{{ message.message }}
{{ button.text }}

Honderdduizenden kinderen brengen nooit een bezoekje aan de tandarts

Ouders denken dat ervoor moet worden betaald, terwijl tandzorg onder de 18 jaar onder de basisverzekering valt

Afbeelding blog 'Honderdduizenden kinderen brengen nooit een bezoekje aan de tandarts'

De Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) stelt dat honderduizenden Nederlandse kinderen nooit naar de tandarts gaan. Het zou gaan om 600.000 kinderen.

De ANT redeneert dat ouders vaak denken dat voor de tandarts betaald moet worden, terwijl tandzorg onder de 18 jaar gewoon onder de basisverzekering valt. Volwassenen hebben wel een aanvullende verzekering nodig voor de tandarts. Vandaar de verwarring. 

Honderdduizenden kinderen

Volgens tandartsen zijn er ongeveer 600.000 kinderen die niet naar de tandarts gaan. De beste manier om deze groep te bereiken is via de verzekeraars. Zij kunnen namelijk precies in het systeem zien wie de tandarts mijdt en deze aanschrijven. Een pilot uit Schiedam in samenwerking met verzekeraar DWS lied zien dat de helft van de ouders die werd aangeschreven alsnog naar de tandarts ging met hun kind.

Privacywetgeving

Volgens ANT wilden andere verzekeraars niet mee doen met de proef. Het is bijna onmogelijk om grote groepen verzekerden te selecteren en aan te schrijven wegens de nieuwe privacywetgeving, stelt een woordvoerder van Zorgverzekeraars in Nederland in het AD.

Overtuigd zijn de tandartsen niet. "Sommige verzekeraars zagen het als een probleem dat er dan wordt geïnvesteerd in een kind dat zich op zijn of haar achttiende mogelijk ergens anders laat verzekeren.", zegt vice-voorzitter Ravin Raktoe. "Ze ontlopen zo hun maatschappelijke verantwoordelijkheid en zorgplicht. De basis voor een gezond en gaaf gebied wordt immers gelegd in de vroegste jaren."

De ANT wilt dat de minister het voortouw neemt en zijn best doet om alle verzekeraars er van te overtuigen om mee te werken aan het plan.

Ga jij wel regelmatig met je kinderen naar de tandarts?

BRON: NOS

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je