Snap
  • Kind

Hoera, een broertje! Wat is dat mama?

Quinn krijgt er in mei een broertje bij. Maar hoe bereid je je dreumes voor op de komst van zo'n nieuw leven in hun huidige leven?

Quinn is een heel zorgzaam en lief dreumesje, zelfs bijna een heuse peuter. Poppen en baby's; ze is er helemaal weg van! Flesjes geven, haar broodje delen, ze doet het allemaal. Ze is dan echt aan het zorgen en lijkt niet aan haarzelf te denken op dat moment. Echter is een pop uit de speelgoeddoos of een baby op bezoek natuurlijk volledig anders dan die baby die opeens 24/7 ook de aandacht op zal eisen van papa en mama. 

Vanaf dat de buik zichtbaar is vertellen we Quinn al dat er een baby in zit. Als we vragen waar de baby is, dan gaat mijn shirt omhoog en wijst ze naar m'n buik. Om er vervolgens ook nog een dikke kus op te drukken. Steeds vertel ik weer: "Ja, er zit een baby in mama's buik. Jouw broertje.". Maar in hoeverre begrijpt een kind van nog geen twee jaar dit? 

Hoe zal ze straks reageren als haar kleine broertje er eenmaal is? En moet ik haar hier op de een of andere manier nog op voorbereiden? Kán ik haar er überhaupt op voorbereiden? Allerlei vragen die dan door m'n hoofd schieten. Dus bij deze de vraag aan de ervaren mama's van twee kids; hoe hebben jullie dit aangepakt? Hebben jullie nog bruikbare tips voor tijdens de laatste weken van de zwangerschap en natuurlijk de eerste weken na de geboorte? Ik ben één en al oor :) 

7 jaar geleden

Aenean eu leo quam. Peeeuntlsqle ornare sem lacinia quam venenatis vestibulum. Vestibulum id ligula porta felis euismod semper. Sed posuere consectetur est at lobortis. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum.

8 jaar geleden

Onze oudste was nog geen twee toen zijn zusje kwam (was een maand later jarig). Ook hij leek er weinig van te begrijpen. In de kraamweek heeft de kraamhulp hem heel goed betrokken overal bij, eerste paar dagen zijn zusje laten zien, samen flesje geven, aan het einde van de kraamweek helpen in badje doen. Wat mij ook erg geholpen heeft is om telkens als ik borstvoeding ging geven mijn mannetje naast me neer te zetten op de bank, met bijvoorbeeld een boekje, hem voorlezen, of hij had een stickerboek waar hij zelf stickertjes kon plakken, dan bleef hij even zitten zodat ik niet gestrest hoefde te voeden, en hij vond die tijd geweldig. Verder goed kijken dat je een op een aandacht aan haar kunt besteden. Dat kan bijvoorbeeld al doordat je partner even met haar iets buitenshuis gaat doen (een wandelingetje, boodschappen o.i.d.) en andersom dat je partner de baby even meeneemt of jij even op pad kan met je dochter. En natuurlijk zullen er altijd lastige momenten zijn wanneer het even moeilijk is om de aandacht te delen met zo'n huilende baby, maar daar went ze vanzelf aan. Bij een meisje misschien ook nog een tip om te zorgen dat ze een pop heeft en wat spulletjes die jij ook voor de baby gebruikt, ze kan dan zelf haar baby verzorgen terwijl jij de baby verzorgt, dat werkte bij onze dochter toen onze jongste zoon net geboren was. Ik hoop dat je er iets aan hebt. Succes.

8 jaar geleden

Mijn dochter was een jaar en negen maanden oud toen haar broertje werd geboren. Mijn dochter is altijd heel lief voor hem, maar heeft vooral in het begin moeite gehad. Misdroeg zich toen had de eerste week, moeite met inslapen en werd midden in de nacht huilend wakker. Gelukkig duurde dit niet lang. Mijn zoon is nu vier maanden oud en mijn dochter helpt met flesjes geven, wil graag met hem spelen en geeft hem zij speen als hij huilt. Ook kusjes geeft ze de hele dag door. Het begin was pittig maar nu gaat alles goed. En ik denk dat een kind van nog geen twee jaar oud niet heel veel voorbereid kan worden op de komst van een broertje of zusje.

8 jaar geleden

Gefeliciteerd! Wij hebben ze voorbereid door boekjes voor te lezen, hier komen veel aspecten aan bod. Leuke maar ook dat het niet altijd leuk is met een baby in huis en dat je niet direct samen kunt spelen. Ze betrekken bij de buik, het kamertje, mee naar de verloskundige en een fotoshoot. Van het eigen babyspeelgoed ze een dingetje laten uitzoeken wat haar cadeautje is voor de baby. Bij de eerste ontmoeting hadden wij de baby in het wiegje, niet bij mij. Anders voelt het als of de baby het plekje van de oudste in pikt. En dan samen naar de baby kijken en hallo zeggen. De baby had een cadeautje mee voor zijn grote zus. Samen de baby op schoot. En in de kraamweek ze bij veel dingen betrekken. Geniet er van!