigd zijn dat dochter twee hoogbegaafd is. Ze leest en schrijft en rekent op niveau eind groep 3 bleek uit een aantal onderzoeken. We moesten er over nadenken haar naar groep 3 te laten plaatsen, met dezelfde kanttekening dat ook zij meerdere leerjaren in een jaar zou gaan doen als ze haar op niveau uit wilden dagen.. Wij stonden ook daar kritisch tegenover. We hebben toen ook voor deze dochter een gesprek met de huisarts gevoerd. Ook zij is bij dezelfde psychiater gekomen en getest. Dochter 2 heeft al haar hele leven gedragsproblemen, die wij toeschreven aan een hele slechte start in haar leven. Na onderzoek blijkt ook dochter 2 uitzonderlijk hoogbegaafd en kunnen de meeste problemen daarmee verklaard worden. En toen stonden we voor een nieuw dilemma.. Hoe nu verder?

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je