{{ message.message }}
{{ button.text }}

Hoeveel speelruimte geef jij je kind?

Met een beetje risico komen ze er wel!

Afbeelding blog 'Hoeveel speelruimte geef jij je kind?'

Wist jij dat elk uur van de dag bijna 21 kinderen met letsel op de eerste hulp belanden? Waarvan de helft met ernstig letsel. Veel letsel is te voorkomen. Niet alleen door je kinderen te beschermen, maar juist door ze risico’s te laten en te leren nemen! 

Laat je kinderen lekker stoeien, klimmen, rennen en botsen. En ja, daar komt wel eens een bult of schaafwond bij kijken. Dat is helemaal niet erg. Sterker nog, je kind heeft er baat bij want hij/zij:

 • Wordt motorisch vaardiger, zelfverzekerder en socialer
 • Leert angsten te overwinnen en ontwikkelt doorzettingsvermogen
 • Leert grenzen te verleggen

Het is dus heel belangrijk dat kinderen al vanaf jonge leeftijd risico’s leren inschatten! Ze leren van fouten, bedenken oplossingen en vermijden grote risico’s. Waardoor de kans op letsel op de lange termijn kleiner wordt. 

Risicovol spelen 

Hoe leer je je kindjes risico's inschatten? Dat kan op een speelse wijze; door risicovol spelen. Hierbij gaan kinderen aan de slag met spannende, uitdagende en avontuurlijke activiteiten in één van de onderstaande categorieën:

Afbeelding blog 'Hoeveel speelruimte geef jij je kind?'

Het leuke is, je kunt al van jongs af aan beginnen met risicovol spelen. Kun jij wel wat tips gebruiken om je kind op een leuke en leerzame manier risicovol te laten spelen? 

 1. Laat je kind met gevaarlijke voorwerpen spelen, zoals met een schaar of een hamer. Ga met je kindje zelf vetbollen maken of knap samen dat oude kastje op.
 2. Laat je kind spelen met snelheid: schommelen, steppen, fietsen.
 3. Spelen uit het zicht: laat je kinderen op ontdekkingsreis gaan of naar een pleintje/speeltuin om de hoek. 

De manier waarop jij je kind begeleidt bij risicovol spelen is uiteraard afhankelijk van de situatie en wat bij jullie past. Sommige kindjes zijn al meer gewend dan andere kindjes. Ook is het ene kind motorisch handiger dan het andere kind. Sommige kindjes zijn impulsief en anderen kijken eerst de kat uit de boom.

Meer inspiratie nodig? Kijk hier

Goede begeleiding

Jonge kinderen beginnen zelf al met het nemen van risico in hun spel. Lekker uitproberen en experimenteren; daar leren ze veel van. Bij de allerkleinsten is het natuurlijk wel extra belangrijk dat je in de buurt blijft om in te grijpen als het gevaarlijk wordt.

Ga met deze 6 stelregels goed voorbereid aan de slag:

 1. Kijk en luister naar je kind
 2. Luister naar je eigen gevoel
 3. Verleg grenzen
 4. Maak duidelijke afspraken
 5. Moedig aan en houd afstand
 6. Waarschuw niet te snel

Hoeveel speelruimte geef jij je kind?

Ieder kind is anders: het ene kind zit binnen enkele seconden in de hoogste boom, terwijl een ander kind heel voorzichtig naar de eerste tak klimt. Ook jij als ouder bent uniek. Waar sommige ouders hun kind stevig vasthouden terwijl het voor het eerst zonder zijwielen fietst, geven anderen hun kind een zetje met de kans dat ze een keer omvallen.

Benieuwd welke types jij en je kind zijn? Doe hier de test! Binnen 10 minuten weet je ’t en krijg je leuke opdrachten en tips om je kind meer risicovol te laten spelen. 

Laat je even weten wat jullie uitslag was? We zijn benieuwd! 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met VeiligheidNL.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je