Snap
  • Kind
  • Hoogsensitiviteit,
  • gevoelig,
  • zintuigen

Hoog sensitief

Of gewoon veel te lief

Mijn beide kids zijn hoog sensitief, wat simpel gezegd inhoudt, dat ze snel overprikkeld zijn door alles wat er om hen heen gebeurd. Hun zintuigen maken overuren.

Bij mijn jongste wordt het steeds duidelijker dat hij hoog sensitief is. Hij kan niet tegen harde geluiden en hij voelt zich niet op zijn gemak in grote (drukke) ruimtes. Het is een heel gevoelig mannetje, die graag alles goed wil doen. Hij kan niet tegen onrecht en hij snapt niet waarom andere soms expres dingen fout doen of gemeen. De jongens in zijn klas heeft hij geen aansluiting mee. Gelukkig heeft hij wel een groepje vriendinnen, waar hij graag mee speelt. Op zijn partijtje komen ook alleen meisjes.

De oudste heeft het vooral met gevoel. Zowel aanraking als het aanvoelen van gevoelens van andere. Haar pijngrens ligt veel lager, doordat ze pijn veel intensiever voelt. Maar ook heel zachte aanraking voelt bij haar niet fijn (denk bijvoorbeeld aan een labeltje in je trui of zelfs heel zacht kriebelen). Ze voelt ook aan als andere niet goed in hun vel zitten en ze kan echt niet tegen onrecht. Ook zij is een echte moraal ridder. Ook (harde of heel veel) geluiden komen veel heftiger binnen. Als baby kon ik echt niet langs een draaiorgel lopen, dan was ze helemaal in paniek. Vuurwerk is hier ook niet favoriet  (alleen sier vuurwerk veilig achter het raam). Langzaamaan leert ze er beter mee omgaan, maar wat ze vooral moeilijk vindt is dat andere haar niet begrijpen. Niet alleen kinderen, ook volwassenen nemen hoogsensitiviteit niet serieus.

Meer bekendheid over hoogsensitiviteit zou fijn zijn, misschien kunnen andere zich dan beter inleven in wat zij voelen. Ze zijn echt niet de enige, maar ik denk dat er vaak gedacht wordt "ze moeten gewoon wat steviger in hun schoenen staan, trek je toch niet alles aan of zo is het leven nu eenmaal".

Mijn kids trekken zich terug als ze over prikkelt raken, even uit de situatie. Maar dat is niet altijd mogelijk. Vaak zie je dat hoogsensitieve kinderen, wat lijkt uit het niets, heel boos worden. Dit is vooral onmacht, het niet snappen van de situatie.

Zie je dit vaak bij je eigen kinderen, kijk dan eens naar de situatie waar ze in zitten. Of vraag aan ze wat er aan de hand is. Vooral wat er eerder gebeurt is. Spreek een teken af waarmee ze aan kunnen geven dat hun grens is bereikt. Probeer een ruimte te creëren waar ze zich even terug kunnen trekken.

Maar vooral, laat ze weten dat jij er voor ze bent.

Ik weet dat mijn moraal ridders het nog heel moeilijk gaan krijgen in deze wereld, maar meer begrip maakt het misschien al weer iets makkelijker. 

4 jaar geleden

Hoe kom je erachter of een kindje wel/niet hoog intensief is? Herken veel kenmerken bij mij dochter, ze is wel weer een pittige tante die voor zichzelf opkomt.

4 jaar geleden

Ik ben het zo met je eens!! Was er maar meer begrip van buiten af!! Hier ook de oudste dochter hoog sensitief. In augustus gaat ze voor het eerst naar de basisschool. Ik vind het zo enorm spannend en ik hoop dat ze er daar ook goed mee omgaan. :)